Έλληνας πρώην Πρέσβης για την Αγία Σοφία: «Έρχονται πολλά εσωτερικά προβλήματα για την Τουρκία»


Την άποψη ότι η απόφαση για τη μετατροπή του ορθόδοξου συμβόλου σε τζαμί θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες την Τουρκία, ειδικά στο εσωτερικό της, εκφράζει ο Έλληνας πρώην πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος στο Sputnik.

«Η χθεσινή απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, θα δημιουργήσει πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Τουρκίας που ακυρώνεται διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ και που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αποδόμηση του ιδρυτού της νεότερης Τουρκίας που θεωρείται σαν ημίθεος για τους Τούρκους», επισημαίνει στο Sputnik ο έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που διετέλεσε στο παρελθόν, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από χθες, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, έδωσε το «πράσινο» φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι ο χώρος, θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

«Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει τους Κεμαλιστές που ενδεχομένως να αντιδράσουν, κυρίως με ότι έχει απομείνει  από τις ένοπλες δυνάμεις  που είναι υποστηρικτές του Κεμαλισμού.

Η ίδια απόφαση θα φέρει σε ρήξη τον Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο που έχει ισχυρές βάσεις μέσα στον τουρκικό λαό ο οποίος έχει γαλουχηθεί με τον ημίθεο Κεμάλ. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα της Τουρκίας που η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελος της. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες  για ενδεχομένη αποπομπή της Τουρκίας από την UNESCO. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ισπανία ίδρυσαν το 2008 στα πλαίσια του ΟΗΕ την Συμμαχία των Πολιτισμών που είχε σαν στόχο την άμβλυνση των διάφορων μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλαμισμού. Με την απόφαση αυτή ο Ερντογάν ανατινάζει την πρωτοβουλία αυτή στην οποία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο ο Νταβούτογλου, που είναι πλέον εχθρός του Τούρκου Προέδρου. Σε συνεννόηση με την Ισπανία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει στην κατάργηση της πρωτοβουλίας αυτής, προωθώντας σχέδιο ψηφίσματος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», προσθέτει ο Λ. Χρυσανθόπουλος, μιλώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

Την ίδια στιγμή σχολίασε και τη ρωσική στήριξη στην ορθοδοξία και στην προσπάθεια διατήρησης του μνημείου:

«Η καταδίκη της πράξεως από το Πατριαρχείο Μόσχας αποτελεί μια υποστήριξη και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανοίγονται έτσι μικρές προοπτικές για την αποκατάσταση των σχέσεων που διακόπηκαν λόγω του ζητήματος της εκκλησίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει τέλος να παρθούν κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας όπως, το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, για όλα όσα διαπράττει στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, γιατί είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Άγκυρα».

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου