Το «κοκκίνισμα» του Αιγαίου από την Τουρκία, η «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική αεροπορία συμπεριφέρεται λες και θέλει να κάνει «κόκκινες» , περιοχές του Αιγαίου που από το 1996 έχει «γκριζάρει»…

Μαζί μ ΄  αυτό θέτει με τη χρήση στρατιωτικής βίας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ακόμη και των «μεγάλων» κατοικημένων νησιών…

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν δηλώνει στην  αμερικανική Γερουσία ότι «θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την πώληση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ , σε ερώτηση για το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, δηλαδή της εθνικής μας κυριαρχίας, απάντησε προκλητικά ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται -ελπίζουμε- για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν. Ελπίζουμε ότι οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι βλέπουν αυτό το ταξίδι ως πραγματική ευκαιρία για να μπουν στη θέση τους ορισμένα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα:

•Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε το τεράστιο ρίσκο να πάρει θέση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κόβοντας όποιες «γέφυρας επικοινωνίας» είχαν απομείνει με τη Ρωσία.

•Η ελληνική κυβέρνηση μοίρασε όπλα από τα αποθέματα της και όχι μόνο στην Ουκρανία. Μη ξεχνάμε τους Patriot στη Σαουδική Αραβία που είχε προηγηθεί..

•Η ελληνική κυβέρνηση είχε σπεύσει να υπογράψει  σε «λευκή σελίδα» την επ ΄ αόριστον ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, δίνοντας «γη, .ύδωρ» αλλά και ουρανό στα αμερικανικά- νατοϊκά στρατεύματα.

•Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στη «νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και σπεύδει να κουβεντιάσει γευματίζοντας σε όποιο τραπέζι της υποδεικνύουν.

Αυτά σε ότι αφορά στην ελληνική κυβέρνηση που πρέπει επιτέλους να ζητήσει πολλά και ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα από την άλλη:

•Αντιμετωπίζει κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο στρατιωτική απειλή η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί ανεξέλεγκτα να κλιμακωθεί.

•Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να κάνει ούτε πόντο πίσω στα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά», όπου κακώς χρησιμοποιείται ο πληθυντικός. Μία και μοναδική είναι η διαφορά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

•Η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένες εξοπλιστικές ανάγκες, μετά από την απαίτηση των ΗΠΑ να πετάξουμε στα σκουπίδια όλα τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε. Τα 150 εκατομμύρια δολάρια που προτείνουν οι Αμερικανοί για την αντικατάσταση τους , είναι πρόταση για γέλια! Συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος αντικατάστασης που θα ξεπεράσει τα 3 δις! Ποιος θα τα πληρώσει;

Απλά είναι τα πράγματα και προφανώς οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι τα γνωρίζουν πολύ καλά. 

Εφόσον λοιπόν βρισκόμαστε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» όπως μας λένε , δεν θα υπάρχει πρόβλημα ο πρωθυπουργός να θέσει αυτά τα ζητήματα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Αν πάλι το πρωθυπουργικό επιτελείο πάει στην Ουάσινγκτον για να βγάλει φωτογραφίες, για να μιλήσει ο κ.Μητσοτάκης στο Κογκρέσο και για να μας ανακοινώσει με την επιστροφή του ,ότι θα μας πάρει και  F-35, τότε ας ετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό που έρχεται και δεν εννοούμε τα δις των αεροσκαφών. Για τον λογαριασμό στα εθνικά θέματα μιλάμε…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου