Του Ιάσονα Κωστόπουλου
Τη στιγμή που τα στελέχη της κυβέρνησης φροντίζουν καθημερινά να προοιωνίζουν την επερχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αντίστοιχων αναστολών σε νέες κοινωνικές ομάδες, ανακοινώθηκε άλλη μια προσθήκη στα νέα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων. Καθώς, όπως αρχικά ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ, η επίσκεψη για οποιαδήποτε επεμβατική διαδικασία σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, θα χρειαζόταν rapid test για εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς και PCR για ανεμβολίαστους ασθενείς. Όπως είναι λογικό το μέτρο προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις, ειδικά από μεριάς των οδοντιάτρων, πράγμα που ανάγκασε για μια ακόμη φορά –τουλάχιστον τρίτη σε 15 μέρες– την κυβέρνηση να τροποποιήσει το μέτρο ζητώντας τελικά μόνο rapid test από τους ανεμβολίαστους. Με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε διαρκώς σε μια κατάσταση όπου θα είναι υποχρεωτικό για οποιονδήποτε ανεμβολίαστο να κυκλοφορεί πάντα με ένα rapid test 48 ωρών. Δηλαδή, φτάνουμε από τα δυο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για την εργασία, στα τρία ή και τέσσερα, ανάλογα με την περίσταση. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο κ. Βορίδης προτείνει πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε ανεμβολίαστο δημόσιο υπάλληλο που αρνείται να κάνει –ή δεν προσκομίζει;– διαγνωστικού τεστ. Σημειωτέον δε ότι τα χρήματα θα αφαιρούνται απευθείας από τον τρέχοντα μισθό του εργαζομένου, άσχετα εάν έπειτα θα τίθεται και σε αναστολή (!). Αν λοιπόν μιλάμε για την περίπτωση που κάποιος αδυνατεί για οποιουσδήποτε λόγους π.χ. οικονομικούς να προσκομίσει τα τεστ, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακραίο, οικονομικό στραγγαλισμό. Ενώ και στην περίπτωση οποιασδήποτε αντίστασης στα μέτρα που μπορεί να εμπεριέχει την άρνηση επίδειξης τεστ -όπως θα μπορούσε να είναι μια διαμαρτυρία που να διεκδικεί δωρεάν τεστ για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού- ο εργαζόμενος, πέραν της αναστολής, θα δέχεται απευθείας πρόστιμο ως μέσο καταστολής και τιμωρίας.
Ανεπαρκή και επικίνδυνα μέτρα για την εκπαίδευση
Την ίδια στιγμή, έκλεισαν ήδη τα δυο πρώτα τμήματα σχολείων από κορωνοϊό ενώ το μέτρο για το «50%+1» νοσούντων μαθητών –ώστε να κλείσει μια τάξη– έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, αφού θεωρείται πιθανό ότι την στιγμή που θα ανιχνεύεται το 50% να έχει ήδη ξεφύγει η διασπορά του ιού. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με μέγιστη πληρότητα αιθουσών και αμφιθεάτρων. Πολλά μεγάλα ΑΕΙ της χώρας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένα να το τηρήσουν, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Νομικής Αθηνών που ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης για το φετινό χειμερινό εξάμηνο. Στην πραγματικότητα η τηλεκπαίδευση δεν ενοχλεί και τόσο, καθώς έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο πλαίσιο για την προώθηση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης της παιδείας. Παρά τα όσα διαμηνύει το υπουργείο για την ανάγκη λειτουργίας των πανεπιστημίων, το γεγονός ότι χώροι όπως τα αμφιθέατρα -που συχνά γεμίζουν ασφυκτικά ακόμη και με όρθιους- δεν έχουν εξοπλιστεί καν με επαρκή εξαερισμό μαρτυρά άλλες προθέσεις. Αφού το υπουργείο φρόντισε να «ελαφρύνει» την Ανώτατη Εκπαίδευση από δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους με την ΕΒΕ, προχωρά τώρα σε δηλώσεις για συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων που δεν είχαν πολλούς εισακτέους (!).
Τραγική η κατάσταση στο ΕΣΥ μετά τις αναστολές
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ΕΣΥ, όπου έπειτα από τις αναστολές των υγειονομικών πολλά νοσοκομεία της χώρας δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Το νοσοκομείο Καβάλας, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του για νοσηλευτές μέσα από ιδιωτικές κλινικές ενώ έχει προχωρήσει ακόμη και σε συγχώνευση τμημάτων. Παράλληλα, σε τέσσερα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, χρέη αναισθησιολόγου τελούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων έπειτα από… ταχύρυθμο σεμινάριο. Σε αντίστοιχο κλίμα είναι και η ανακοίνωση του Δ.Σ. των Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, όπου συγχωνεύτηκε η Παθολογική με την Καρδιολογική κλινική, ενώ οι εφημερίες συμπληρώνονται με γιατρούς από το Ηράκλειο. Το δυστυχέστερο είναι ότι η αναστολή των υγειονομικών, πέρα από αντιδημοκρατικό, είναι και ένα μέτρο που κοστίζει ζωές και όπως όλα δείχνουν αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι θα κοστίσει ακόμη περισσότερες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ανθρώπου με καρδιολογικά προβλήματα, ο οποίος φτάνοντας με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Άμφισσας έχασε την ζωή του αφού δεν υπήρχε καρδιολόγος. Στο εν λόγω νοσοκομείο δούλευαν δύο καρδιολόγοι, αλλά έπειτα από την αναστολή της εργασίας του ενός, τις μισές σχεδόν μέρες του μήνα δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
Κυβερνητικοί πειραματισμοί δημιουργούν εκρηκτικό υπόστρωμα
Στη νέα φάση που βρισκόμαστε η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σκληρό άνοιγμα των πάντων. Χωρίς όμως να πληρούνται στοιχειώδεις όροι για τη δημόσια υγεία, την οποία, μέσα από την αναστολή των υγειονομικών αλλά και τη διαχρονική παραμέλησή της, επιδιώκει να συρρικνώσει. Με συγχωνεύσεις νοσοκομείων που ως δια μαγείας έχουν πολλές «κενές» θέσεις αλλά και μέσα από τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα με όλους τους τρόπους. Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία αλλά και προβαίνει σε επικίνδυνους πειραματισμούς που δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόστρωμα για την πορεία της πανδημίας. Τις επιπτώσεις της οποίας επιδιώκει να διαχειριστεί μέσα από το διχαστικό, υγειονομικό απαρτχάιντ που στήνεται για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτό το καθεστώς, κι αφού πρώτα φορτωθούν τα πάντα στους ανεμβολίαστους, τις «μειοψηφίες» που εξοβελίζονται από το δημόσιο βίο, την εργασία και την υγεία, θα περάσει η αντιμετώπιση ολόκληρης της κοινωνίας.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Ο FDA ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
Δεν «προβληματίζεται» η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμού
Την προηγούμενη εβδομάδα ο FDA γνωμάτευσε ενάντια στη χρήση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ενώ στα τέλη αυτής της εβδομάδας ανακοίνωσε επίσημα ότι συστήνει τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 ετών, των ευπαθών ομάδων και όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς την ίδια περίοδο οι φαρμακευτικές που παράγουν τα εμβόλια, έχουν προειδοποιήσει για μείωση της ανοσίας και έχουν αιτηθεί τρίτη «αναμνηστική» δόση. Η ίδια δε η γνωμάτευση αποτελεί τροχοπέδη στις ανακοινώσεις και τα σχέδια του Μπάιντεν για τρίτη δόση σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Αυτός μάλιστα εικάζεται από πολλούς ότι είναι και ο λόγος για την εξομάλυνση της τοποθέτησης του FDA που αφήνει αρκετά περιθώρια με την προσθήκη της σύστασης για όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη δόση δεν συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν –επαρκή και αξιόπιστα– στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρησιμότητά της θα ήταν τέτοια που να ξεπερνά το πιθανό ρίσκο της, σε αυτή την φάση της πανδημίας. Όπως αντίστοιχα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την απουσία παρενεργειών, όπως για παράδειγμα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν παρατηρηθεί σε νέους άνδρες κατά την πρώτη φάση του εμβολισμού. Αντίστοιχα, ούτε ο EMA έχει ακόμη προχωρήσει σε έγκριση της τρίτης δόσης.
Αντίθετη γνώμη με τον FDA φαίνεται να έχει η Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας, που θεωρεί ότι ο ΕΜΑ έχει αργοπορήσει, ενώ επιλέγει να κατεβάσει και το όριο ηλικίας για την τρίτη δόση στα 60 χρόνια, ανοίγοντας έτσι την πλατφόρμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, έσπευσε να δηλώσει πως πιθανότατα αυτή θα είναι και η τελευταία δόση σε πείσμα των Ισραηλινών που ήδη μιλάνε για τέταρτη, αλλά και των διεθνών οργανισμών που αποφεύγουν να τοποθετηθούν τελεσίδικα στο ζήτημα. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, διαβεβαιώνοντας ότι: «Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής. Όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς ο κόσμος πήγαινε και εμβολιαζόταν ανάλογα την ηλικιακή του ομάδα, ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει. Κανένας δεν έπαθε τίποτα, ίσα-ίσα έχουν καλύτερη ανοσία». Ενώ λοιπόν διεθνώς η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για το ζήτημα, εδώ φαίνεται πως τα έχουν λίγο-πολύ λυμένα. Το μοναδικό μέτρο που προωθείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, συνεπικουρούμενος από εξουθενωτικό τέστινγκ σχεδόν αποκλειστικά των ανεμβολίαστων και τιμωρητικά μέτρα που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Πηγή: edromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου