Αστυνομική βία και ενημέρωση: Μια… κλούβα ερωτήματα

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

Υπερβολική βία, δυσλειτουργία και έλλειψη εμπιστοσύνης στις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, διαπιστώνουν οι πολίτες για την Αστυνομία σε πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Prorata, υπό την βαριά σκιά των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Παράλληλα, έξι στους δέκα θεωρούν κυρίως υπεύθυνη την κυβέρνηση για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ακολουθεί.

Ιδιαίτερη ανάλυση γίνεται στην ηλικία και την πηγή ενημέρωσης που έχουν επιλέξει οι ερωτηθέντες.

Από τις απαντήσεις, προκύπτουν… ακόμη περισσότερα ερωτήματα, καθώς όσοι ενημερώνονται κατά κύριο λογο από την τηλεόραση, έχουν θετικότερη στάση απέναντι στην Αστυνομία.

Μοναδική παραφωνία, το χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης απέναντι στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ ακόμη και από τους πολίτες με θετική στάση προς αυτή στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Και μη χειρότερα

Το 58%, πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της “χειρότερα” ή “το ίδιο κακά” συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε

Το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. και το 29% το ίδιο καλά.

Η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ό,τι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ το 30 % τις εμπιστεύεται.

Ευθύνη με πηλίκιο

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως φέρει σχετική ευθύνη σε “μεγάλο” ή “απόλυτο” βαθμό.

Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι “μεγάλη” ή “απόλυτη” ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Aκολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται “μεγάλες” ή “απόλυτες” ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων.

Για το ΜΕΡΑ 25, το ποσοστό ευθύνης μειώνεται στο 31%, ενώ για την “Ελληνική Λύση” στο 21%.

Το κόμμα, στο οποίο οι ερωτηθέντες επιρρίπτουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Nα δει κανείς ή να μη δει;

Η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες.

Έτσι, όσο πιο νέος/α είναι κανείς και επιλέγει την ενημέρωση από τα social media τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ, να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου. Παράλληλα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση και όσο μεγαλύτερος είναι σε ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

* Η πανελλαδικής κάλυψης έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων (Judgmental Sampling Technique). Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα “Αριστερά-Δεξιά”.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου