Για την καλή μας υγεία από την καλή μας εταιρεία Εldorado Gold #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη
ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.

Η διαδικτυακή εφημερίδα Liberal.gr δεν έχει ανάγκη συστάσεων. Είναι γνωστές οι ιδεολογικές και οικονομικές αντιλήψεις που εκφράζονται μέσα από τα άρθρα που φιλοξενεί και αυτή βέβαια η επιλογή είναι αναφαίρετο δικαίωμα δικό της και των αρθρογράφων της. Όπως και δικαίωμα του καθενός είναι να κρίνει και να σχολιάζει όχι τον συγκεκριμένο προσανατολισμό της εφημερίδας αυτής αλλά τα στοιχεία που παρατίθενται σε άρθρα της, όπως και τον προφανή ενίοτε σκοπό που αυτά υπηρετούν.
Όταν όμως ο σκοπός αυτός παρότι προφανής δεν ομολογείται, ενώ θα μπορούσε ανοικτά και ευθαρσώς να δηλωθεί εφόσον κάτι τέτοιο δεν αντιστρατεύεται επιπρόσθετα και τη γενική γραμμή της εφημερίδας, τότε δημιουργούνται απορίες για το αχρείαστο και άκομψο της αποφυγής ομολογίας του σκοπού αυτού.

Η εφημερίδα Liberal λοιπόν δημοσίευσε στις 31 Απριλίου ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Πώς τα ορυκτά είναι πολύτιμα για την προστασία της υγείας μας». Εκεί διαβάζουμε εισαγωγικά:

«Μπορεί τα πολύτιμα μέταλλα και κάποια άλλα ορυκτά να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοσμημάτων και εκατοντάδων άλλων παρασκευασμάτων σε βιομηχανίες προϊόντων τεχνολογίας, αυτοκινήτων, αεροσκαφών, εργαλείων κ.λπ., όμως μια από τις πλέον σημαντικές χρήσεις τους, είναι ο καθοριστικός τους ρόλος στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο».

Καμία αντίρρηση πως ‘‘τα πολύτιμα μέταλλα και κάποια άλλα ορυκτά’’ είναι πρώτες ύλες σε βασικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα ασφαλώς θέση έχει και κάποιος που δεν τον αναφέρει ο αρθρογράφος του Liberal: τη χρήση τους στη βιομηχανία των εξοπλισμών που βρίσκεται στον αντίποδα της χρήσης τους για την προστασία της υγείας μας. Αν τώρα θελήσουμε να συγκρίνουμε τις ποσότητες των κατ’ έτος παγκοσμίως χρησιμοποιούμενων ‘‘πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ για τον σκοπό της προστασίας της υγείας μας από τη μια μεριά και για τον σκοπό της παραγωγής οπλικών συστημάτων από την άλλη, η σύγκριση θα γείρει την πλάστιγγα αμέσως και συντριπτικά υπέρ του δεύτερου σκοπού. Η παγκόσμια παραγωγή σε πολύτιμα μέταλλα και άλλα ορυκτά είναι ασύλληπτα μεγαλύτερη από τις ελάχιστες ποσότητες όσων από αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται για σκοπούς που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας μας. Ένα ελάχιστο ποσοστό από τα κατ’ έτος ανακυκλούμενα τέτοια υλικά υπερκαλύπτει τις σχετικές ανάγκες.

Με τα παραπάνω δεν θέλω βέβαια να πω ότι πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως ένα ποσοστό των κατ’ έτος εξορυσσόμενων ή εξ ανακύκλωσης κατ’ έτος εξοικονομούμενων ‘‘πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ πράγματι εξυπηρετούν σκοπούς που σχετίζονται με την προστασία της υγείας μας, αλλά ότι το ποσοστό αυτό είναι εντελώς μηδαμινό σε σχέση με το ποσοστό των ‘‘πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ που χρησιμοποιείται για όλους τους άλλους σκοπούς, κάποιους μάλιστα από αυτούς ολωσδιόλου ‘‘ανθυγιεινούς’’ -παρότι εξαιρετικά επικερδείς για όσους απασχολούνται με αυτούς. Ακόμα και έτσι όμως, αποδέχομαι πως δεν είναι σωστό να απαξιώσει κανείς και να μηδενίσει εντελώς έστω και αυτήν την ελάχιστη μεν από άποψη ποσοτική, θετική όμως συμβολή των ‘‘πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ σε θέματα προστασίας της υγείας μας. Αρκεί βέβαια αυτό να μην απομονώνεται και υπερτονίζεται και να μην χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού ώστε να συσκοτίζονται κάποιες περιβαλλοντικά επαχθείς πλευρές της εξόρυξης και χρήσης ‘‘κάποιων πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’. Και επίσης, να μην χρησιμοποιείται ως συγκαλυμμένη διαφήμιση κάποιων συγκεκριμένων μεταλλευτικών εταιρειών που έχουν με τα έργα και τις ημέρες τους γίνει αντικείμενο έντονης και δικαιολογημένης κριτικής ή έχουν περιπέσει σε γενική ανυποληψία.

Και το συγκεκριμένο άρθρο του LIberal.gr κάνει ακριβώς αυτό: μια καλυμμένη διαφήμιση δηλαδή της Ελληνικός Χρυσός (100% Eldorado Gold πια), χωρίς να έχει την ειλικρίνεια να το αναφέρει ως αντικείμενό του. Όλη η φρασεολογία και τα επιχειρήματα στο συγκεκριμένο άρθρο είναι αντιγραφές από αναρτήσεις της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό είναι εντελώς προφανές σε όποιον παρακολουθεί τις αναρτήσεις αυτής της εταιρείας. Επί πλέον, είναι χαρακτηριστικό πως όποια ‘‘πολύτιμα μέταλλα και άλλα ορυκτά’’ αναφέρονται στο άρθρο αυτό αφορούν εκείνα που εξορύσσει ή σκοπεύει να εξορύξει η Ελληνικός Χρυσός, ειδικότερα στη Χαλκιδική. Όπως και το ότι η κατάληξη του άρθρου εκεί επικεντρώνεται: στο ότι τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός που δεν την αναφέρει δηλαδή, μπορούν να προμηθεύσουν την όλη ανθρωπότητα με τα ‘‘πολύτιμα μέταλλα και τα άλλα ορυκτά’’ τα απαραίτητα για την καλή μας υγεία -το θέμα της υγείας λόγω κορωνοϊού είναι πιασάρικο βλέπετε. Αν μας είχε συστηθεί ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου θα αναγνωρίζαμε νομίζω κάποιο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός -ή έναν απλό αντιγραφέα των αναρτήσεων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το βασικό όμως και φαινομενικά ανεξήγητο είναι γιατί το Liberal, που δεν είναι βέβαια ιατρικό φυλλάδιο, επέλεξε να διαφημίσει τις υπέρ της υγείας μας εφαρμογές των ‘‘πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ που η Ελληνικός Χρυσός εξορύσσει και σκοπεύει να εξορύξει στη Χαλκιδική, αντί να επικεντρωθεί και προβάλλει εκείνα τα σχετικά με την εταιρεία αυτή που θα ήταν εντός της συνήθους θεματολογίας του: τα σχετιζόμενα με τα οικονομικά της και με τα οφέλη της εθνικής οικονομίας από τις εδώ δραστηριότητες της εταιρείας αυτής. Ο λόγος επίσης μάλλον προφανής για τους όχι ανύποπτους: Το Liberal έχει και άλλοτε υποστηρίξει ανοικτά την Ελληνικός Χρυσός με άρθρα και αναλύσεις του και ίσως θέλει ή δεσμεύεται να εξακολουθήσει να το κάνει. Μόνο που τώρα πολλά πράγματα για την εταιρεία αυτή έχουν πια αποκαλυφθεί και δεν προσφέρονται για διαφήμιση. Ειδικότερα τα οικονομικά της εταιρείας που κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι. Όπως και το ότι τα οφέλη για την εθνική μας οικονομία από τις εδώ δραστηριότητές της εταιρείας είναι μηδενικά, με μόνη εξαίρεση τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες. Αν δεν πιστεύετε αυτό το τελευταίο, ακούστε να το ομολογεί κλείνοντας τη συζήτηση σε σχετική επίκαιρη ερώτηση πριν λίγες μέρες και απαντώντας στο ερώτημα για το ποια είναι αυτά τα οφέλη ο υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς (στο 12΄ 17’’ του σχετικού video) -αφήνω πάντως ασχολίαστα πολλά άλλα που είπε προηγουμένως ο κ. υφυπουργός και τα οποία σηκώνουν πολύ συζήτηση:


Έτσι λοιπόν το θέμα της προσφοράς ‘‘κάποιων πολύτιμων μετάλλων και άλλων ορυκτών’’ στην προστασία της υγείας μας έμεινε ως το μοναδικό φύλλο συκής να καλύπτει τη γύμνια των επιχειρημάτων για την υπεράσπιση της άλλοτε μεγάλης δήθεν ευεργέτιδας για την εθνική μας οικονομία και ‘‘εμβληματικής’’ επένδυσης.

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου