Αφελληνισμός παντού: Ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εξαγοράζονται από αμερικανικούς κολοσσούς


Όσοι ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα δεν αναπτύσσονται καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας και πετυχημένες επιχειρήσεις με ευρεσιτεχνίες παγκόσμιας σημασίας σε αυτούς τους τομείς, κάνουν μεγάλο λάθος. Διότι επιχειρήσεις και μάλιστα εξαιρετικά πετυχημένες στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσονται στη χώρα μας, μόνο που η Ελλάδα δεν φροντίζει να τις προστατεύει και τις παραδίδει με μεγάλη ευκολία βορρά σε εξαγορές από ξένους κολοσσούς.

Στην εξαγορά της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Think SIlicon, προχώρησε ο αμερικανικός κολοσσός, εισηγμένος στην αγορά του Nasdaq Applied Materials.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το τίμημα υπερέβη τα 20 εκ. €, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup έως σήμερα.

Η Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών. Τέτοιες είναι τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα γυαλιά, οι οικιακές συσκευές, οι οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται έντονα στην αγορά, σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της, βρίσκεται και η επίσης ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Softomotive για την εξαγορά της από τον επίσης αμερικανικό κολοσσό Microsoft.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα έχουν αναφυεί πλήθος τέτοιων καινοτόμων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες αντί να στηριχθούν και να ενισχυθούν, προκείμενου να συγκροτηθεί ισχυρός τεχνολογικός τομέας στη χώρα μας, όλες, σχεδόν, εξαγοράζονται και περιέρχονται στα χέρια ξένων πολυεθνικών εταιρειών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη, σχεδόν, χώρα που δεν προστατεύει τις ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επιτρέπει την λεηλασία τους, ενώ όλες, σχεδόν, οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα οι πιο ισχυρές ακολουθούν γενικώς και ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, έντονα προστατευτικές πολιτικές και πολιτικές ταχείας ανάπτυξής του.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου