Κυνισμός και θράσος από την Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει την προώθηση των επεκτατικών σχεδίων της

Του Σπύρου Παναγιώτου

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν φημίζεται για αιφνιδιασμούς. Αντίθετα χαρακτηρίζεται από ωμό κυνισμό και προκλητικότατο θράσος. Αυτός ο κυνισμός της στηρίζεται στην αποφασιστική εκμετάλλευση όλων των γεωπολιτικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Στηρίζεται κυρίως στην ικανότητα της να εκμεταλλεύεται, μέχρι τώρα, της αντιθέσεις των μεγάλων γεωπολιτικών παικτών σε Μ. Ανατολή και Ν.Α. Μεσόγειο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Όσο και αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα ηθελημένα και ψευδώς ποντάρει στην εκτίμηση ότι «ο Ερντογάν τεστάρει τις ελληνικές ανοχές» θα ήταν αφελές να αποδεχτούμε, ως σκεπτόμενοι πολίτες, αυτή την ερμηνεία ως κατευναστικό άλλοθι αδράνειας.

Η Άγκυρα απέδειξε ότι αυτό που σχεδιάζει το υλοποιεί. Και πλέον θεωρεί ώριμη την επιβολή των επεκτατικών της σχεδίων σε βάρος της χώρας. Η λεκτική ως τώρα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης μετασχηματίζεται πια σε έμπρακτη και θεσμοθετημένη αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Θεσμοθετημένη με το «κύρος» του τουρκολυβικού συμφώνου και την δημοσίευσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ αλλά και την πολιτική «ίσων αποστάσεων», δηλαδή ουσιαστικής ενθάρρυνσης του τουρκικού επεκτατισμού που κρατούν ΗΠΑ και Ε.Ε. σε βάρος της Ελλάδας και Κύπρου.

Και ταυτόχρονα έμπρακτη με τις καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά και με τις συνεχείς απόπειρες «γκριζαρίσματος» των συνόρων στο Έβρο.

Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε «να συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Ν.Α. Μεσόγειο σε ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα». Και ακόμα με τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ προς το αρμόδιο υπουργείο για σεισμικές έρευνες σε περιοχή που προβλέπεται από το τουρκολυβικό σύμφωνο αλλά αφορά περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και αυτή τη φορά η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Αργά ή γρήγορα ερευνητικά της σκάφη θα εμφανισθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου και νότια της Κρήτης παρουσία φρεγατών και πολεμικών αεροπλάνων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου «αναγνωρίζει» στα ελληνικά νησιά χωρικά ύδατα μόλις έξι (6) ναυτικών μιλίων. Και αυτό το θράσος απορρέει από τη διαχρονική άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και να διευρύνουν τα χωρικά ύδατά μας στα 12 ν.μ, ή να υποβάλουν στο ΟΗΕ τις συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση τις πρόνοιες του δικαίου των θαλασσών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σιωπούν επιδεικτικά μπροστά στην επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών τετελεσμένων. Ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται για ένα συμβιβασμό σε βάρος της ελληνική κυριαρχίας την ίδια στιγμή που με κάλπικο ενθουσιασμό προβάλει ως τάχα σημαντικές αμφιλεγόμενες δηλώσεις «δευτεροκλασάτων» Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Πίσω από τα λόγια «συμπάθειας» κρύβεται η διαχρονική εντολή των ισχυρών του πλανήτη «συνδιαλλαγείτε και βρείτε τα» προς όφελος ενός ήπιου επενδυτικού κλίματος που απαιτούν οι πολυεθνικές.

Προς νέα κρίση στο Έβρο; 

Επίμονες δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα σκαριά μα νέα κρίση σε περιοχές των συνόρων του Έβρου. Η τουρκική πλευρά συγκεντρώνει εκ νέου χιλιάδες μετανάστες με τη συνδρομή της στρατοχωροφυλακής σε μια επανάληψη των επεισοδίων του περασμένου Μάρτη. Άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είχε προ λίγων εβδομάδων προετοιμάσει το κλίμα υποστηρίζοντας ότι η πολιτική «ανοικτών συνόρων θα συνεχιστεί» μετά το τέλος του παγκόσμιου συναγερμού για την πανδημία.

Προφανώς ο νέος κύκλος επεισοδίων στον Έβρο επισπεύδεται μετά την επιτυχία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να γκριζάρει τα όρια της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο και να επιβραδύνει την κατασκευή μέρους του φράκτη αποτροπής. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαβεβαιώνει ότι στον Έβρο επικρατεί ηρεμία. Το ερώτημα είναι βέβαια έως πότε;

Προκλητικά λόγια, προαγγελίες επιβολής τετελεσμένων 

Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων και αξιωματούχων έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι «σπασίματος νεύρων» ενταγμένο σε έναν ιδιότυπο «υβριδικό πόλεμο». Αποτελούν τμήμα μιας συστηματικής προσπάθειας της τουρκικής διπλωματίας που αποσκοπεί να καλλιεργήσει ένα διεθνές κλίμα απομόνωσης της Ελλάδας και να προετοιμάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για την επόμενη φάση των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας, δηλαδή την επιβολή τετελεσμένων με θερμό επεισόδιο ή απλά με απειλή ενός τέτοιου.

Η θεματολογία των προκλήσεων απλώνεται σε όλα τα θέματα, χωρίς καμιά προσπάθεια συγκράτησης έναντι καταφανών υπερβολών. Από την κατάδειξη της «βαρβαρότητας» της Ελλάδας που «δολοφονεί» πρόσφυγες μέχρι τις προσβολές για το λαό της χώρας μας και τις απειλές για την ασφάλεια των Ελλήνων κυβερνητικών ιθυνόντων. Σταχυολογούμε ενδεικτικά από την «παραγωγή» της τελευταίας εβδομάδας.

Η «αναίδεια» της Ελλάδας για την Αγία Σοφία 

Δεν μπόρεσε να «χωνέψει» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου την αναφορά της Ελλάδας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Αγία Σοφία με αφορμή τους τουρκικούς εορτασμούς για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας. Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας», είπε.

Ακριβώς όπως κάνει ότι θέλει ενάντια στους Κούρδους, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Κύπρο, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στη Κρήτη κ.λπ., έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από νατοϊκούς «συμμάχους» και τη συνένοχη σιωπή της «διεθνούς κοινότητας». Και αυτά ως απάντηση στην «επίθεση φιλίας» του κ. Δένδια… Είδατε αντίδραση από τους υπερασπιστές των συμφωνιών που χαρακτηρίζουν την Αγία Σοφία μουσείο, τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας;

Προκαλεί η εντεταλμένη της Τουρκίας στη Θράκη 

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Παρακολούθησα από τον Τύπο την περιοδεία σας στη Δυτική Θράκη. Όπως είδα, συναντηθήκατε και με γυναίκες από τη μειονότητα. Πράγμα πολύ σημαντικό. Ως γυναίκα και πρόεδρος ενός κόμματος που αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αφού δύο συνεχόμενες φορές ήταν το πρώτο κόμμα στο νομό της Ξάνθης και της Ροδόπης, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο θετικό και δημοκρατικό, αν είχατε αφιερώσει λίγο χρόνο για έναν τόσο σημαντικό πολιτικό φορέα για τη μειονότητα. Η αγνόηση της αλήθειας και της πραγματικότητας δεν εξυπηρετεί κανέναν, παρά μόνο περιθωριοποιεί την αλήθεια και την πραγματικότητα.»

Η πρόεδρος του, στηριζόμενου από την Άγκυρα, «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσ. Ασάφογλου, με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στη Θράκη βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει τη βασική επιχειρηματολογία της τουρκικής προπαγάνδας ότι, δηλαδή, στη Δυτική Θράκη υπάρχει τουρκική, και όχι μουσουλμανική όπως αναγνωρίζουν οι διεθνείς συμφωνίες, μειονότητα γεγονός που «νομιμοποιεί» το τουρκικό ενδιαφέρον για την προστασία της. Θυμίζουμε αντίστοιχες αναφορές του Τ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του – εκεί που απέκλεισε Έλληνες αξιωματούχους και δημοσιογράφους από δημόσιες συναντήσεις και αξίωσε αλλαγή του τρόπου επιλογής των μουφτήδων. Οι δηλώσεις εκείνες σταδιακά μετατράπηκαν στην πρόσφατη επίθεση στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, σε βάρος της χώρας μας και με το γκριζάρισμα των χερσαίων συνόρων στη Θράκη. Αυτό είναι η «πραγματικότητα» που υπονοεί η κ. Ασάφογλου και περί αυτού σιωπά εκκωφαντικά η ελληνική πλευρά.

Πηγή: edromos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου