Σαουδική Αραβία: Κάθαρση ή «Kλουβί με χάμστερ»;

Του Κωνσταντίνου Βέργου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχα χάμστερ στο σπίτι μου. Τα χάμστερ είναι μικρά χαριτωμένα ζωάκια, που μοιάζουν με τα ποντίκια, αλλά χωρίς ουρά, που όμως πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Όταν γεννηθούν, πρέπει αμέσως να τοποθετηθούν μακριά από την μαμά τους, διότι οι γονείς έχουν κανιβαλικές τάσεις.

Βέβαια τα χάμστερ δεν είναι τα μόνα ζώα, που για λόγους επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, αναπτύσσουν κανιβαλικές τάσεις. Πολλές φορές αυτό παρατηρείται και αλλού, όπως στο ανθρώπινο βασίλειο! Η περίπτωση με τα σύγχρονα τεκταινόμενα στη Σαουδική Αραβία, μας το θυμίζει αρκετά έντονα!

Θα σταθούμε σε μερικά πολύ βασικά σημεία, γιατί οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία με τις συλλήψεις των πριγκίπων έχουν πολύ βάθος . Για να περιγράψουμε πλήρως το σκηνικό θα χρειαζόμασταν να γράψουμε ένα πολύ εκτεταμένο άρθρο, ένα βιβλίο. Θα μείνουμε λοιπόν σε δυο-τρία σημεία.

Ενώ πριν δύο μόλις χρόνια το περιοδικό Forbes κατέταξε τον 62χρονο πρίγκιπα Alwaleed ως τον 34ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με περιουσία 23 δισεκατομμύρια δολάρια, και το Bloomberg τον θεωρούσε ως τον 20ο πλουσιότερο με περιουσία 31 δισεκατομμύρια δολάρια, συνελήφθη πριν 4 εβδομάδες με τους Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim και Saleh Abdullah Kamel για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία από τον σημερινό πρίγκιπα, ηγέτη της «επιτροπής σύλληψης διαφθοράς» και «αφεντικό» της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, γνωστό και ως … ΜΒS, ενώ προηγούμενα, είχε συλλάβει τον συγγενή Muhammad bin Nayef. Η σημερινή απελευθέρωση του πρίγκιπα Miteb bin Abdullah, μετά τον «διακανονισμό» να παραδώσει το μυθικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, φανερώνει το μέγεθος είτε της διαφθοράς, είτε της συναλλαγής των κέντρων εξουσίας είτε και τα δύο. Το ότι κατηγορείται ότι εξαφάνισε» κομμάτι από 10 δις δολάρια μέσα από εικονικές συναλλαγές για αγορά στρατιωτικού υλικού είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο.

Η ουσία είναι ότι στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα όπου (όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής) η έννοια του λαδώματος είναι συνώνυμη, όπως λέγεται, με την συναλλαγή, ο πόλεμος ενάντια στη διαφθορά είναι σαν τα Αραβικά παραμύθια, μια ιστορία με ίχνη πραγματικότητας αλλά πολύ περισσότερη φαντασία!

Η ουσία, πολύ περισσότερο, είναι στο ότι η χώρα αφενός έρχεται από μια περίοδο μεγάλου πλούτου αφετέρου βρίσκεται στο χείλος τεράστιων οικονομικών προβλημάτων (έλλειμμα που φτάνει 12% του ΑΕΠ) που συνδυάζονται με πολύ φιλόδοξα προγράμματα επέκτασης (Ατζέντα 2030) που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε μια τεράστια «γυάλα των χάμστερ»!

Οι εξελίξεις αυτές όμως, ένα είναι το βέβαιο ότι δημιουργούν. Δημιουργούν αβεβαιότητα που οδηγεί σε αφορμή για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με ένα μεγάλο γεγονός. Με δεδομένα τα πρόσφατα επεισόδια της χώρας με γειτονικές χώρες, ας ελπίσουμε το γεγονός αυτό να μην είναι μια νέα πολεμική σύρραξη, διότι θα σημάνει εξελίξεις τόσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και έξαρση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου που σαφέστατα εξαρτούνται από τη Σαουδική Αραβία, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο ενεργειακό κόστος και χρηματιστηριακή αστάθεια.
Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ της Αγγλίας

Πηγή: New Economy

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου