Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας


Με μπόλικη …«αλληλεγγύη» στις βαλίτσες της, επιστρέφει ο η ελληνική κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς στο κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμιά αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως ήδη είχε γράψει από την Πέμπτη το βράδυ ο «Ημεροδρόμος».

Η Σύνοδος Κορυφής ακολούθησε τη γερμανική γραμμή, όπως αυτή ευθυγραμμίστηκε απόλυτα και με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ απέρριπτε κατηγορηματικά τις όποιες αναφορές σε κυρώσεις προς την Τουρκία.

«Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή» είναι η μοναδική και έμμεση αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων για …κυρώσεις.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα Κείμενο Συμπερασμάτων το οποίο αφ’ ενός επιχειρεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα παζάρια για τις διευθετήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και αφ’ ετέρου βάζει στο «ζύγι» των ευρωτουρκικών σχέσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι συζητήσεις ήταν πολύωρες, καθώς από το αρχικό Κείμενο Συμπερασμάτων απουσίαζε ακόμα και το συνηθισμένο ευχολόγιο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, γεγονός που προκάλεσε τις «ενστάσεις» της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων υπάρχει η λέξη «κυρώσεις», παρά μόνο περιγράφεται η ετοιμότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της»!!!

Με καλή πίστη… 

Το Κείμενο Συμπερασμάτων χαιρετίζει «τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία», δηλαδή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών όπως αυτές καθοριστικά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον επώδυνο συμβιβασμό που δρομολογείται υπό ευρωατλαντική «ομπρέλα».

Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων», μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψή τους, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τα ευχολόγια περί «έντονης» καταδίκης της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Χρυσώνει το χάπι» η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιδίωξαν να «χρυσώσουν το χάπι» για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων υποστηρίζεται ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων «γίνεται σαφής αναφορά» σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215), υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ)», ενώ «η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».

Ετοιμάζουν διάσκεψη για να κάνουν τη μοιρασιά… 

Με στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις διαβουλεύσεις και στα παζάρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίστηκε θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της Ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες: «Η μία για μια κατάσταση που δεν θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια πιο θετική ατζέντα, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

Πηγή : ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου