Για «τσουνάμι ανατιμήσεων» γράφουν οι εφημερίδες. O όρος «τσουνάμι» είναι κοινός (Η Καθημερινή, Real), παραπέμποντας στο φυσικό φαινόμενο, που ακολουθεί έναν μεγάλο σεισμό. Όμως, η αύξηση στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχουν αιτίες που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Παραφράζοντας τον Βολταίρο θα λέγαμε, πως όταν βλέπετε έναν καπιταλιστή να πηδάει απ’ το παράθυρο, σίγουρα υπάρχει κέρδος. Διαβάζω στην έγκριτη συντηρητική εφημερίδα «Η Καθημερινή» ότι «Το παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων έφτασε και στην Ελλάδα, απειλώντας το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Διέτρεξα τον διεθνή Τύπο για να διαπιστώσω ανάλογες αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις, αλλά δεν βρήκα αντίστοιχα δημοσιεύματα. Αναζήτησα στη συνέχεια μια πιο ορθολογική εξήγηση του φαινομένου (τσουνάμι) και βρήκα ως αιτίες: την άνοδο «του μεταφορικού κόστους, τιμών πρώτων υλών και τροφίμων, και κυρίως η αλματώδης αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου…»(Η Καθημερινή, 5/9/2021). Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και το "κυρίως", που είναι το ρεύμα!
Αλλά γιατί αυξάνονται τόσο πολύ τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος;
1 Είναι αρχικά ο βασικός κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, στον οποίο βασίζεται η κερδοσκοπία: «Όταν υπάρχει κάπου έλλειψη ενέργειας, μικρότερη παραγωγή ή μεγάλη κατανάλωση, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε λόγω αυξημένης ζήτησης, οι τιμές οδηγούνται προς τα πάνω». Η αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία οδηγεί σε άνοδο τις τιμές οι οποίες είχαν βουλιάξει το καλοκαίρι του 2020 λόγω της κρίσης του Covid-19(www.in.gr/2021/08/02/).
2 Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Πριν η πρόβλεψη για έναν τυφώνα, προκαλούσε άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση στα είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα βρήκαν το χρηματιστηριακό «τζογάρισμα» στις τιμές των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στο ενδεχόμενο(απλά το ενδεχόμενο) ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom να παραδώσει λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από αυτές που είναι αναγκαίες για την κάλυψη των αναγκών της. Με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου ανεβαίνει και η τιμή του ρεύματος, που παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου. Ήδη στην αγορά χονδρικής παρατηρείται μια αύξηση κατά 70% από την αρχή του έτους, που οφείλεται στα «τζογαρίσματα» στη διεθνή αγορά ενέργειας.
3 Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο πλαίσιο του «πράσινου καπιταλισμού» αποδεικνύονται μια φούσκα. Ο τρόπος που αυτές χρηματοδοτούνται και λειτουργούν είναι «κερδοσκοπικός». Ο παραγωγός δεν παίρνει κανένα ρίσκο. Όλα μετακυλύονται στον καταναλωτή ρεύματος. Ακόμα και οι Γερμανοί που ήταν συνεπαρμένοι με την «energiewende» τους – με την έξοδο από τα πυρηνικά και την μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ – παραδέχονται σήμερα την καταστροφή και ψάχνουν απεγνωσμένα να ελέγξουν το τέρας που δημιούργησαν.
Ανάγκη κοινωνικής πολιτικής
Γιατί στην Ελλάδα οι αυξήσεις είναι πιο μεγάλες; «Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο με όσα συμβαίνουν στο εμπόριο βενζίνης. όταν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή πετρελαίου, είναι προφανές ότι θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης. Όταν όμως εσύ έχεις την τρίτη ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, προφανώς την αύξηση που θα δούνε όλοι, εμείς θα την δούμε περισσότερο», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης Αλέξανδρος Κλώσσας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει και μια κοινωνική πολιτική στην διαχείριση του ρεύματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου