Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τι έπρεπε να είχε θέσει δημοσίως ο Τσίπρας στον Ερντογάν


Του Κώστα Βενιζέλου
Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος, επιχειρεί να επιβάλλει τις θέσεις και επιδιώξεις του, δια της ισχύος. Με αυτή την διαχρονική προσέγγιση υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Τουρκία. Πριν ακόμη ο κ. Τσίπρας φθάσει στο μεγαλοπρεπές παλάτι, δείγμα κι αυτό ολοκληρωτικού καθεστώτος και αλαζονικού (το ελάχιστον) δικτάτορα, επιχειρήθηκε να «κλειδώσει» το πλαίσιο των συζητήσεων.
Με ένα εκ των προτέρων καθορισμένο «σχέδιο δράσης», η Άγκυρα πέρασε από μια δυνατή ψυχρολουσία την ελλαδική πλευρά, με το γκριζάρισμα των περιοχών από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, τις αλλεπάλληλες Navtex που εκδίδει, την παρουσία φρεγατών και του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, την επικήρυξη των οκτώ στρατιωτικών, που πήραν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το τελευταίο έγινε ενώ ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά του αεροσκάφους για να μεταβεί την Άγκυρα.

Τι επιλογές άφησε η Άγκυρα στην Αθήνα; Πώς θα έπρεπε να είχε ενεργήσει ο κ. Τσίπρας; Μια επιλογή ήταν να ακυρώσει το ταξίδι του. Αυτό για να γινόταν θα έπρεπε να υπήρχε και σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Κυρίως σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Άγκυρας. Μια τέτοια κίνηση, πάντως, θα αιφνιδίαζε την Τουρκία, καθώς διαφορετικά την έχουν συνηθίσει Αθήνα και Λευκωσία: Να ανέχονται τις προκλήσεις της, να τις υποβαθμίζουν και τις υπομένουν.

Μια δεύτερη επιλογή ήταν να θέσει με το πιο έντονο τρόπο, δημόσια και κατ’ ιδίαν, τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού: Να του ζητούσε να αποσύρει τα κατοχικά του στρατεύματα και τους εποίκους από την Κύπρο. Να του ζητούσε να αφήσει τους Τουρκοκύπριους ελεύθερα να ζήσουν με τους Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και Μαρωνίτες στην Κύπρο. Να του ζητούσε να σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Να του υποδείκνυε πως για να είναι καλή η γειτονία πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι σε ένα αλά καρτ, αλά τούρκα «δίκαιο».

Όλα τα πιο πάνω και μια σειρά άλλα θα πρέπει να προτάσσονται και να αποτελούν βάση και αφετηρία για συζητήσεις για εξομάλυνση των σχέσεων. Θα ήταν η απάντηση στους μαξιμαλισμούς της Άγκυρας. Εάν το ζητούμενο δεν είναι η ομαλοποίηση με την κατοχή, αλλά η ανατροπή της, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να επιμείνει και δημόσια, μέσα στο μεγαλοπρεπές παλάτι, να αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο, στρατιωτικά, πολιτικά. Αυτή είναι προϋπόθεση για τα περαιτέρω.

Πηγή: SLpress




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου