Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Δικαιοσύνη... καθ' υπόδειξιν!


Η καταγγελία του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις έμμεσες πιέσεις που ασκούνται για  αλλαγή του κατηγορητηρίου των συλληφθέντων στο Κουκάκι προκειμένου να διωχθούν για κακουργηματικά αδικήματα σε αντίθεση με τα πλημμελήματα που τους αποδίδονται, είναι η θεσμική επιβεβαίωση της πλέον αντιθεσμικής αντίληψης που διαπνέει την ΕΛΑΣ, την πολιτική ηγεσία της και την κυβέρνηση.

Οι συλλήψεις που ακολουθούν μετά από κάθε επεισόδιο στη "βεντέτα" της ΕΛΑΣ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπήρξε η αφορμή για μια πρωτόγνωρη παρέμβαση με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης, καθώς οι αστυνομικοί, τα συνδικαλιστικά τους όργανα αλλά ακόμη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνουν υποδείξεις ώστε να μετατραπούν σε κακουργήματα, τα πλημμεληματικά αδικήματά τους, παρά την απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελίας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδης, δεν υπάρχει προηγούμενο οι συνδικαλιστές της αστυνομίας να "ελέγχουν" τη Δικαιοσύνη για τη μεταχείριση των συλληφθέντων και να αξιώνουν τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελικού λειτουργού.

Το μέτρο έχει χαθεί, με τους αστυνομικούς να αξιώνουν υπερεξουσίες που μόνο σε δυστοπικά κόμικς έχουν εμφανιστεί αλλά ποτέ σε δημοκρατικά οργανωμένες κοινωνίες όπου η ποινική μεταχείριση κάθε συλληφθέντα είναι δουλειά της τακτικής Δικαιοσύνης με βάση το αποδεικτικό υλικό που προσκομίζεται.

Το νέο επεισόδιο φανερώνει μια γενικότερη ενόχληση για το γεγονός ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί σπάνια συναινούν στην εμμονή της αστυνομίας να "φορτώνει" το μισό ποινικό κώδικα σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αμφισβητούμενα συχνά τεκμήρια, κατά πάγια πρακτική. Μάλιστα, η κυβέρνηση εκτός από το γεγονός ότι έχει "λύσει" τα χέρια της αστυνομίας, προκαλώντας ντελίριο αστυνομικής βίας και σκληρής καταστολής, με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, φρόντισε να επιβαρύνει υπέρμετρα την ποινική μεταχείριση εγκλημάτων που συνήθως αποδίδονται με πολιτική χροιά.

Ειδικά στην περίπτωση της κατάληψης στο Κουκάκι, είναι φανερό ότι η φυσική και η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ αναζητούν μια ρεβάνς για το μεγάλο φιάσκο που έχουν υποστεί μετά την εισβολή στο σπίτι του Δ. Ινδαρέ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χτεσινή συνέντευξή του, υπέδειξε στους εισαγγελείς πως τα όσα συνέβησαν στην τελευταία επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι ήταν «κακουργήματα» και σημείωσε πως θα παρακολουθεί τους εισαγγελείς πως εφαρμόζουν τον ποινικό κώδικα! Για την υπόθεση του Ινδαρέ πάντως ο πρωθυπουργός «δεν είδε κάποια αστυνομική αυθαιρεσία, κι αν υπάρχει κάποια υπόνοια τα στοιχεία θα εξεταστούν».

Είναι μάταιο να επισημάνει κανείς ότι το ενδιαφέρον της αστυνομίας και των συνδικαλιστών της είναι στραμμένο στον αντιεξουσιαστικό χώρο και όχι στους εμπόρους ναρκωτικών και τους λοιπούς κακοποιούς του υποκόσμου και του λευκού κολάρου, αφού ήδη έχει ομολογηθεί ότι αυτή είναι η εντολή της πολιτικής ηγεσίας.

Η ΕΛΑΣ καλό θα είναι να ασχοληθεί με το κοινό έγκλημα και να μην διεκδικεί ρόλο "σερίφη" σε μια κόντρα που δεν απασχολεί την κοινωνία. Η δε κυβέρνηση που σιγοντάρει τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, ας θυμηθεί τους μύδρους που εκτόξευαν τα στελέχη της όταν στο παρελθόν γινόταν κριτική σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν ικανοποιούσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Πηγή: tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου