Αυστρία: Το άδειασμα πίσω από την ''στήριξη''


Του Κώστα Ράπτη

Η δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν οργάνωσε "συνειδητά" και "στοχευμένα" μία "επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης" στα εξωτερικά τους σύνορα, κατά παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 και συνεπώς η Αυστρία στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Αθήνας συμπεριλάμβανε ήδη έναν δυσάρεστο για την ελληνική πλευρά υπαινιγμό. Ότι δηλαδή αν η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί στη δοκιμασία ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών της συνόρων, τότε θα ανήκει στην ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα". Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα πάψει να αποτελεί αποτελεσματικό συνοριοφύλακα προς τα έξω, απλώς θα αποκλειστεί η ίδια από τους εταίρους της.

Την πίσω όψη της αυστριακής στάσης κατέδειξε όμως και η τοποθέτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα. "Θα ήταν λάθος η προσέγγιση να ξεκινήσει τωρα η συζήτηση για κατανομή μεταναστών και προσφύγων", δήλωσε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σάλενμπεργκ, σε μία σαφή υπενθύμιση του ότι ουδείς στην Ε.Ε. ενδιαφέρεται για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που δημιουργεί πίεση στις χώρες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών.

Ο Αυστριακός υπουργός, αφού επεσήμανε ότι η Βιέννη εκτιμά τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του έχει σκοπό να υποστηρίξει την Αθήνα με χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρω, που θα διατεθεί στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ θα αποστείλει προσωπικό ενίσχυσης της χώρας μας είτε μέσω Frontex, είτε και διμερώς.

Ο κ. Δενδιας από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι η ενημέρωση που παρέχει έως τώρα σε ομολόγους του αφορά αποκλειστικά το τι αντιμετωπίζει η χώρα και δεν έχει επεκταθεί σε άλλα ζητήματα. Άλλωστε, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ήδη επικαλεστεί το άρθρο 79 παρ. 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που καλύπτει το θέμα. "Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή : capital.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου