Ρωσία - ΗΠΑ, μέσα από τη συννεφιά θα ξεπηδήσει… ηλιοφάνεια;


Του Δημήτρη Λιάτσου

Ο κύβος ερρίφθη! Όχι, όχι για… εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία όπως διαλαλούν οι κράχτες του εικονικού πολέμου, αλλά για πιθανή σταδιακή αποκλιμάκωση από την πολύμηνη ανέξοδη αντιρωσική υστερία!

Ο Aμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζ. Σάλιβαν επέδωσε τη γραπτή απάντηση που απαίτησε η Ρωσία σχετικά με θέματα ασφάλειας της, τη χάραξη των κόκκινων γραμμών και την αρχιτεκτονική οικοδόμησης συλλογικής ευρωπαϊκής ασφαλείας.

Παρά την αμερικανική έκκληση να μη δώσει η ρωσική πλευρά το κείμενο-απάντηση στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε να… μαρτυρήσει τα βασικά σημεία που περιέχονται στο κείμενο!

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ναι μεν δήλωσε πως θα γίνει σεβαστή η αμερικανική έκκληση, πλην όμως ξεκαθάρισε πως η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να μάθει το περιεχόμενο, έτσι η Μόσχα θα ενημερώσει για τις βασικές του παραμέτρους.

Ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αρνούνται κάθε συζήτηση περί αλλαγής της θέσης «ανοικτών θυρών» για τον Βορειοατλαντικό Οργανισμό. Πού είναι τότε το… θετικό, θα αναρωτηθεί ο καθένας;

Η ανετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αποδεχτεί τη θέση μη διεύρυνσής του ήταν αναμενόμενη, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Εβγένι Μπουζίνσκι. Ωστόσο, η οξύτητα με την οποία η Μόσχα έθεσε το θέμα, ανάγκασε τη Δύση να πάει σε σοβαρή συζήτηση μιας σειράς άλλων προβλημάτων, όπως, π.χ., ο έλεγχος των εξοπλισμών.

Αμέσως μετά την επίδοση της επιστολής, η New York Times, στηριζόμενη σε (ανώνυμες πάντα) πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο, κάνει λόγο για δυνατότητες «να ανοίξουν οι πόρτες για από κοινού μείωση των πυρηνικών δυνάμεων, μαζί και η αναγέννηση της συμφωνίας απαγόρευσης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς…

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συμφωνία την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ, το 2019, αρνήθηκαν να επεκτείνουν! Τώρα, το… ξαναμελέτησαν και φαίνεται να αλλάζουν γνώμη, αν ισχύει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

ΝΑΤΟ, πού 'ν' το;

Μη έχοντας τίποτα καινούριο να προτείνουν οι αποστεωμένοι εγκέφαλοι της δεσπόζουσας νεοφιλελεύθερης σκέψης, στην Ουάσινγκτον επιχειρούν να νεκραναστήσουν το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, κατά τη γνωστή έκφραση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Έχει ενδιαφέρον να προσέξει κανείς ότι ο επικυρίαρχος λόγος των ΗΠΑ όλο και περισσότερο «μπάζει νερά» στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Το γνωστό Atlantico φιλοξενεί ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του καθηγητή και πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής αντικατασκοπείας Ερίκ Ντενέσε: «Η σκληρή αντιρωσική θέση του ΝΑΤΟ», λέει, «δεν αποτελεί παρά τρόπο ύπαρξής του. Αυτό το έχω διαπιστώσει στην καριέρα μου και επιμένω πως η Γαλλία πρέπει να βγει από το ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Βρετανία τρέφουν ένα ανορθολογικό μίσος κατά της Ρωσίας, έχουν καταπατήσει όλες τις συμφωνίες τα τελευταία 30 χρόνια. Έτσι όταν η Μόσχα αντιδρά στις συνεχείς προβοκάτσιες, βαφτίζουν την αντίδραση αυτή… επιθετικότητα!»

Εντυπωσιακό δεν είναι; Λόγια στελέχους των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζει εκ των έσω τον τρόπο δράσης του Συνασπισμού!

Άραγε αντίδραση στο «ανορθολογικό μίσος» των Αγγλοσαξόνων κατά της Ρωσίας δεν αναδύει και η θέση που εξέφρασε άλλος, γνωρίζων εκ των έσω τον τρόπο δράσης των μηχανισμών, ο Γερμανός αντιναύαρχος Σέινμπαχ; Ο οποίος από τις Ινδίες όπου βρισκόταν χαρακτήρισε ανοησία την υστερική προπαγάνδα περί ρωσικής «εισβολής» στην Ουκρανία. Και ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός»; Τον ανάγκασαν, βέβαια, σε παραίτηση, ωστόσο την άποψή του στήριξε δημόσια και ο Γερμανός αντιπτέραρχος Κούγιατ…

Ακόμα και η ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ ανέκραξε δημόσια ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι άλλο πράγμα το έδαφος των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και άλλο το έδαφος της Ουκρανίας… Έτσι εξηγείται η γερμανική άρνηση συνεισφοράς στη βαρύγδουπη και διαφημιζόμενη παροχή στρατιωτικής «βοήθειας» από ΗΠΑ, Αγγλία, Πολωνία, Δανία, Βαλτικές κ.ά. που έχει προκαλέσει τη μήνιν των Αρχών του Κιέβου.

«Στην Ουκρανία θα θυμούνται για πολλά χρόνια την απροθυμία του Βερολίνου να μας βοηθήσει», αναφέρουν οι αγανακτισμένοι ηγετίσκοι στο Κίεβο που συνήθισαν ως τώρα να τα… παίρνουν όλα σε αντάλλαγμα της ετοιμότητάς τους να… τσιγκλίζουν την αρκούδα!

Αλλά και ο ΥΠΕΞ της… Λετονίας (μεγάλη η χάρη της!) αποκάλεσε τη Γερμανία «ντροπή» του ΝΑΤΟ!
Και πώς να μην «αγανακτούν» οι υποτακτικοί όταν τα καθεστωτικά ΜΜΕ πέρα του Ατλαντικού, όπως οι ΝΥΤ, έγραφαν ότι «η Γερμανία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο» μέσα στο ΝΑΤΟ!

Το μένος περισσεύει και για τον Πρόεδρο της μικρής Κροατίας ο οποίος έσπευσε να διακηρύξει ότι σε περίπτωση εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνος, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θα αποσύρει όλους τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ!

Το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Συνασπισμού και που αφορά εκπροσώπους και άλλων χωρών-μελών που ωστόσο φοβούνται να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους (τόση πια «δημοκρατία και ελευθερία γνώμης»!) το γνωρίζουν καλά στη Μόσχα.
  • «Λέει τόσο πολλά και… άσχετα που έχω πάψει πλέον να τον παρακολουθώ», απάντησε ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ σε ερώτηση πώς κρίνει τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ!
  • «Δεν υπάρχει κανένα νόημα επανεκκίνησης διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ. Για τι πράγμα να μιλήσουμε; Να μας ξαναπούν τα ίδια και τα ίδια για την Ουκρανία;
Μόσχα-Ουάσινγκτον, τρίτος δεν χωρά στον διάλογο! Η Ε.Ε. δρέπει τους καρπούς της… ανευθυνότητάς της!

Φέρνω στη μνήμη μου ετήσιες εισηγήσεις των ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια για τη διεθνή κατάσταση. Στα κείμενα η αναφορά στη Ρωσία ήταν δεν ήταν… μισή σελίδα! Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην αμερικανική ατζέντα παρά η Ρωσία! Με αρνητικό πρόσημο, αλλά σχεδόν αποκλειστικά, η Ρωσία! Αν μη τι άλλο, αυτό, όπως γίνεται κατανοητό σε κάθε σοβαρό αναλυτή, δείχνει:
  • την αδιαμφισβήτητη ανοδική επαναφορά της Ρωσίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι,
  • την αντίστροφη μέτρηση της πρόσκαιρης «μονοκρατορίας» των ΗΠΑ.
Όλο αυτό το ακατονόμαστο σόου των τελευταίων μηνών είχε (και έχει ακόμα), σαφή στόχο να αποτρέψει την υλοποίηση αρχικά, την αποτροπή στη συνέχεια, λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία… Χωρίς αυτόν Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αυστριακοί κ.ά. τσακίζονται οικονομικά!
Όσοι γνωρίζουν βαθιά τα πράγματα, πιστοποιούν πως «ο αγωγός θα δουλέψει 100% και σύντομα». Όλα τα άλλα είναι όπως στα τελευταία λεπτά ποδοσφαιρικού αγώνα. Καθυστερήσεις μέχρι να έρθει το μοιραίο για τους… ηττημένους!

Πέρα από τον υψηλό κίνδυνο οργάνωσης οποιασδήποτε προβοκάτσιας από ένοπλα μισθοφορικά εξτρεμιστικά στοιχεία που λυμαίνονται τον ουκρανικό στρατό, τριγύρω από το Ντονμπάς, υπάρχει η αίσθηση πως χρειάζεται ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα συνειδητοποίησης των ανήμπορων πλέον υπερατλαντικών χωροφυλάκων για τις ριζικές αλλαγές στον κόσμο. Αυτό το διάστημα είναι το πιο επικίνδυνο.

Και η Κίνα έχει λόγο. Η Ελλάδα;

Ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε και στον Κινέζο ομόλογό του να του εκθέσει τις αμερικανικές απόψεις. Και τι ακούσαμε; Τον Κινέζο ΥΠΕΞ Βαν Γι να ζητά να εισακούσει η Ουάσινγκτον τις νόμιμες ανησυχίες της Μόσχας και να γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις της περί εθνικής της ασφάλειας!

Για να μη μείνουν σε κανέναν… αμφιβολίες περί της αναγκαιότητας αναγνώρισης των βαθιών αλλαγών στον κόσμο, η Ρωσία όχι μόνο ασκεί το εθνικό της καθήκον ενίσχυσης της ασφάλειάς της με γυμνάσια με τη σύμμαχό της Λευκορωσία στη Βαλτική, στη Μαύρη θάλασσα, αλλά ολοκλήρωσε για άλλη μια φορά τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Κίνα στην Αραβική θάλασσα!

ΥΓ. Ο Πούτιν στα πλαίσια έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών, στο Πεκίνο, πρόκειται να έχει συζήτηση σε βάθος με τον Κινέζο ηγέτη Σιν Τζι Πινγκ! Πρόσφατα δέχτηκε στο Κρεμλίνο τον νεοεκλεγμένο Ιρανό Πρόεδρο και στις 6-7 Δεκεμβρίου 2021 (μια μέρα πριν τη συνάντηση στο Σότσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη), πραγματοποίησε επίσκεψη στις Ινδίες… Κάποιοι εκτίμησαν ότι η επίσκεψη αποτέλεσε την ταφόπλακα της απεριόριστης ως τώρα επιρροής των ΗΠΑ στη γιγάντια αυτή χώρα!

ΥΓ 2. Σε ουκρανικό ΜΜΕ γράφτηκε ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας προτίθεται να επισκεφθεί τη… Μαριούπολη, κοντά στην εμπόλεμη ουσιαστικά ζώνη, στην Ανατολική Ουκρανία! Ευελπιστούμε να μην είναι το «κύκνειο άσμα» των επιταγών του, υπό αποχώρηση από την Αθήνα, Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρι Πάιατ! Ο οποίος έχει «λερωμένη τη φωλιά του» αναφορικά με το αιματηρό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014!
Το λιγότερο που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να μείνει έξω από κινήσεις που θα την έφερναν να παίρνει μέρος υπέρ μιας πλευράς. Φτάνει πια η ευρωατλαντική αλληλεγγύη. «Χορτάσαμε» τέτοια από τους «συμμάχους» στη διαμάχη μας με την Τουρκία…

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου