''Βαλλόμεθα πανταχόθεν'' και δεν βγάζουμε …τσιμουδιά!


Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Βαλλόμεθα πανταχόθεν και δεν βγάζουμε τσιμουδιά… Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας εξαντλούν την αυστηρότητα τους στη Βενεζουέλα και στη Λευκορωσία και πάνε πίσω τη συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Τραμπ αφήνει άφωνο τον πλανήτη εκθειάζοντας τον ηγέτη ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, τον Ερντογάν και δηλώνοντας ότι “ταιριάζει πολύ μαζί του”. Διαφημίζει ότι τον ακούει, αλλά απ΄ ότι φαίνεται δεν του ΄χει πει κουβέντα για να σοβαρευτεί και να πάψει να προκαλεί προβλήματα.

“Είσαι το ταίρι μου”…Ο Τραμπ για τον Ερντογάν from Militaire.gr on Vimeo.

Η Τουρκία ακολουθεί πιστά τη στρατηγική “δημιουργώ προβλήματα και μετά καλώ τους ενδιαφερόμενους για να τα λύσουμε”. Ότι και να λέμε σε πολλά θέματα του “έχει βγει”. Σ΄ ότι αφορά στην Ελλάδα ας πάψουμε να ΄χουμε ψευδαισθησεις. Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει να ζητά όσα κι αν κερδίσει ή αν του δώσουμε… Τα επιχειρήματα “να κάνουμε πίσω στο Καστελόριζο για να σώσουμε τη Ρόδο” είναι τουλάχιστον αστεία.

Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς δείχνει αμήχανη, ανασφαλής κι έχει γίνει έρμαιο των διαθέσεων “φίλων και συμμάχων” . Για να ακριβολογούμε των Αμερικανών και των Γερμανών.

Τα όσα αποκαλύπτει σήμερα στο Militaire.gr η Κύρα Αδάμ είναι ενδεικτικά…

Η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας ακόμη και αυτές τις ημέρες της κρίσης είναι η κυρίαρχη επιλογή και αυτό είναι εμφανές.

Η Αθήνα δίνει την εντύπωση ότι έχει “ακουμπήσει” στη Γερμανία και η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει στ΄ αλήθεια ότι θα διαχειριστεί την τουρκική διπλωματικά μέσω Βερολίνου. Επικίνδυνη προσέγγιση.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της θα πρέπει να αντιδράσουν. Τα τηλεφωνήματα με υπουργούς Εξωτερικών και ηγέτες συμμαχικών χωρών δεν αρκούν. Σημασία έχει τι λέγεται σ΄ αυτά κι όχι ότι απλά γίνονται. Τηλεφωνήματα κάνει και ο Ερντογάν. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι δικές του συνδιαλέξεις φαίνεται να ΄χουν καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι προφανές ότι άπαντες μας ετοιμάζουν για διάλογο με την Τουρκία και πολύ φοβόμαστε με ατζέντα που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται θετικοί για διάλογο με την Τουρκία τώρα! Με ποια λογική αδυνατούμε να καταλάβουμε…

Έχουμε ξαναγράψει ότι αυτή τη περίοδο η “κανονικότητα” που είναι το αγαπημένο “σύνθημα” της κυβερνητικής παράταξης δεν πρέπει να ΄χει θέση στην εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αντιδράσει. Το ερώτημα είναι αν θέλει…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου