«Υπεύθυνοι πολίτες»


Του Χρήστου Α. Τούμπουρου

«Φέτος, εκτός από γράμματα, θα μάθουμε και κάτι παραπάνω για το πώς θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες». Τάδε έφη ο πρωθυπουργός της χώρας  απευθυνόμενος σε μικρούς μαθητές Δημοτικού Σχολείου κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Και οι μικροί μαθητές γυρνώντας στο σπίτι, φορτωμένοι με καλούδια για τη μάνα τους, της έδωσαν δηλαδή τη μάσκα που πήραν από το σχολείο με την προοπτική ίσως και να γίνεται πουκάμισο, πήγαν και διάβασαν στο λεξικό πως υπεύθυνος είναι εκείνος που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και το καθήκον του και άρχισαν τις σκέψεις. Στην υπευθυνότητα δηλαδή συνυπάρχουν και τα καθήκοντα και τα δικαιώματα.

Φυσικό το βλέπω. Άμα ο μαθητής, ο νέος, ο πολίτης  απεμπολήσει τα δικαιώματά του, τότε μηδενίζει την όποια πολιτική συνείδηση και γίνεται υποτακτικός της θέλησης ή του σχεδιασμού των εχόντων ή και «κατεχόντων» την εξουσία. Μήπως τέτοια παιδιά θέλουμε; Να ανάγουν την υπευθυνότητα σε ό,τι έχει σχέση με τα παγούρια ή τις μάσκες; Άλλο γράμματα και άλλο υπεύθυνος πολίτης;  Τότε τι νόημα έχει και γιατί να μνημονεύουμε το άρθρο 16 παρ.2 του Συντάγματος; «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Την αδιαφορία για τα κοινά, την απάθεια και την ιδιώτευση, τη διάκριση γράμματα και έγνοια για τη ζωή την είδαμε, τη γευτήκαμε και την ένιωσε ο πολίτης. Ο διαχωρισμός αυτός είναι τερατογόνος και οπωσδήποτε υπηρετεί τα σχεδιαζόμενα από κέντρα-παράκεντρα-όχι πάντως απόκεντρα- της φασιστικής νοοτροπίας και πρακτικής. Καλά ένας σύμβουλος, απ’ όλους αυτούς τους «Αριστείς» δεν μπορούσε να τον συμβουλεύσει και να του πει ότι γράμματα και υπευθυνότητα είναι αλληλέγγυα. Άλλο εμβολισμός και άλλο εμβολιασμός. Εδώ υπάρχει διαφορά κι ας διέλαθε της «μάθησης» των Αρίστων…

Πηγή: atexnos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου