Κάποιος να θυμίσει στην Ολλανδία τα δισεκατομμύρια που ΄χει κερδίσει ως ''φορολογικός παράδεισος της ΕΕ''


Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Ο Βασίλης Σκουρής με άρθρο του στο ieidiseis.gr υπενθυμίζει τι έχει κερδίσει η Ολλανδία ως φορολογικός παράδεισος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η υπενθύμιση είναι απαραίτητη στον δεξιό πρωθυπουργό τους Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ήταν εκ των σκληρότερων πολέμιων της Ελλάδας την εποχή των μνημονίων και τώρα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά θα ΄πρεπε να του τα ΄χει πει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν κρίνουμε από τις διαρροές που κάνει το Μαξίμου, δεν το ΄χει κάνει. Ας διαβάσουμε λοιπόν τον Βασίλη Σκουρή που τα γράφει όπως πρέπει:

Τεράστια η ζημιά στην ευρωζώνη από το καθεστώς που επικρατεί για το Άμστερνταμ!

Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήρε και το βόδι, που λέει και ο λαός μας!
Ο λόγος για την Ολλανδία και τον πολύ Ρούτε, που μαζί με την Αυστρία και 3-4 ακόμα χώρες της ευρωζώνης πρωτοστατούν στο να εμποδιστεί η λήψη απόφασης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης ή, έστω, να μπουν όροι για την υλοποίησή του, που θα δυσκολεύουν ακόμα περαιτέρω τις χώρες του νότου και τους πολίτες τους!

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που ανήκει στην ευρωπαϊκή δεξιά και είναι γνωστός από τη σκληρή στάση που κράτησε σε πολλά θέματα την εποχή του ελληνικού μνημονίου, δεν είναι μόνο από ιδεολογία που απειλεί με βέτο για το Ταμείο, αν δεν λάβουν μνημονιακά μέτρα (έστω και χωρίς μνημόνιο, οι χώρες του νότου που επλήγησαν περαιτέρω από την πανδημία), αλλά και γιατί τον ενδιαφέρει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τη θέση της χώρας του στην ευρωζώνη.

Οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, χάνουν ίσως και πάνω από δέκα δισεκατομμύρια έσοδα από το καθεστώς φορολογικού παραδείσου που εντός της ΕΕ απολαμβάνει το Άστερνταμ.

Το αμερικάνικο περιοδικό «Foreign Affairs», όπως γράφει (16 Ιουλίου) ο Μιχάλης Ψύλος, αποκάλυψε πρόσφατα πως στην Ολλανδία αντιστοιχεί το 16% επί των κερδών που αποκόμισαν όλες οι αμερικάνικες εταιρίες στο εξωτερικό. Και αυτό, γιατί «η Ολλανδία επιτρέπει στις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα χρήματα που κερδίζουν αλλού σε ολλανδικές θυγατρικές ή μέσω εικονικών εταιριών στην Ολλανδία σε άλλους φορολικούς παραδείσους».

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ψύλος, το 2016, για παράδειγμα, η Google μετέφερε στην Ολλανδία κέρδη άνω των 22 δισ. δολαρίων που αποκόμισε εκτός των ΗΠΑ και τα έστειλε στις Βερμούδες, ούτως ώστε να μη φορολογηθούν συνολικά!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά στοιχεία για το πώς η Ολλανδία λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος εντός της ευρωζώνης, με την ανοχή του ιερατείου των Βρυξελλών και των χωρών-μελών, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Είναι όμως της παρούσης, σε μια εποχή που πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα για τον κοριονοϊό να πέσουν οι άλλες μάσκες, της εκμετάλλευσης και της υποκρισίας. Πρωτίστως, σε εκείνους που μας κουνούν το δάκτυλο!

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου