Σελίδες

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Οδηγούμαστε προς παγκόσμιo πόλεμο για ένα σκάνδαλο;

Του Κωνσταντίνου Βέργου

Για να αντιληφθούμε τι θα συμβεί παγκοσμίως, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά, καί αυτό συμβαίνει ως συνέπεια του ότι η κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και η μάχη προσωπικών συμφερόντων είναι σε οριακό σημείο.


ΟΙ ΗΠΑ συγκλονίζονται από σκάνδαλα και νέους τρομακτικούς φόρους

Παρότι η Προεδρία Τραμπ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με σαφή πόλεμο ενάντια στις πολυεθνικές, μείωση των εταιρικών φόρων –που οδήγησε σε δικαιότερο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιριών- και μικρότερη διάθεση των ΗΠΑ να επέμβουν, αυτή τη στιγμή η πολιτική Τραμπ αλλάζει. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αυξήσει κατά ένα τέταρτο του δολαρίου το φόρο βενζίνης και τον φόρο διαδικτυακών συναλλαγών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ο φόρος «θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις». Όμως, καθώς στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σημαντικές φοροαπαλλαγές, είναι εμφανές ότι ο φόρος αυτός χτυπάει αλύπητα το πορτοφόλι του μέσου Αμερικανού.

Ο φόρος βενζίνης και πετρελαίου

Ο Φόρος αυτός επιβεβαιώνει τον προβληματισμό του βασικού ‘αντιπάλου’ του Τραμπ, αν και συμμάχου στη μάχη κατά παγκοσμιοποίησης, του Μπέρνι Σάντερς. Είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που μάλιστα χτυπάει την κατανάλωση, που τόσο οι ΗΠΑ χρειάζονται την επόμενη περίοδο. Από 18 σεντς θα πάει… 43 σεντς, δηλαδή 150% αύξηση! Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ όλοι χρησιμοποιούν αμάξι. Ο φόρος αυτός ουσιαστικά θα χτυπήσει όχι μόνο καταναλωτές αλλά και μεταφορικό κόστος. Είναι ένα απόλυτο λάθος που δεν θα το τόλμαγαν και οι χειρότεροι φορομπήχτες σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο φόρος διαδικτυακών πωλήσεων

Οι διαδικτυακές πωλήσεις είχαν ειδικό φορολογικό καθεστώς που επέτρεψε στις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν παγκόσμια με εταιρίες όπως η Amazon. Η διάθεση του Ντόναλτ τραμπ να επιβάλλει φόρο σε αυτές τις συναλλαγές, ώστε «να βοηθηθούν τα συνοικιακά μαγαζιά» είναι άλλο ένα φορομπηχτικό τέχνασμα. Αν και πράγματι θα περιορίσει λίγο την ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων, είναι αδύνατον να σταματήσει την παγκόσμια τάση. Κατ’ ουσία αποτελεί άλλο ένα φόρο στην ‘καμπούρα’ του μέσου Αμερικανού, και χτυπάει άμεσα τον μέσο Αμερικανό και την κατανάλωση.

Τα σκάνδαλα

Εν μέσω των σκανδάλων τύπου metoo που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από το κίνημα λεσβιών στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σχέδιο ενοχοποίησης του Τραμπ με τις ομολογουμένως σκανδαλώδεις σχέσεις του με διάφορες γυναίκες, η σημαντικότερη των οποίων είναι η εκρηκτική πορνοστάρ  Stormy Daniels (κατά θεό Stephanie Clifford) στην οποία καταβλήθηκαν $130.000 για να κρατήσει κλειστό το στόμα της, και χτες αποκαλύφθηκε ότι όντως πληρώθηκε από τον δικηγόρο του Τραμπ «με λεφτά του… δικηγόρου»! Όμως αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι η επιτροπή του Λευκού Οίκου για την τελετή θέσπισης νέου προέδρου ξόδεψε μεταξύ άλλων ένα κολοσσιαίο ποσό 26 εκατομμυρίων (από τα 90 του συνολικού κόστους ) σε εταιρία της κολλητής φίλης της Μελάνια Τραμπ. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι πολύ μακριά από το αδιάφθορο προφίλ που θα θέλαμε να ήταν.

Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα

Είμαστε σε εποχή ενδυνάμωσης του εθνικού αισθήματος και εθνικής ανεξαρτησίας παγκοσμίως. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ όμως οδηγεί σε κρίση τη Γερμανία, ενώ η ενδυνάμωση της Ρωσίας και Κίνας οδηγεί σε μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ασία, πρόγευση της οποίας βλέπουμε στη Συρία. Αυτά οδηγούν σε αύξηση της περιφερειακής αστάθειας και πολέμων. Καθόλου τυχαίο ότι η Γαλλία σχεδιάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, έστω κατά 3 μήνες στην αρχή. Οι νέες συμμαχίες είναι πολύπλοκες, αρκεί να δούμε ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία, εν μέρει εχθροί, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή οδηγώντας το πετρέλαιο έτσι σε υψηλότερες τιμές. Όλα αυτά καθιστούν πολέμους για την ενέργεια άξιους λόγου, διότι τα κέρδη όποιου παράγει πετρέλαιο θα είναι σημαντικά. Στα πλαίσια αυτά ο ρόλος στρατοκρατών αναβαθμίζεται και η αξία πολέμων αυξάνει!

Συμπέρασμα

Με μαθηματική ακρίβεια ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να τραβήξει τη δημοσιότητα τόσο από την άδικη και αντιδημοφιλή φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει, όσο και από τα σκάνδαλα που περιγράψαμε. Αυτό σημαίνει ότι θα σταθεί πιο χαλαρός στις απαιτήσεις της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, και ίσως είμαστε πιο κοντά ξανά σε εποχή συγκρούσεων. Η αστάθεια σε διεθνές περιβάλλον και η αυξανόμενη αξία των πολέμων για πετρέλαιο, καθιστούν τους πολέμους αυτούς «ζωτικής αξίας» για ΗΠΑ και άλλες χώρες, με πιθανότερο στο επόμενο διάστημα  άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων (Commodities). Επειδή όμως ωφελημένοι από τους πολέμους είναι όσοι πουλάνε και όχι όσοι καταναλώνουν όπλα, ως βασικότερο σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις περνάνε άμεσα σε περίοδο πολέμων «δι’ αντιπροσώπων» και όχι άμεσα, βάζοντας άλλες χώρες να κάνουν την πρώτη κίνηση , και ερχόμενες μετά αυτές να «βοηθήσουν» με χειρουργική επέμβαση. Το πιθανότερο είναι αυτό να οδηγήσει σε νέους εθνικούς χάρτες, όπως είχε γίνει και μετά τον α παγκόσμιο πόλεμο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, πχ διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ώστε να μοιραστούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πλούσιων περιφερειακών χωρών σε άλλες χώρες με συμπαγή εθνικά χαρακτηριστικά, με τρόπο επωφελή προς τις πολύ μεγάλες. Κι ίσως οδηγεί, αν δεν προσέξουν όλοι, καθώς οι παίκτες είναι πολλοί και αποφασισμένοι, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή: New Econony

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου