Σελίδες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ας καταλαγιάσουν οι θριαμβολογίες μέχρι να δούμε τις ''συντεταγμένες'' της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Του Πάρι Καρβουνόπουλου 

Ούτε ανάθεμα, ούτε όμως και θριαμβολογίες για τη συμφωνία περί θαλασσίων ζωνών που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Αίγυπτος. Τουλάχιστον μέχρι να δούμε τις συντεταγμένες της εν λόγω οριοθέτησης, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η συμφωνία που υπέγραψε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα αποδειχτεί ευλογία ή κατάρα για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά.

Υπάρχουν βεβαίως κάποια δεδομένα που λογικά προβληματίζουν.

Στις 9 Ιουλίου η δημοσιογράφος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι αυτά τα θέματα, η Κύρα Αδάμ έγραφε στο Militaire.gr :

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει  να λύσει έναν περίπλοκο γόρδιο δεσμό, τον οποίο η ίδια δημιούργησε  διότι δεν κατήγγειλε ως είχε το δικαίωμα στον ΟΗΕ την τουρκολυβική Συμφωνία:

Θέλει διακαώς να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο γιατί νομίζει ότι αυτός είναι ό μοναδικός τρόπος να «κόψει» στη μέση την τουρκολυβική ΑΟΖ και να οδηγήσει την Άγκυρα σε επαναδιαπραγμάτευση της ΑΟΖ της περιοχής ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη.

Για να συμφωνήσει η Αίγυπτος να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα απαιτεί ακατέβατα να κουτσουρέψει μόνη της η Αθήνα την ελληνική ΑΟΖ, δηλαδή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε εξευτελιστικά ποσοστά πολύ κάτω από το 50% της πλήρους ΑΟΖ, με πρώτη στη λίστα την ΑΟΖ του Καστελόριζου, γύρω στο 0%.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα κουτσουρέψει μόνη της τα κυριαρχικά δικαιώματα της, στο Καστελόριζο, το οποίο θα εξαφανιστεί,  τότε αποκτά δικαίωμα ο Ερντογάν να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν απέναντι ακτές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, επομένως δεν υπάρχει ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου στην περιοχή αυτή, αλλά μόνον ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. Έτσι η Ελλάδα, λόγω της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, κινδυνεύει να μην  έχει κανένα δικαίωμα και καμμία προσπέλαση ή πρόσβαση ανατολικά και νότια της ΑΟΖ αυτής. Επομένως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, η Τουρκία έχει το δικαίωμα του βέτο στον ΟΗΕ, στην περίπτωση που Ελλάδα και Αίγυπτος στείλουν ενδεχόμενη συμφωνία τους για την ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη για καταχώρηση, την οποία αυτομάτως θα απορρίψουν τα ΗΕ διότι έχουν ήδη νομιμοποιήσει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ λόγω της τουρκολιβυκής Συμφωνίας”.

Ξεπεράστηκαν όλα αυτά τα ζητήματα σ’ ένα μήνα; Τι γίνεται με το Καστελόριζο; Από τον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική πλευρά πολλά μπορούμε να υποθέσουμε και δεν είναι ευχάριστα. Αλλά όπως προαναφέραμε θα πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα  όταν δημοσιοποιηθεί η συμφωνία στο σύνολο της…

Από τον χάρτη πάντως κάτι λείπει και από τη συμφωνημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο σίγουρα δεν υπάρχει το Καστελόριζο.

Έγραφε και πολλά ακόμη η Κύρα Αδάμ στο άρθρο της που μπορείτε να διαβάσετε ξανά ΕΔΩ.

Η κυβέρνηση επικαλείται ακόμη το μοντέλο συμφωνίας με την Ιταλία, το οποίο οδήγησε και στη γρήγορη συμφωνία με την Αίγυπτο. Όπως επαρκώς νομίζουμε έχει εξηγηθεί η συμφωνία με την Ιταλία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πρότυπο για άλλες συμφωνίες. Ειδικά με συμφωνίες που πιθανόν κάποιοι να οραματίζονται για τα ελληνοτουρκικά.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που εξέφρασε ο Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου:

“Η υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά μεταξύ 4 κρατών, καθόσον συμπίπτει με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε υπολογίσει την αντίδραση της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Θεμελιώδης κανόνας στην επίλυση των διαφορών στις διεθνείς σχέσεις είναι να έχεις την ικανότητα να προβλέπεις τις κινήσεις του αντιπάλου, προκειμένου να προετοιμάσεις και εσύ τις δικές σου”.

Επειδή τέτοια θέματα δεν μπορούν ούτε για αστείο να αντιμετωπιστούν με επιπόλαιες κομματικές προσεγγίσεις, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τάχιστα για όσα συμφώνησε, για να καταλάβουν και οι Έλληνες πολίτες αν η χώρα κέρδισε ή έχασε…

Πηγή: militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου