Πόσο βολικό ... να έχεις τρομοκρατημένους πολίτες


Του Περικλή Δανόπουλου

Συναντάς καθημερινά ηλικιωμένους, να περπατούν στον δρόμο με μάσκα. Βλέπεις γριούλες ακόμα και στο μπαλκόνι να τις φορούν, όταν πάνε να ποτίσουν τα λουλούδια τους.

Τους βλέπεις στον δρόμο, να αλλάζουν πορεία αν διασταυρώνεσαι μαζί τους. Μες τον τρόμο και τον πανικό.

Και πάντα η μάσκα. Τους (μας) είπαν πως να την φορούν, πως να την πλένουν, πως να την σιδερώνουν, κάτι καρακαηδόνες μες την τρελή χαρά στην tv. Τους είπαν, τους είπαν...

Κανείς δεν τους είπε να τις φορούν μόνο σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έστω και μικρός συνωστισμός, στα λεωφορεία, στο μετρό, αν δεχθούμε ότι εκεί υπάρχει νόημα στο να φοράς μάσκα.

Στον καθαρό αέρα,άνθρωποι ως επί το πλείστον με αναπνευστικές δυσκολίες και προβλήματα,να μην περπατούν με μάσκα και να μην ανασαίνουν τα ίδια τους τα χνώτα, να μην εισπνέουν δηλαδή ότι αποβάλλουν από την μύτη ή το στόμα, κανείς δεν φρόντισε να τους πει.

Και γιατί άραγε να το κάνει; Το κράτος και οι παρατρεχάμενοι του, οι ''διαφημιστές'' στα ΜΜΕ και όλοι οι αυτόκλητοι υμνητές, έκαναν το καθήκον τους. Τους έκλεισαν μέσα, τους έσωσαν (...) και τώρα αδιαφορούν για το αν όλοι αυτοί οι απόμαχοι της ζωής, κάνουν λάθος άγνοιας και φόβου.

Φυσικά είναι και αρκετοί, όχι ηλικιωμένοι, που ομοίως φορούν μάσκα στον δρόμο. Που επίσης τρέμουν αν σε δουν στα τρία μέτρα.

Πόσο βολικό, πόσο ευνοϊκό να έχεις τρομοκρατημένους πολίτες. Πόσο βολεύει η αποστασιοποίηση, το να βλέπει ο άνθρωπος τον συνάνθρωπο του σαν απειλή. Το να κρέμεσαι από τα χείλη της εξουσίας, πεπεισμένος ότι μόνο αυτός μπορεί να σε σώσει.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως φαινόμενο ''Συνδρόμου της Στοκχόλμης'' και οι κοινωνικοί επιστήμονες, θα γράφουν για χρόνια τις διατριβές τους.

Και στο μεταξύ κάποιοι θα δυσκολεύονται μέχρι λιποθυμίας να ανασάνουν, αλλά αφού το είπε ο συμπαθής ιατρός με τα γυαλάκια, έγινε κάτι σαν ενδέκατη εντολή.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου