Ο κύβος ερρίφθη: Ντόρτια για τους συνταξιούχους


Του Δημήτρη Κωστάκου

“Το να περιμένεις κάτι από το τίποτα, είναι το πιο δημοφιλές είδος ελπίδας” σύμφωνα με τον Αμερικανό γνωμικογράφο Arnold H. Glasow (1905-1988).

Κι αυτό το γνωρίζουν οι “αρμόδιοι” που κάθε φορά αναλαμβάνουν να “ψαλιδίσουν” την ελπίδα των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, των συνταξιούχων.

Έτσι, ανατρέποντας τις διεκδικήσεις των απομάχων της εργασίας, αφήνουν το 60% χωρίς αναδρομικά και οδηγούν τους υπόλοιπους στην λογική “πάρε τα λεφτά και τρέξε”.

Η επιστροφή αναδρομικών, η οποία αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δεν έχει καμία σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, ούτε επί της ουσίας ούτε επί της διαδικασίας.

Αποτελεί, μάλιστα, τον πιλότο για την μελλοντική αντιμετώπιση διεκδικήσεων εκ μέρους των πολιτών, ασχέτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Αρχικά, δια της μεθόδου της “σαλαμοποίησης”, τα ποσά συρρικνώνονται.

Στην συνέχεια, προκειμένου να καταβληθούν ακόμη και αυτά τα δραματικά μειωμένα ποσά σε λιγότερους, ζητείται ρητά η παραίτηση των συνταξιούχων από το δικαίωμα της μελλοντικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

“Κερασάκι” στην τούρτα, η επίκληση από τους κυβερνώντες των αυξημένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, ώστε ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους των θιγομένων να (κατα)κριθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα από το πρίσμα του “κοινωνικού αυτοματισμού”, ο οποίος την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης , απασχολείται… υπερωριακά.

Οι 8 παγίδες των αναδρομικών

Η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση, είναι η εξής:

  • Αντί να λάβει πολιτική απόφαση για τα αναδρομικά, προκάλεσε πιλοτική δίκη. Η απόφαση, περιόρισε την υποχρέωση του κράτους στο ενδεκάμηνο από 11.6.2015 έως 13.5.2016, αντί των αναδρομικών για 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι.
  • Η κυβέρνηση, αποδέχεται την δικαστική απόφαση, αλλά σε… ελεύθερη μετάφραση.
  • Με βάση τον ισχυρισμό ότι η απόφαση αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις, καταθέτει σχετική τροπολογία για τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρώντας τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων (μειώθηκαν) και των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα (καταργήθηκαν).
  • Οι δικαιούχοι, περιορίζονται στο ένα εκατομμύριο αντί των 2,5 εκατομμυρίων και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί μειώνεται στο 1,4 δισ. αντί των 3,9 δισ. ευρώ.
  • Με νέα τροπολογία για τον Δημόσιο τομέα και ενώ εκκρεμεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (!), προβλέπεται ότι τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012 .
  • Τα αναδρομικά, θα καταβληθούν άτοκα.
  • Με την αποδοχή από τον δικαιούχο των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, παύουν οι αξιώσεις για τις παροχές επικούρησης και δώρων. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμα της μελλοντικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβουν τα μειωμένα αναδρομικά.
  • Με τις ενέργειες αυτές, δημιουργούνται συνταξιούχοι τεσσάρων ταχυτήτων: α) η πλειονότητα, η οποία δεν θα λάβει αναδρομικά, β) οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα στους οποίους θα επιστραφούν χρήματα από δύο περικοπές του 2012, γ) οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στους οποίους θα δοθούν αναδρομικά από μια περικοπή και δ) όσοι έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, με την εκδίκαση των υποθέσεων να συνεχίζεται κανονικά (παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθησύχαζε τους συνταξιούχους πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αγωγές).
  • Παράλληλα, "στον αέρα” βρίσκονται οι κληρονόμοι των δικαιούχων που απεβίωσαν, καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών σε αυτή την κατηγορία.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου