Σελίδες

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ο Κορωνοϊός και τα νεοφιλελεύθερα ''μαθήματα'' υπακοής στην ''ορθότητα'' των μέτρων

Του Περικλή Δανόπουλου

Και μετά τι θα γίνει; Άντε πες πως ο εφιάλτης θα τελειώσει, πιο σύντομα, πιο αργά, αλλά θα τελειώσει. Ύστερα; Τι θα ακολουθήσει, ύστερα;

Φάνηκε πως η κοινωνία είναι ανοχύρωτη σε κάθε λογής καταστροφή, ανήμπορη παρά την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, να προβλέψει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις ειδικών συνθηκών.

Φάνηκε επίσης, η ανεπάρκεια των δομών, η ανικανότητα στην χάραξη σχεδίου, η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, αφού οι κατευθύνσεις δίνονται ''απ' έξω''.

Το μόνο το οποίο έκανε και κάνει με επιμονή και προσήλωση στον στόχο η εξουσία, είναι να τρομοκρατεί τον πληθυσμό, κρατώντας τον σε καταστολή. Όσο και αν ο λαός έχει εμφανίσει από καιρό σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης, καλό είναι με την συνεχή χειραγώγηση, το σοκ και το δέος, να παραμένει άπραγος. Και όταν κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ο φόβος, είναι λογικό οι πολίτες να παραμένουν παροπλισμένοι.

Το σοκ και το δέος, καθαρά νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, παραμένει ως τώρα ένας αλάθητος τρόπος καθυπόταξης των μαζών. Και όχι, δεν μιλάω για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε μια κατάσταση σαν κι αυτή που βιώνουμε. Αναφέρομαι στην απόλυτη υπακοή, και την μετατροπή του μέσου ανθρώπου σε πειθήνιο ζόμπι.

Το θέμα όμως, δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η πειθάρχηση σε κάποιες αποφάσεις, ενδεχομένως σωστές, ενδεχομένως λάθος. Είναι η εκπαίδευση σε καταστάσεις ειδικών συνθηκών και η απουσία αμφισβήτησης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Γιατί όταν ένα σύστημα είναι αποδεδειγμένα σαθρό, δεν μπορείς να το αμφισβητείς a la carte. Δεν γίνεται δηλαδή να θεωρείς ότι χειραγωγείσαι από την πολιτεία και τα ΜΜΕ, αλλά να δέχεσαι a priori ότι και να σου σερβίρουν στις ειδικές καταστάσεις. Εκεί είναι που το σοκ και το δέος κυριαρχεί. Δεν χρειάζεται επομένως κάποιοι να να αναλύουν με περίσσεια επιστημοσύνη την ορθότητα των μέτρων. Απλά ας δηλώσουν ότι φοβούνται. Η αλήθεια μπορεί να σημάνει κάθαρση.

Αυτό όμως που θα φέρει η επόμενη ημέρα, δε θα είναι σίγουρα μια κοινωνία αρραγής και δυνατή. Θα είναι μια κοινωνία άρρωστη ακόμα και μετά το τέλος της αρρώστιας. Γιατί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που σήμερα επικρατεί και αυξάνεται μέρα με την ημέρα, θα αφήσει πληγές που δύσκολα επουλώνονται.

Και το κυριότερο και ας λέει ο ... αδιάβαστος υπουργός ότι θέλει, είναι ότι βρέθηκε τελικά η φόρμουλα για την αναίμακτη επιβολή. Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, θα σκοτωθούμε μεταξύ μας.

Και σε αυτό την μεγάλη ευθύνη θα έχουν τόσο οι πειθαρχημένοι, όσο και οι απείθαρχοι, με την ανθρωποφαγία τους .

ΥΓ. Σε ένα λίγο οξύ διάλογο, μια κυρία ισχυρίστηκε ότι τελικά η μάσκα είναι απαραίτητη, το λέει πλέον και ο νόμος.''Καταπληκτική επιστημονική προσέγγιση'' που τονίζει τα παραπάνω. Ναι, μπορεί και να είναι απαραίτητη, δεν είμαι ο κατάλληλος για να επιχειρηματολογήσω. Αλλά αν είναι κατάλληλη επειδή το λέει ο νόμος, σημαίνει ότι τα "τανκς" δεν είναι και τόσο μακριά απ όσο νομίζουμε.
Σημ. Όπου τανκς = περαιτέρω στέρηση ατομικών ελευθεριών και επιπλέον καταστολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου