Η Έλλειψη Αλληλεγγύης στην Ιταλία Θέτει Ξανά σε Κίνδυνο την Ευρωζώνη


Της Μύρνας Νικολαΐδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία δοκιμάζεται. Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού έθεσε σε νέα δοκιμασία την ενότητά της. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα, τα κράτη μέλη και πάλι απέτυχαν να δείξουν την πολυπόθητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από όλα τα κράτη μέλη, αφέθηκε αβοήθητη, θυμίζοντας ανατριχιαστικά την ελληνική εμπειρία. 

Αν και η Ρώμη ζήτησε αμέσως την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος υφίσταται ακριβώς για να παρέχει βοήθεια σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, ανταπόκριση δεν υπήρξε. Κανένα κράτος δεν απάντησε στην ιταλική έκκληση. Ακόμη και εκείνα που είχαν ελάχιστα κρούσματα.

Η Ουγγαρία είχε καταγράψει χθες 50 κρούσματα , η Λετονία 49 και η Λιθουανία μόλις 17! Και όμως έκριναν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν έστω και ένα μικρό μέρος των ιατροφαρμακευτικών  προμηθειών τους για να βοηθήσουν έναν Ευρωπαίο εταίρο που βιώνει μια άνευ προηγουμένου τραγωδία.

Και σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια δεν αφορά τράπεζες, αλλά ανθρώπινες ζωές. Έστω κι έτσι.

Οι μόνοι που προθυμοποιήθηκαν άμεσα να βοηθήσουν ήταν οι Κινέζοι.

Ήδη έφτασαν στην Ιταλία 30 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ειδικοί (γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας) που θα μοιραστούν την εμπειρία τους αλλά και τα πολύτιμα ιατρικά υλικά με τους Ιταλούς συναδέλφους του , που δίδουν πραγματική ηρωική μάχη να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Από ευρωπαϊκής πλευράς μετά από ημέρες σιωπής, η Γερμανία δήλωσε ότι θα στείλει ένα εκατομμύριο μάσκες προσώπου στην πληγείσα χώρα.

Και αυτό αφού ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ Maurizio Massari άσκησε δριμεία κριτική στην ΕΕ μέσω ενός άρθρου του στο Politico την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η δε δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείνει τα spreads προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του -γνωστού για τις φιλοευρωπαϊκές του απόψεις- Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για ένα Italexit. Ο δημοσιογράφος της La Repubica Enrico Franceschini δήλωσε ενδεικτικώς στο Sky news:  «Οι αποφάσεις πρέπει να δείχνουν ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, διαφορετικά εμείς οι Ιταλοί προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν πάλι άτομα που θα πιέζουν για Italexit  μετά το Brexit».

Ανάλογη αντιμετώπιση είχε και η Ισπανία, η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην ΕΕ. Μετά την ηχηρή σιωπή των κρατών μελών, η Κίνα ήταν πάλι αυτή που προσφέρθηκε να βοηθήσει, με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi να δηλώνει την περασμένη Κυριακή ότι το Πεκίνο θα προσφέρει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και την πολύτιμη εμπειρία του με την αποστολή ειδικών στη χώρα όταν κριθεί απαραίτητο.

Κάποιος θα σκεφτεί ότι αυτή η μεγάλη προθυμία της Κίνας κάπου αποσκοπεί. Και συγκεκριμένα ότι  εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειάς της να διεισδύσει στην Ευρώπη την ώρα που η τελευταία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ.

Πράγματι, οι σχέσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ δεν διανύουν και την καλύτερή τους περίοδο, με αποκορύφωμα τις απαγορεύσεις όλων των πτήσεων προς την ΕΕ που ανακοίνωσε προσφάτως ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Γερμανία για την κατασκευή του πρώτο εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι για μια ακόμη φορά η Ένωση δεν μπορεί να δώσει άμεση και δραστική βοήθεια  σε κράτη μέλη που βιώνουν πρωτοφανείς σε έκταση και σε σφοδρότητα κρίσεις.

Τα αντανακλαστικά της  εξακολουθούν να είναι μειωμένα. Παρά τα πρωτοφανή εν καιρώ ειρήνης μέτρα που λαμβάνουν ξεχωριστά τα κράτη-μέλη, η ΕΕ σαν κοινότητα δείχνει σαν να μην διδάχτηκε  από τα σφάλματα του κοντινού παρελθόντος.

Το Eurogroup συνήλθε μόλις την Τρίτη αποφασίζοντας τα αυτονόητα ενώ η χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες ήρθε λίγο αργά

Πηγή: energia.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου