Έχουμε πόλεμο! Ποια είναι τα «όπλα μας»;


Του Παντελή Βούλικα 

«Έχουμε πόλεμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, αλλά όπως φαίνεται σε αυτό τον πόλεμο κάποιοι έχουν επιλέξει να πάμε με εθελοντές, χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και χαρτάκια που να γράφουμε που πάμε κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι.

Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού τονίζεται από την κυβέρνηση η “ατομική ευθύνη”. Από πότε η εφαρμογή της υγειονομικής πολιτικής ενός κράτους εστιάζεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών; To κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για το βαθμό αξιοπιστίας του και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους πολίτες;

Η ευθύνη του κράτους για την κατάσταση αποσύνθεσης που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία, οι δημόσιοι δρόμοι και πλατείες είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη ανεξαρτήτως ιδεολογιών και πολιτικών εκτιμήσεων.

Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης που ζούμε ακούσαμε για την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας με εκατοντάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να προχωρά.  Αντιθέτως τις τελευταίες μέρες καλούνται συνταξιούχοι γιατροί, σπουδαστές επαγγελμάτων υγείας και εθελοντές στα νοσοκομεία για να μην καταρρεύσουν σε περίπτωση εξάπλωσης της πανδημίας!

Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι βέβαιο ότι έχει αποδυναμωθεί λόγω της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών την τελευταία δεκαετία. Η ενίσχυσή του όμως σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να βασίζεται σε εθελοντές. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από την ΕΕ διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα σε προσλήψεις επαγγελματιών υγείας σε μόνιμη και όχι εποχιακή βάση.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει στη γενίκευση των περιοριστικών μέτρων χωρίς να κάνει ουσιαστικά βήματα θωράκισης της δημόσιας υγείας. Δεν προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, δεν κάνει μαζικά διαγνωστικά τεστ στο γενικό πληθυσμό και στις ευπαθείς ομάδες συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν επιβάλει διατίμηση σε μέσα ατομικής προστασίας και αντισηπτικά αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε κερδοσκόπους. Αντί αυτού ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κορωναϊού να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι χωρίς κατ οίκον παρακολούθηση.

Τελικά στον πόλεμο του κορωνοϊού πάμε σχεδόν με αποκλειστικό όπλο την ωριμότητα και σοβαρότητα που δείχνουν οι πολίτες τηρώντας κανόνες ατομικής υγιεινής και περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν έχει τη βούληση να λάβει αυτονόητα μέτρα που να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την προστασία από κερδοσκόπους και εν τέλη την κοινωνική συνοχή που πρέπει να είναι στόχος κάθε κράτους δικαίου.

Πηγή: Militaire News

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου