Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Γιατί θα ήταν ''τεράστια χάρη να τους παραχωρήσουμε τη Σκύρο''

 

Η νέα αμυντική συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Οκτωβρίου. Σε μια εποχή που οι ισορροπίες στη διεθνή σκακιέρα δείχνουν εύθραυστες και αποκτούν… άρωμα Ψυχρού Πολέμου, η Σκύρος που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου αποτελεί κυριολεκτικά το επίκεντρο της νέας συμφωνίας.

Της Φανής Χαρίση

Η Σκύρος είναι ένα πανέμορφο νησί στο Αιγαίο με έκταση 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μύθος λέει ότι σε αυτό το νησί του Αιγαίου η Θέτις έκρυψε τον γιο της Αχιλλέα.
Τον έντυσε κορίτσι με το όνομα Πύρρα και τον έκρυψε ανάμεσα στις κόρες του Βασιλιά Λυκομήδη για να τον εμποδίσει και να μην πάει να πολεμήσει στην Τροία.
 
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας όμως πήγε στη Σκύρο μεταμφιεσμένος σε έμπορο. Όλα τα κορίτσια του νησιού έτρεξαν να δουν τα αρώματα, τα κοσμήματα και τα υφάσματα που έφερε.
Αυτό το Παιχνίδι σάς επιτρέπει να παίζετε μέσω της Ιστορίας.
 
Εκτός από ένα, τον μεταμφιεσμένο σε κορίτσι Αχιλλέα που ενδιαφέρθηκε για τα όπλα. Έτσι ο Οδυσσέας ξετρύπωσε τον Αχιλλέα και τον πήρε στην Τροία.

Από τον μεταομηρικό μύθο στη σημερινή πραγματικότητα όμως αυτό που παραμένει κοινός παρονομαστής για τη Σκύρο είναι τα όπλα και η συζήτηση που εκτυλίσσεται στα παρασκήνια για τη νέα πενταετή, αυτή τη φορά, αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
 
Οι ΗΠΑ εκτός από τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη θέλουν να «απλωθούν» και να βάλουν στο χέρι τους κι άλλες περιοχές στρατηγικής σημασίας για τους ίδιους και για τα όποια σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Οκτωβρίου από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και παρότι δεν έχει ανακοινωθεί τι θα περιλαμβάνει η νέα πενταετής αμυντική συμφωνία και ποιες περιοχές, η συζήτηση για τη Σκύρο έχει ανάψει για τα καλά.

Γιατί όμως ένα όμορφο και ήσυχο νησί του Αιγαίου αποτελεί το επίκεντρο στη νέα αμυντική συμφωνία;
«Τεράστια χάρη στις ΗΠΑ να τους παραχωρήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό σημείο»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνο Γρίβα, η θέση του νησιού έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

«Η Σκύρος είναι ένα στρατηγικό νησί, είναι στο κέντρο του Αιγαίου και αποτελεί πολύ κομβικό σημείο για τον στρατιωτικό έλεγχο του Αιγαίου για αυτό και η ελληνική άμυνα έχει επενδύσει σε αυτό» είπε στο Sputnik ο κ. Γρίβας.
 
Άλλοι λένε ότι η Ελλάδα ζητά από τους Αμερικανούς να προστεθεί το νησί και να εγκατασταθούν εκεί αμερικανικές δυνάμεις για να μπει ως ακίδα στο μάτι της Τουρκίας που ζητά αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Άλλοι ότι οι Αμερικανοί ζητούν τη Σκύρο και η Ελλάδα το σκέφτεται.
«Δεν ξέρω κατά πόσο οι Αμερικάνοι έχουν ενδιαφέρον ή εμείς πιέζουμε (τις ΗΠΑ) για να έχουν ενδιαφέρον» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε μια παθογένεια στην όλη συζήτηση για τη νέα αμυντική συμφωνία που δεν είναι άλλη από την εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ και τη διάθεση της να δώσει χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα.

«Για εμένα η παθογένεια της συζήτησης είναι ότι εμείς ζητάμε να έρθουν οι Αμερικανοί εδώ με μια λογική ότι αν είναι αμερικανικές δυνάμεις θα μας καλύπτουν από την Τουρκία αντί να συζητάμε κατά πόσο θα κάνουμε την τεράστια χάρη στις ΗΠΑ να τους παραχωρήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό σημείο. Αυτό είναι για μένα η σοβαρότατη παθογένεια. Η στρατηγική σημασία της Σκύρου δεν αμφισβητείται, είναι το κέντρο του Αιγαίου και ήδη έχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας, έχει πολεμικό αεροδρόμιο με ειδικές προδιαγραφές οπότε είναι έτοιμη η υποδομή σε μεγάλο βαθμό» τόνισε.

Ο κ. Γρίβας εκτιμά ότι αναπτύσσεται ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον «πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό που υπήρχε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου» και θεωρεί ότι «η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του ψυχρού πολέμου».
«Εκτός εάν εξασφαλίσει πάρα πολύ σοβαρά ανταλλάγματα όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας και γενικότερα. Κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή» κατέληξε.

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου