Πως η Γερμανία τροφοδοτεί πολέμους


Το Βερολίνο έχει παραβεί συστηματικά τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ με την πώληση όπλων σε κακούς παράγοντες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει μια νέα μελέτη. Η μελέτη ισχυρίζεται ότι τα γερμανικά όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη βία στο έδαφος.

Ανά τα χρόνια, η Γερμανία πωλεί τόσο όπλα όσο και πυρομαχικά σε “χώρες που πλήττονται από πόλεμο και κρίση, σε χώρες με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε περιοχές έντασης”, αναφέρει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Φρανκφούρτης (PRIF).

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, ο αποδέκτης όπλων πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, καθώς και να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, από το 1990, η Γερμανία έχει επανειλημμένα κάνει συμφωνίες με έθνη με χαμηλό ιστορικό σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Ινδονησία, συχνά πωλώντας παλαιό υλικό τύπου Bundeswehr, σημειώνει το PRIF. Σε πολλές περιπτώσεις, ο εξοπλισμός κατέληξε σε εμπόλεμες ζώνες, όπως συνέβη στην Ινδονησία, όπου εντοπίστηκαν γερμανικά πλοία να μεταφέρουν στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης στην περιοχή Ακεχ της Ινδονησίας.

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας συμβάλλουν στην τροφοδότηση της ροής όπλων και αυξάνουν τους κινδύνους κλιμάκωσης των υφιστάμενων συγκρούσεων, οδηγώντας σε [περισσότερη] βία.

Η έρευνα κρούει ιδίως τον κώδωνα του κινδύνου για τη μακρά ιστορία του Βερολίνου να παρέχει στρατιωτική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Το 2019, γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2A4 χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, ενώ το Ριάντ διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη από το 2015.

Παρά τις αυξανόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες αμάχων, η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Σαουδική Αραβία από όταν αυτή ξεκίνησε την εκστρατεία βομβαρδισμού της, αναφέρει η μελέτη. Σημειώνει επίσης ότι ακόμη και το Tornado και το Eurofighter Typhoon, που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις σε πόλεις της Υεμένης, “περιέχουν ανταλλακτικά που παράγονται στη Γερμανία”.

Παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν ζητήσει στη Γερμανία από καιρό να σταματήσει να πωλεί όπλα στη Σαουδική Αραβία, ενώ ορισμένοι πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Το Βερολίνο αντέδρασε τελικά στην κατακραυγή αναστέλλοντας τις εξαγωγές όπλων στο Ριάντ και την Άγκυρα το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Ωστόσο, αναφέρει η μελέτη, το μέτρο δεν είναι αρκετό, επισημαίνοντας ότι “το μορατόριουμ για τις εξαγωγές [όπλων] έχει παραθυράκια και είναι περιορισμένο χρονικά”.

Αρχική ξενόγλωση πηγή: RT

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου