Tου Έκτορα-Ξαβιέ Δελαστίκ
Η κυβερνητική περιγραφή της πραγματικότητας αποτελείται πάντα από μια συνεχή αλυσίδα επιτυχιών. Σήμερα όμως θα δούμε τι συμβαίνει όντως τα τελευταία χρόνια στους λογαριασμούς των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες. Εν ολίγοις, προς τα πού ρέει ο πλούτος την τελευταία τετραετία; (hint: αψηφά τη βαρύτητα).
«Οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι» – γνωστός αφορισμός, και αυτό που ποτέ δε θέλει να παραδεχθεί καμιά κυβέρνηση. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της πληθωριστικής κρίσης και των κυβερνητικών εξαγγελιών για οικονομικές επιτυχίες, ας δούμε τι λένε τα τραπεζικά δεδομένα για το θέμα.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι και τι δεν είναι τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) δημοσιεύει στα πλαίσια των ετήσιων ισολογισμών του αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Από το 2020 και μετά, ένα από αυτά τα στοιχεία είναι το ποσοστό λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι έχουν καταθέσεις μέχρι ένα ορισμένο ύψος.
Η ερμηνεία χρειάζεται μια προσοχή. Πρώτα απ’ όλα, τα στοιχεία αφορούν την τελευταία ημέρα κάθε ημερολογιακού έτους, όχι κάποιο μέσο όρο χρονιάς. Όμως είμαστε θετικά διακείμενοι, καθώς τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι έχουν άλλες έγνοιες από το να ανοίγουν και να κλείνουν σωρηδόν λογαριασμούς. Ακόμα κι έτσι όμως, τα μόνα συμπεράσματα που θα τραβήξουμε αφορούν στην αλλαγή του ποσοστού κάθε κατηγορίας λογαριασμών από έτος σε έτος.
Περιοριζόμαστε έτσι επειδή αν π.χ. έχετε τρεις σχεδόν άδειους, πρακτικά ανενεργούς λογαριασμούς και έναν τέταρτο για τη μισθοδοσία σας, θα εμφανιστούν και οι τέσσερις σε αυτά τα στοιχεία. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν εκατομμυριούχο να μοιράζει τα χρήματά του σε 3.000 λογαριασμούς των 1.000 ευρώ ο καθένας, αλλά μόνον ως ένα νοητικό πείραμα. Παρ’ όλα αυτά, στα υψηλότερα κλιμάκια είναι πιθανό ένα φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία να έχει ένα ή δυο λογαριασμούς με πάνω από 100.000 ευρώ, και ακόμα μερικούς «καθημερινής χρήσης» με μικρότερα ποσά.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φέτος είναι η τελευταία χρονιά που μπορεί με σιγουριά να γραφεί ένα άρθρο πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Μετά τη Eurobank, η Εθνική Τράπεζα προχωρεί από το Μάρτιο σε αλλαγή του τύπου λογαριασμών, ώστε να επιβάλει μηνιαίο «ενοίκιο» στους πελάτες της. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αθέμιτες τις πρακτικές αυτές κανείς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η τράπεζα μετατρέπει ένα λογαριασμό σε κάποιου τύπου «προνομιακό», σώζοντας τον πελάτη από χρεώσεις που… έχουν ήδη καταργηθεί δια νόμου.
Δεδομένου αυτού, είναι πολύ πιθανό να κλείσουν το επόμενο διάστημα μαζικά ανενεργοί λογαριασμοί (όπως θα κάνει και ο γράφων άλλωστε), καθώς κάθε λογαριασμός θα μετατραπεί σύντομα σε οικονομική αφαίμαξη μέσα από τις πρακτικές καρτέλ που χαρακτηρίζουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου