Μετρώντας μετακλητούς και ρουσφέτια…


Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον έλεγχο του κράτους. Συμφωνούν όμως ότι πρέπει να «στηθεί» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Την ανάγλυφη εικόνα δύο πολιτικών δυνάμεων που η πρώτη (Ν.Δ) θέλει να καταλάβει το ταχύτερο δυνατόν το κράτος και η δεύτερη (ΣΥΡΙΖΑ) αντιστέκεται στο ξήλωμα των δικών της μηχανισμών, έδωσαν στην κόντρα που είχαν στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους.

Η αποπομπή της Κατερίνας Θάνου από την επιτροπή Ανταγωνισμού, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα στην ηγεσία της ΕΥΠ αλλά και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν.

Όμως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η κρατική μηχανή μπορεί και πρέπει να δομηθεί με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Δηλαδή του διακρατικού μηχανισμού που θεωρεί πως τα κράτη πρέπει να δομούνται με γνώμονα την εξυπηρέτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοθέτημα σημείωσε ότι «σε προηγμένες χώρες μέτρα όπως αυτά που εισάγουμε σήμερα προς ψήφιση ισχύουν εδώ και πολύ καιρό» τονίζοντας «ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Στην δική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι «αν είναι η τεχνική βοήθεια και ο ΟΟΣΑ να πάμε πάσο» και πως «δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο» όμως -υποστήριξε- ότι τίθεται θέμα «μητσοτακοποίησης» του κρατικού μηχανισμού.

Αντίστοιχη κόντρα υπήρξε και για το θέμα των μετακλητών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%». Ανταπαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «έρχεστε σήμερα και με το καλημέρα συστήνεται 700 θέσεις μετακλητών. Μέσα σε τρεις μέρες καταθέσατε νομοτεχνική βελτίωση που τους αυξάνεται σε ακαθόριστο αριθμό» ενώ «όλοι κι όλοι στην δική μας διακυβέρνηση ήταν 770».

Αντιπαράθεση και για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο από σχολή του εξωτερικού και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι «να σχολιάσετε την τοποθέτηση του κ.Βαρουφάκη που μιλώντας για το ζήτημα της ΕΥΠ που άφησε υπόνοιες για παρακολουθήσεις υπουργών».

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου