Το ελληνικό ΥΠΕΞ ''παπαγάλος'' των ΗΠΑ και για τον πόλεμο στην Υεμένη

 

Oι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Κυριακή το πρωί, ένα από τα πιο έντονα μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας πυρκαγιά σε μια τοποθεσία και μειώνοντας προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου σε άλλη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αμέσως τις επιθέσεις, κατηγορώντας το Ιράν ότι προμήθευσε τους Χούθι με εξαρτήματα πυραύλων και drone, καθώς και ότι τους παρέχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία.

«Είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι Χούθι συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Αμέσως έσπευσε το πάντα πειθήνιο και πρόθυμο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, να καταδικάσει, αυτή τη φορά την επίθεση των Χούθι στους εισβολείς Σαουδάραβες που με συνεχείς φονικούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές εδώ και επτά χρόνια έχουν οδηγήσει στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, τον λαό της Υεμένης.


«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις σημερινές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που στοχεύουν κρίσιμες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας απέναντι σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Τέτοια συνέπεια της κυβέρνησης της Ελλάδας στις ανθρωπιστικές αξίες. Αλλωστε οι Σαουδάραβες εισβολείς δεν είναι Ρώσοι, δεν είναι Ιρανοί, ούτε καν Κινέζοι…

Η επίθεση των Χούθι σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε αεροπορικές επιδρομές σε μια σειρά εγκαταστάσεων: ένα εργοστάσιο υγροποιημένου αερίου της Aramco στο λιμάνι Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας, ένα εργοστάσιο αποθήκευσης πετρελαίου στη Jiddah, μια εγκατάσταση αφαλάτωσης στο Al-Shaqeeq στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας και μια σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη νότια συνοριακή πόλη Τζιζάν.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν προκάλεσαν θύματα, αλλά έπληξαν εγκαταστάσεις που ανήκουν σε μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες ενέργειας στον κόσμο και κατέστρεψαν οχήματα και σπίτια πολιτών.

Λίγες ώρες αργότερα, αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco Amin H. Nasser είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επιθέσεις δεν είχαν αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αναγνώρισε ότι ένα χτύπημα drone με στόχο την Yanbu Aramco Sinopec Refining Company προκάλεσε «προσωρινή μείωση της παραγωγής του διυλιστηρίου».

Μια άλλη αεροπορική επίθεση αργότερα μέσα στην ημέρα έπληξε μια δεξαμενή καυσίμων σε σταθμό διανομής της Aramco στο λιμάνι της πόλης Τζίντα και προκάλεσε πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το voanews.com το ανελέητο κύμα χτυπημάτων αποκάλυψε την αυξανόμενη εμβέλεια και την ακρίβεια των ανταρτών και τα επίμονα κενά στην αεράμυνα του βασιλείου. Ένα εξελιγμένο χτύπημα το 2019 στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco κατέλυσε τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου και απείλησε να πυροδοτήσει μια περιφερειακή κρίση — μια επίθεση που οι ΗΠΑ και το Ριάντ ισχυρίστηκαν αργότερα ότι προήλθε από το Ιράν.

Οι επιθέσεις της Κυριακής σημειώθηκαν την ώρα που η υποστηριζόμενη από το κράτος Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 124% το 2021 στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα άλμα που τροφοδοτείται από τις ανανεωμένες ανησυχίες για τις παγκόσμιες ελλείψεις εφοδιασμού και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η Aramco, γνωστή και ως Saudi Arabian Oil Co., κυκλοφόρησε τα ετήσια κέρδη της μετά από εβδομάδες έντονης αστάθειας στις ενεργειακές αγορές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Γεχία Σαρί (Yehia Sarie), εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, δήλωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν «μια ευρεία και μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση» ως απάντηση για την υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επιθετικότητα και αποκλεισμό που έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της Υεμένης σε έρημο.

Οι επιθέσεις έρχονται λίγες μέρες αφότου το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές της Υεμένης για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ριάντ — μια πρόταση που απέρριψαν οι Χούθι, οι οποίοι απαίτησαν να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια ουδέτερη χώρα.

Ο βίαιος πόλεμος της Υεμένης ξέσπασε το 2014, όταν ο εκλεγμένος το 2012 Μανσούρ Χαντί, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Αλ Σαλέχ, αρνήθηκε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με τις συμφωνίες του 2012, οι Χούθι επαναστάτησαν και κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας, τη Σαναά.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν μια καταστροφική αεροπορική εκστρατεία για να εκτοπίσουν τους σιίτες Χούθι, που θεωρούν υποστηριζόμενους από το Ιράν, και να αποκαταστήσουν την φιλική τους κυβέρνηση Χαντί.

Η εισβολή και οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται  μέχρι σήμερα οδηγώντας σε ένα αιματηρό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου