Έκθεση κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και από τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch. Η έκθεση 117 σελίδων δημοσιοποίηθηκε σήμερα και κάνει λόγο για παρενοχλήσεις, παρακολουθήσεις, εκφοβισμούς δημοσιογράφων, έλλειψη πλουραλισμού, περιορισμένο και ανεφάρμοστο νομικό πλαίσιο, αναποτελεσματικότητα των δικαστικών ερευνών και αδιαφανές σύστημα κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Η Ελλάδα, εξακολουθεί να κατατάσσεται σταθερά στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».
Η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει:
Στοχοποίηση δημοσιογράφων: Γίνεται με διάφορους τρόπους «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού, αλλά και των φαινομενικά νόμιμων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην πράξη για να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν, ακόμη και να φιμώνουν τη διαφωνία και τη δημοσιογραφική έρευνα».
Δηλαδή, πρακτικές που υπονομεύουν την ελευθερία της έκφρασης και οι οποίες «παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ…».
Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί ένα «εχθρικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους», το οποίο, «σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να διασφαλίσει τον πλουραλισμό των ΜΜΕ, με τον κυβερνητικό έλεγχο επί των κρατικών μέσων ενημέρωσης και με την αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων και συντακτών, έχουν δυσμενείς συνέπειες για τη δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση στην Ελλάδα».
Πλουραλισμός: Ανύπαρκτος κι αυτό αποδίδεται, «στις ανεπαρκείς νομικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη της συγκέντρωσης των ΜΜΕ και στην αθέμιτη πολιτική επιρροή, καθώς επίσης και στην ανεπαρκή εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ΜΜΕ, στη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και στον ανταγωνισμό».
Αυτό έχει ως συνέπεια, «τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης να μπορούν να υπερισχύουν έναντι των αρχών της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, γεγονός το οποίο, όταν συνδυάζεται με στοχευμένες προσπάθειες κυβερνητικών αξιωματούχων να φιμώνουν ανεξάρτητες φωνές, δημιουργεί ένα τοπίο που ευνοεί τη θετική προβολή της κυβέρνησης».
Αγωγές: Η έκθεση κάνει λόγο για τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων «οι οποίες αποσκοπούν στην οικονομική εξάντληση και τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων μέσων».
Λίστα Πέτσα-κρατική διαφήμιση
Όπως σημειώνεται, «η διανομή κρατικής διαφήμισης σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική χρήση της ως τρόπου επιρροής των μέσων ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης».
Δολοφονίες
Ακόμη ένα ζήτημα, αφορά τις «ανεξιχνίαστες δολοφονίες των δημοσιογράφων Σωκράτη Γκιόλια το 2010 και του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021», οι οποίες αναδεικνύουν «το πρόβλημα της ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά τη βία κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα».
«Είμαστε πολύ ισχυροί και είμαστε εναντίον σου»
Οι συντάκτες της έκθεσης πήραν συνέντευξη από έξι Έλληνες δημοσιογράφους, «οι οποίοι ανέφεραν συγκεκριμένες περιπτώσεις παρενόχλησης από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο από το γραφείο του πρωθυπουργού...». Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι «μετά από την παρενόχληση εκ μέρους κυβερνητικών αξιωματούχων, ακολούθησαν εκστρατείες δυσφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα συστημικά μέσα ενημέρωσης που διάκεινται θετικά προς την κυβέρνηση».
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ιωάννα Ι. δημοσιογράφος που εργάζεται σε ξένο πρακτορείο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εκείνος της είπε: «Είμαστε πολύ ισχυροί και είμαστε εναντίον σου».
Έπειτα από ένα ρεπορτάζ που η ίδια έγραψε για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι «λάμβανα 5.000 – 6.000 tweet κάθε ημέρα και από αυτά, τα 4.000 ήταν προσβολές εναντίον μου». Πλέον, η ίδια υποστηρίζει ότι «πριν από τη δημοσίευση ενός άρθρου, μερικές φορές ελπίζω να μην το δουν πολλοί άνθρωποι».
Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι βάσει έρευνας που εκπονήθηκε από την ΜΚΟ iMedD και βασίζεται σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 δημοσιογράφους στην Ελλάδα, «οι μισοί από αυτούς (47%) φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω των ρεπορτάζ τους».
«Καταιγισμός προσβλητικών μηνυμάτων»
Μια άλλη ανταποκρίτρια που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό ξένου μέσου ενημέρωσης, ανέφερε ότι «επί αρκετούς μήνες την παρενοχλούσε ένας προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος έστελνε έναν καταιγισμό από 20-30 προσβλητικά μηνύματα αναφερόμενος σε άρθρα που δεν του άρεσαν…».
Η ίδια μίλησε και με άλλους δημοσιογράφους που δουλεύουν για λογαριασμό ξένων ΜΜΕ, που «δήλωσαν ότι είχαν παρενοχληθεί από υπαλλήλους του γραφείου του πρωθυπουργού, αρμόδιους για τις σχέσεις με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τα ελληνικά θέματα».
«Έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις»
Σχετικά με το ότι η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τέθηκαν, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, «υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, μέσω της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης», είναι κάτι που σύμφωνα με την έκθεση, «δημιουργεί εγγενώς έναν δίαυλο δυνητικής πολιτικής επιρροής». Κι αυτό επειδή «ακόμη και αν δεν υπάρχει άμεση καθημερινή παρέμβαση στο περιεχόμενο, παραμένει το γεγονός ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις, ακόμη και έμμεσα…».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Χριστίνα Χ., εργαζόμενη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «τα δημόσια μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζονται ως κυβερνητικά γραφεία τύπου. Αυτό υπήρχε πάντα, σε μικρότερη κλίμακα, αλλά τώρα έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου