Το …GNTM της αμερικανικής πρεσβείας


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Συνθήκες reality διαγωνισμού, ανάλογο αυτών που κυριαρχούν στην ελληνική τηλεόραση, έχει ήδη δημιουργήσει η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Τζέφρυ Πάιατ. Με τις παρεμβάσεις του ουσιαστικά ωθεί τους βασικούς πόλους του πολιτικού συστήματος σε ένα διαγωνισμό «προσαρμογής» στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Φυσικά για να πετύχει ένας διαγωνισμός τύπου «reality» προϋποθέτει και πρόθυμους διαγωνιζόμενους, έτοιμους να «μπουν στο concept» δηλαδή στη λογική, το αξιακό σύστημα, και τις ιδιαιτερότητες του κριτή. Μάλιστα μπορεί κανείς να αποτολμήσει την πρόβλεψη ότι όπως και ο διαγωνισμός για το «Greece Next Top Model», έτσι και η ελληνική πολιτική σκηνή τελικά θα θα έχει δύο νικητές: Την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ . Όπως και έναν μεγάλο χαμένο, τον ελληνικό λαό αν παραμείνει «τηλεθεατής».

Οι δηλώσεις

Ο Αμερικανός πρεσβευτής φρόντισε τη Δευτέρα να απευθυνθεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους και να εκπέμψει μήνυμα ενθουσιασμού για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λευκό Οίκο. Αυτό έγινε αμέσως μετά τη διάψευση που «έφαγε κατάμουτρα» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τον Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τις οικονομικές ζώνες. Χάλασε, δηλαδή, το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί του ότι «τούμπαρε» σε σημαντικό βαθμό τις ΗΠΑ υπέρ των θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Τζέφρυ Πάιατ ανέλαβε προσωπικά την «αναστήλωση» του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του με τη φράση «φανταστικά επιτυχημένη», που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Έναν χαρακτηρισμό που επανέλαβε, λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε δείπνο του ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πήρε δηλαδη την «πάσα» του Αμερικανού πρεσβευτή και θέλησε δεόντως να την αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Η ουσία

Φυσικά ο Τζέφρυ Πάιατ δεν είναι αφελής. Αντιθέτως πρόκειται για έγκριτο στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας που γνωρίζει πολύ καλά να κάνει την δουλειά του. Για το λόγο αυτό αν διαβάσει κανείς όσα είπε και διέρρευσαν σε εφημερίδες και ιστότοπους καταλαβαίνει πολύ εύκολα ότι υποσχέθηκε στην κυβέρνηση τα πάντα και …τίποτε. Aυτό που στην πραγματικότητα είπε είναι πως η διπλωματία των ΗΠΑ «θα είναι ενεργή και θα βοηθά την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους, όπως όμως κάνει εδώ και καιρό». Πώς μεταφράζεται αυτό; Η γνωστή τακτική του Ποντίου Πιλάτου με την οποία τελικά είναι ο κερδισμένος επιδιαιτητής σε ένα παιχνίδι με δύο χαμένους. Η μόνη διαφορά που επισήμανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είναι αυτή την φορά δεν «business as usual», όχι γιατί η ελληνοτουρκικές διαφορές έχουν κάποια άλλη ποιότητα αλλά επειδή έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω «ανταγωνισμού ισχύος». Με απλά λόγια επειδή υπάρχει το Ιράν και κυρίως ο ρωσικός παράγοντας που παρεμβαίνει στην περιοχή και ιδίως στις εξελίξεις στην Λιβύη. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές «πάνε περίπατο» όταν τεθούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας όπως η αμερικανική παρέμβαση. Ειδικά για την Τουρκία οι ΗΠΑ – σύμφωνα πάντα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ- επιθυμούν μια στρατηγική σχέση και είναι βέβαιες ότι δεν θέλει «να απομείνει μόνη με την Ρωσία» όπως δείχνουν οι επαφές του Ερντογάν με το Κρεμλίνο.

Οι επαφές

Την ίδια στιγμή που Αμερικανός πρεσβευτής κάνει αυτού του είδους τα παιχνίδια με την ελληνική κυβέρνηση, δεν ξεχνά την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετά τη κυβερνητική του θητεία αναχθει σε «μόνιμο παίκτη» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Έτσι λοιπόν ο Τζέφρυ Πάιατ δήλωσε πώς σύντομα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε, μάλιστα, με νόημα ότι αυτό θα γίνει κατά τα πρότυπα που είχαν ακολουθηθεί μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο του 2017, όταν αμέσως μετά είχε επισκεφθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι για να υπάρχει καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς εννοεί ο Αμερικανός πρεσβευτής ας θυμηθούμε την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε δηλαδή που η βασική αμερικανική επιδίωξη για ένταξη της (τότε) ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υλοποιούνταν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τζέφρυ Πάιατ συναντιόταν την περίοδο εκείνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα μάλιστα τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τρόπο που να μην μείνει κρυφό. Ποιος ήταν ο στόχος αυτών των συναντήσεων; Αυτός που φάνηκε στην συνέχεια: Ο Τζέφρυ Παίατ εξασφάλισε τότε την συνέχεια της πολιτικής ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και φρόντισε ώστε η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ, στην προεκλογική περίοδο να είναι μεν επικριτική για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως τέτοια που να μην επιτρέπει την «κωλοτούμπα» εφόσον αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το ίδιο παιχνίδι θα κάνει και τώρα. Θα επιδιώξει την διασφάλιση των «αμερικανικών κεκτημένων», δηλαδή το υψηλότατο επίπεδο «προθυμίας»που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός που στήριξε τις επιχειρήσεις στο Ιράν όντας προπέτης ακόμη και από τους «Ευρωπαίους εταίρους». Η μόνη διαφορά με την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι πως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντιπολίτευση και η Ν.Δ κυβέρνηση.

Τα «ατού»

Φυσικά, όπως προαναφέραμε, αυτό προϋποθέτει πρόθυμες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν «πασαρέλα» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κάθε μια να επιδεικνύει τις δικές της αρετές: Είτε πρόκειται για τον «αγνό» «καταγωγικό» και «φυσικό» φιλοαμερικανισμό της Νέας Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τις δυνατότητες ενσωμάτωσης λαϊκών αντιδράσεων και ειδικής σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και την σοσιαλδημοκρατία της που έχει ως «ατού» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «νέος διπολισμός» παραμένει προσηλωμένες στο δόγμα του ότι ανήκουμε στον δυτικό κόσμο. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει από τα «γεννοφάσκια της» και ο ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πριν διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία, με προσωπική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το 2014 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Για το Κίνημα Αλλαγής δεν τίθεται θέμα.

Σημείωση: Σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές των τηλεοπτικών πραγμάτων, η εκπομπή GNTM έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου «έχει περάσει η μπογιά της» για τη φετινή σεζόν. Τη θέση της έχουν πάρει άλλες αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με την μόδα και την μαγειρική. Αντίθετα, ο βορειοατλαντικός προσανατολισμό των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων δεν έχει ξεπεραστεί. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει κλασικό. Αν και – όπως επισήμανε πριν χρόνια σε μία συνεδρίαση της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα – τουλάχιστον ο Κ.Καραμανλής, όταν αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων λόγω της κυπριακής τραγωδίας, έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης – να συμπληρώσουμε- ο Ανδρέας Παπανδρέου κράτησε υψηλούς τους τόνους για τις αμερικανικές βάσεις μέχρι τελικά να υπογράψει την παραμονή τους. Πράγματα που για τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες είναι αδιανόητα.

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου