Αποικιοκρατικό «φιλοδώρημα» 7,1% για την εξόρυξη υδρογονανθράκων


Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Δρόμος ανοιχτός», για την υπογραφή
σύμβασης με την κοινοπραξία Total-ExxonMobile-ΕΛΠΕ

Πριν από μερικές ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης στην κοινοπραξία Total-ExxonMobile-ΕΛΠΕ (μερίδια 40-40-20 αντιστοίχως), δύο οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η υπογραφή αυτή συνοδεύτηκε από αντίστοιχη τελετή και ομιλία προεκλογικού χαρακτήρα στην οποία εκθειάστηκαν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία. Όπως ισχυρίστηκαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ο πρέσβης των ΗΠΑ, η Ελλάδα μπαίνει πλέον στον ενεργειακό χάρτη των υδρογονανθράκων του πλανήτη και σύντομα θα είναι μια παραγωγός χώρα που θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη που θα προκύψει ως συνέπεια.

Δυστυχώς παραμένουμε επιφυλακτικοί στα όσα «ωραία» ακούστηκαν μιας και δεν  απαντήθηκαν θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία και παραθέτουμε κατωτέρω:

1ον) Ο παρών αλλά και ο μελλοντικός ορυκτός πλούτος της χώρας έχει ενεχυριαστεί και έχει περάσει η διαχείρισή του στο ΤΑΙΠΕΔ (στα ΕΛΠΕ συμμετέχει με 35,5%, άρα στην κοινοπραξία με 7,1 %). Η διαχείριση όμως του ΤΑΙΠΕΔ είναι στα χέρια των δανειστών και ως εκ τούτου και τα οφέλη αξιοποίησης των υδρογονανθράκων είναι δική τους απόφαση πως θα διανεμηθούν. Η ερώτηση που προκύπτει είναι τελικά πώς διασφαλίζεται η διανομή πως όφελος της χώρας;

2ον) Το όποιο όφελος θα προκύψει σε ποιο ποσοστό θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία και σε ποιο ποσοστό θα εισρεύσει στις τσέπες των εταιριών και των ομίλων που λυμαίνονται την πετρελαϊκή αγορά; Μήπως τελικά το όλο «παιχνιδάκι» στήνεται για να θησαυρίσουν η Total, η Mobil και τα γνωστά πετρελαϊκά τζάκια;

3ον) Αν τελικά εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία έχει διευκρινιστεί ότι αυτά θα διατεθούν για τη ελάφρυνση των βαρών των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών (πχ μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρων) που σήκωσαν τα βάρη της δεκαετούς κρίσης ή μήπως θα δοθούν ως κίνητρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες;

4ον) Μιλάμε για μια κατάσταση όπου η χώρα χωρίς να έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αποδεκτή από τους γείτονές της και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκινά την έρευνα για υδρογονάνθρακες διακινδυνεύοντας την δημιουργία καταστάσεων όξυνσης μέχρι και «θερμού επεισοδίου» βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την εθνική της ακεραιότητα.

5ον) Επίσης, η συζήτηση αφορά σε  κάποια οικονομικά οφέλη τα οποία θα εξανεμιστούν από την πολλαπλάσια ζημιά που θα προκύψει στον τουρισμό, τη στιγμή κατά την οποία η άντληση πετρελαίου  θα πραγματοποιείται 5-10 μίλια μπροστά από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Κρήτης ή του Ιονίου. Τελικά η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός ή οι υδρογονάνθρακες;

Κλείνοντας θα πρέπει να γίνει σαφές ότι στο όνομα μιας αμφίβολης και αναιμικής ανάπτυξης, είναι εντελώς απαράδεκτο η χώρα μας να υποβαθμίζει το τουριστικό της προϊόν, να ζει με τον κίνδυνο μιας οικολογικής καταστροφής και να υπογράφει παραχωρήσεις οικοπέδων για έρευνες χωρίς προηγουμένως να έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Κι όλα αυτά, για να εξυπηρετηθούν τα καρτέλ του πετρελαίου, τα οποία για χάρη των συμφερόντων τους δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.

4 Ιουλίου 2019


Αγρεύων εξ Αγριάς

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

  Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

  Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

  Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

  Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

  Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

  Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή