Του Δημήτρη Κωστάκου
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα βλέπω να δημιουργείται μια νέα κοινωνική τάξη στην Eλλάδα. Oι νεόπτωχοι”, είχε προβλέψει πριν από λίγα χρόνια ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν (1940-2018).
Η φτώχεια και η ανεργία, θα είναι, κατά τα φαινόμενα, το βαρύ κληροδότημα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης.
Ήδη, μετά την αλλαγή των κριτηρίων για τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εντάχθηκαν περίπου 100.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, οι οποίοι αφενός δεν θα λάβουν την (έστω και περιορισμένη) αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, αφετέρου θα πρέπει να πληρωθούν από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνται, με την αγορά να παραμένει κλειστή και χιλιάδες επιχειρήσεις να φυτοζωούν.
Πρόκειται μόνο για μια μικρή γεύση του τι έπεται, δεδομένου ότι στα μέτρα στήριξης έχει ενταχθεί περίπου το 50% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα και αν δεν καλυφθεί και στο άμεσο μέλλον από το κράτος, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αν, πάλι, η κάλυψη εκ μέρους του κράτους είναι ελάχιστη, χωρίς ρήτρες προς τους εργοδότες για αξιοπρεπή απασχόληση του προσωπικού, τότε είτε θα υπάρξει έκρηξη “φθηνής εργασίας” είτε θα αυξηθεί ραγδαία η ανεργία, με την εργοδοτική πλευρά να δηλώνει αδυναμία ως προς την μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον τελευταίο χρόνο, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης 1.381.856 εργαζόμενοι έχουν καλυφθεί από τα κυβερνητικά μέτρα.
Οι περισσότεροι (1.129.718), μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Επίσης, μεγάλος αριθμός απασχολουμένων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (περίπου 71.000), ενώ άλλοι 119.436 έκαναν χρήση της μονομερούς δήλωσης αναστολής σύμβασης για καλλιτέχνες και απασχολούμενους στον τουρισμό.
Συνολικά, μαζί με τους επιστήμονες και τις ειδικές κατηγορίες, έχουν τύχει κρατικής στήριξης 1.562.902, με δαπάνη ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
Το “ξήλωμα” έχει αρχίσει
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ένας στους πέντε εργαζόμενους λαμβάνει μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ, ενώ σχεδόν ένας στους δύο έχει αποδοχές μικρότερες των 800 ευρώ.
Εντωμεταξύ, οι κλάδοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλύπτουν περίπου το 40% των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, την εστίαση και τα καταλύματα.
Επίσης, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δέχονται ισχυρές πιέσεις, με προσωπικό από έναν έως δέκα εργαζόμενους, αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα, καθώς καλύπτουν το 88% των επιχειρήσεων της χώρας.
Και αυτή η… περιστρεφόμενη πόρτα της αγοράς εργασίας, οδηγεί σταθερά προς την έξοδο.
Όπως προκύπτει από έρευνα ιδιωτικής εταιρείας για την αγορά εργασίας οι προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου στη χώρα μας, είναι χαμηλότερες κατά 16 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε η πρόθεση για προσλήψεις άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή αυτό του 2015!
Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται στον τομέα των κατασκευών, στον τομέα χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική). Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού προβλέπουν απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων με μείωση κατά 17%.
Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι μεγάλες καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +25%.
Μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (την πάλαι πότε “ραχοκοκαλιά της οικονομίας”), με προοπτικές ύψους +7% και +5% αντίστοιχα, ενώ οι εργοδότες στις πολύ μικρές αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του -2%.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου