Ο Μεγάλος Περίπατος


Του Βασίλη Λιόγκαρη 

Όλα τα είχε η Μαριορή, μόνο ο φερετζές της έλλειπε.

Αυτήν την εποχή υπάρχουν στην χώρα τόσο μεγάλα και σοβαρά προβλήματα (να μην τα περιγράψω ένα-ένα) και μόνο ο «Μεγάλος περίπατος» μας μάρανε!!

Να δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Στον κόμβο του Συντάγματος με κατεύθυνση την Ομόνοια, υπάρχει ΜΟΝΑΧΑ ένας και μοναδικός δρόμος. Η Πανεπιστημίου.

Στον κόμβο αυτόν (μπροστά στην Μεγάλη Βρετανία) συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες αμάξια με κατεύθυνση την Ομόνοια.

Όλη η Νότια Αθήνα (Γλυφάδα-Άλιμος-Παλαιό Φάληρο-Αμφιθέα-Νέα Σμύρνη-Καλλιθέα) μέσω της Λεωφόρου Συγγρού ανταμώνουνε εκεί.

Από Ανατολική Αθήνα και Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Ζωγράφου-Βύρωνας-Παγκράτι). Από Βόρεια Αθήνα (Αμπελόκηποι-Μαρούσι-Κηφισιά-Χαλάνδρι-Αγία Παρασκευή-Χολαργός-Παπάγου).

Και μόνο η Δυτική Αθήνα την γλίτωσε.

Όλα λοιπόν αυτά τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες συγκεντρώνονται εκεί (κόμβος Συντάγματος) και άντε τώρα να περάσεις το κομφούζιο!!

Και νάσου ο «Μεγάλος Περίπατος», να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν ξέρω ποιων θαυματοποιών τα μυαλά σκαρφίζονται όλα αυτά.

Σαν μεγάλο επιχείρημα αναφέρουν, πως αυτά γίνονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Λάθος!

Ας πάρουμε αυτήν την τύχη μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το Βουκουρέστι. Έχει 5 μεγάλους και φαρδύτερους δρόμους- και όχι μία-από της Πανεπιστημίου. Μπορεί να το εκμεταλλεύεται όπως θέλει. Μέχρι και χωριό μπορεί να χτίσει ανάμεσα τους!

Ας συνεχίσουμε λοιπόν, να δούμε το θέμα πιο κοντά.

Ποιος πεζός θα τολμήσει να κάνει τον περίπατο του σε τέτοιες συνθήκες, σκόνη-καυσαέριο-κορναρίσματα-καύσωνα το καλοκαίρι και πλημμύρες τον χειμώνα.

Και όσο για τους ποδηλάτες και τους πατινέρ…

Τι να πω και τι να γράψω είναι να γελάσει κανείς…!!!

Κάποτε η Μελίνα είχε ένα μεγάλο όνειρο, ένα μεγάλο σχέδιο για ένα μεγάλο πεζόδρομο

Αυτός θα άρχιζε από το Παναθηναϊκό Στάδιο-Στήλες του Ολύμπιου Διός-Μακρυγιάννη-Ηρώδου του Αττικού-Ακρόπολη-Θησείο-Ερμού-Πειραιώς-Γκάζι-Κεραμεικός. Φυσικά αυτό το σχέδιο-όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ήταν ασύμφορο.

Πώς φαντάζομαι εγώ έναν τέτοιο περίπατο!

Ένας τεράστιος, δροσερός, χλοοτάπητας.

Υπό το Φίλυρο, τους κηπάφισους και τις Λεύκες, συντροφιά με το τιτίβισμα των πουλιών και πλάι το κελάρυσμα ενός πεντακάθαρου ρυακιού. Αυτός θα είναι περίπατος. Αναψυχή, αναζωογόνηση, διασκέδαση…και όχι ο περίπατος σε ένα μολυσμένο περιβάλλον.

Ζητάω πολλά;;;

Πηγή: atexnos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου