Καλαμάτα: Επί ποδός πολέμου κατά των πλειστηριασμών (video)

Η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα της τοπικής κοινωνίας να αντισταθεί μαχητικά στην προσπάθεια υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, έγινε εμφανής στην ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα των πλειστηριασμών που διοργάνωσε στην Καλαμάτα η «Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας», την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου "REX".

Σύντομη εισήγηση για το θέμα έκανε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κώστας Κρόμπας, δικηγόρος Καλαμάτας και εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Παντελής Κοκκινόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου, που συμμετέχει ενεργά στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το κίνημα δικαίως σήκωσε ανάστημα «απέναντι στις ανήθικες πράξεις των δοσίλογων των Ευρωπαίων επιβητόρων» και επισήμανε ότι «απέναντί μας είναι οι κυβερνώντες, τα ΜΜΕ και η λάσπη που εκτοξεύουν». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι  «η κυβέρνηση και τρεις υπουργοί της προσπαθούν να καταστείλουν όχι τόσο το κίνημα, όσο τον απλό πολίτη. Η κυβέρνηση επιλέγει τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Ρούσκα και τον επιφορτίζει να λασπολογήσει εναντίον του κινήματος και αποτυχαίνει». Καταλήγοντας, πρότεινε ως απολύτως αναγκαία πολιτική επιλογή την σεισάχθεια και την κατάργηση των μνημονίων.

«Έχω έρθει σαν ένας απλός άνθρωπος ακριβώς σαν κι εσάς. Είμαι ένας απλός πολίτης, αλλά όχι ένας συμβιβασμένος πολίτης» επισήμανε απευθυνόμενη στο ακροατήριο η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Ντίνα Κοέδρου, μέλος της «Συνέλευσης Ειρηνοδικείου Ιλίου» και της πρωτοβουλίας «Δρόμος ανοιχτός».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, μετέφερε την προσωπική της εμπειρία από την δράση στο ειρηνοδικείο Ιλίου, υπενθύμισε ότι ο αγώνας κατά της προσπάθειας υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας ξεκίνησε από το Ηράκλειο της Κρήτης το 2013 και πρόσθεσε ότι «όπως και στην Κρήτη έτσι και στο Ίλιον, δεν έχουμε επιτρέψει κανέναν πλειστηριασμό από Τράπεζες και Κράτος». Υπογράμμισε την «ανάγκη οργάνωσης κινημάτων σ’ όλες τις πόλεις της χώρας» και αναφέρθηκε –μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία- στην περίπτωση της Ιστιαίας που οργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Στο τέλος της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση αυτεπάγγελτης δίωξης εναντίον όσων αντιστέκονται στα ειρηνοδικεία, που σχεδιάζει η κατοχική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ολοκλήρωσε με το εξής ερώτημα: «Ποιος είναι έτοιμος να πάει «μέσα» και ποιος είναι έτοιμος να τον πάει «μέσα», καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Αναστάσιος Κώνστας, δικηγόρος Αθηνών, παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της πρωτοβουλίας «Δρόμος ανοιχτός», επισήμανε ότι «η πατρίδα μας έχει υποδουλωθεί πλήρως» και επικαλούμενος την επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου κ. Γιώργου Κασσιμάτη, έκανε λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα». Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών εξέφρασε την άποψη ότι το κίνημα αντίστασης γιγαντώθηκε εξαιτίας «της απογοήτευσης που ένιωσαν οι πολίτες από την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας». Όσον αφορά στους συμβολαιογράφους είπε ότι «αυτοί που συμμετέχουν είναι ελάχιστοι» διότι «η πλειοψηφία δεν θέλει να συμμετάσχει σ’ αυτό το έγκλημα». Αναφερόμενους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υποστήριξε ότι «το σχέδιο είναι η μαζική εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων αντιστέκονται στα ειρηνοδικεία, λέγοντας ότι «το πολιτικό σύστημα θέλει να ποινικοποιήσει  μια πολιτική διαμαρτυρία». Τέλος υποστήριξε ότι «το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι μια υγιής αντίδραση των πολιτών απέναντι σ’ έναν άδικο νόμο» και στην προσπάθεια «διάλυσης της πατρίδας μας», επικαλούμενος μάλιστα το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μαγγανάς

Παραθέτουμε δύο ολιγόλεπτα βίντεο με δηλώσεις των ομιλητών πριν την έναρξη της εκδήλωσης (αμοντάριστα πλάνα). Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε το βίντεο της εκδήλωσης.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου