Η μεγάλη παγίδα των ''προτάσεων για μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου''


Του Χρήστου Καπούτση

Εκτεθειμένη είναι η Κυβέρνηση, διότι «καλλιεργούσε» ένα κλίμα αισιοδοξίας, ότι η Ε.Ε., θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της παραβατικής  συμπεριφοράς της σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο…. Το ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ακούγεται πλέον και ως ανέκδοτο.

Σύμμαχοι και εταίροι μας, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, δεν συμμερίζονται τις ελληνικές απόψεις και κυρίως, δεν δείχνουν διάθεση, τιμωρητικής συμπεριφοράς στην Τουρκία του Ερντογάν.

Στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, προωθούνται, από τους διεθνείς διαμεσολαβητές,  διάφορες προτάσεις, προς συζήτηση, από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, που διαρρέουν  από τα διπλωματικά γραφεία σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες (έδρα του ΝΑΤΟ) είναι ότι προωθείται και η πρόταση (μία από τις πολλές), της μερικής αποστρατικοποίησης κάποιων ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου,  με ταυτόχρονη μεταφορά στρατιωτικών μονάδων (αποβατικά τάγματα) του Τουρκικού Στρατού, από τα μικρασιατικά παράλια  στην τούρκικη ενδοχώρα. Θα είναι, λένε οι διαμεσολαβητές, μια κίνηση αμοιβαιότητας, που θα απομακρύνει την πιθανότητα της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύρραξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ, η πρόταση, κρύβει ολισθηρές παγίδες και θα πρέπει οι Έλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί, να την μελετήσουν πολύ προσεχτικά. Προσωπικά, θα την απέρριπτα ασυζητητί, διότι, η κατηγορία της εθνικής μειοδοσίας θα είναι βάσιμη….

Οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Τι γίνεται με τις εν εξελίξει συνομιλίες των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδος – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Τι συζητάνε ; πως εξελίσσεται ο διάλογος των στρατιωτικών, που γίνεται υπό την εποπτεία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ;

Από το ΓΕΕΘΑ, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το τι  ακριβώς συζητούν οι στρατιωτικοί στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της Τουρκίας, υπάρχει μια δήλωση  του ΥΠ.ΑΜ Χουλουσί  Ακαρ  ότι συνεχίζεται ο διάλογος στο ΝΑΤΟ, για «τεχνικά» ζητήματα.  Το ερώτημα είναι, ποια είναι αυτά τα τεχνικά ζητήματα και αν αγγίζουν τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών ή ακριβέστερα, των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.   

Η εκτίμηση είναι,  ότι οι διαπραγματεύσεις  είναι δύσκολες και οι απόψεις των δυο πλευρών, είναι στα βασικά σημεία αποκλίνουσες. Ο διάλογος , που γίνεται υπό πίεση, συνεχίζεται , αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει , Ελλάδα ή Τουρκία,  να υποχωρήσει, από πάγιες εθνικές θέσεις ή εκπεφρασμένες διεκδικήσεις … Ελπίζω τα τουρκοφοβικά σύνδρομα των πολιτικών μας, να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εθνικές περιπέτειες.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου