Σχέδιο ΗΠΑ-Βρετανών για «παράλληλο ΝΑΤΟ» με την Τουρκία να θεωρείται απαραίτητη! Στην Αθήνα έχουν αντιληφθεί κάτι;

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν έτοιμο σχέδιο ενός «εναλλακτικού στρατιωτικού συνασπισμού» έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Αν αυτό το σχέδιο , βρετανικής εμπνεύσεως προχωρήσει, η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας για τη Δύση  θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένος όπως βέβαια και η ρήξη στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αν το καθεστώς Ερντογάν δεν συνεργαστεί, τότε πιθανότα να επιχειρηθεί η ανατροπή του. Όπως και να ΄ χει αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι ότι η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί σε θέση διαπραγματευτικής ισχύος…

Οι δήθεν αφελείς των Αθηνών που διαχειρίζονται την τύχη της χώρας έχουν αντιληφθεί κάτι;

Σύμφωνα με το βρετανικό σχέδιο που φέρεται να παρουσίασε στον Ζελένσκι ο Μπόρις Τζόνσον στην επίσκεψη του στο Κίεβο, προβλέπεται η δημιουργία ενός «αντιρωσικού μπλοκ» που θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Τουρκία. Στόχος να τοποθετηθούν σε αυτές τις χώρες πυρηνικά όπλα που θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία σε χρόνο λίγων λεπτών.

Στις 26 Μαΐου, ο Federico Fubini, της εφημερίδας Corriere della Sera του Μιλάνου,είχε γράψει άρθρο με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για διαίρεση της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την ΕΕ: η Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία» («Il piano segreto di Boris Johnson per dividere l’Ucraina da Russia e Ue: il Commonwealth europeo»), και ανέφερε ότι στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζόνσον στο Κίεβο στις 9 Απριλίου, παρουσιάστηκε η δημιουργία μιας συμμαχίας «εναλλακτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία θα ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο μια εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ, και δεν θα επέτρεπε σε καμία χώρα που δεν είναι έντονα εχθρική προς τη Ρωσία (όπως η Τουρκία ή η Ουγγαρία) να ασκήσει βέτο στις ενέργειές της ,όπως η τοποθέτηση στρατευμάτων και πυραύλων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία ή τη Φινλανδία κοντά σύνορα της Ρωσίας.

Στις 15 Ιουνίου, το ρωσικό RT News ανέφερε «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα ενός άλλου στρατιωτικού μπλοκ: η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε μια πιθανή συμμαχία ασφαλείας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και των Βαλτικών κρατών… Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον «θα ήθελε να υποστηρίξει» την ιδέα μιας νέας συμμαχίας ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και πιθανώς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου επειδή τα στενά της, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια, ελέγχουν την πρόσβαση και την έξοδο από τη Μαύρη Θάλασσα – την κύρια ακτογραμμή της Ρωσίας – και επομένως την πρόσβαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον πιθανό αποδεκατισμό του ρωσικού ναυτικού στην Κριμαία, κάτι που θα ήταν σημαντικό μέρος της κατάκτησης της Ρωσίας. Εάν η Τουρκία δεν ενταχθεί σε αυτή τη νέα συμμαχία, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιχειρήσει πιθανώς ένα άλλο πραξικόπημα για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Αυτά θα ήταν το «Σχέδιο β» των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκώς ενωμένο για να νικήσει την Ρωσία».

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου