Η Δημόσια Υγεία διαλύεται και ιδιωτικοποιείται

 
Η αστυνομία κλείνει τις εφημερίες του Παίδων Πεντέλης

Του Μανόλη Μούστου

Αν κάτι αναδείχθηκε δίχως αμφιβολία σε αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας, είναι ότι η Υγεία συνιστά ένα πολύτιμο αγαθό, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του οποίου θα πρέπει πάσει θυσία να διασφαλίζεται από την κυβέρνηση. Η ανάγκη για ένα ισχυρό ΕΣΥ και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, θα έπρεπε να θεωρούνται πλέον κοινός τόπος για το πολιτικό σύστημα μπροστά στην πιο μεγάλη υγειονομική κρίση της εποχής μας. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και μετά από πανδημίες που είχαν ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα. Αμ δε…

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ φαίνεται εξωφρενικό, έγινε ακριβώς το ανάποδο. Το ΕΣΥ όχι μόνο δεν βγαίνει ενισχυμένο μετά την πανδημία αλλά φάνηκε ότι η τρέχουσα κρίση αποτέλεσε και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του αγαθού της Υγείας. Η κυβέρνηση παρά τα αλλεπάλληλα πρωθυπουργικά διαγγέλματα και τους όρκους ότι «η υγεία για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» έκανε τελικά ό,τι περνάει από το χέρι της για να λειτουργήσει προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων της υγείας στη χώρα μας. Κανονικοί πλασιέ δηλαδή…

Για τα παραπάνω η πραγματικότητα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η πρόσφατη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε αποκλειστικά εμβολιαστικό κέντρο αποτελεί το τελευταίο «κρούσμα» της παραπάνω λογικής: Η υποβάθμιση ενός εκ των πιο κομβικών παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας σε εμβολιαστικό κέντρο και η συνεπακόλουθη συμπίεση –με άλλα λόγια, η διαμόρφωση ενός εφημεριακού προγράμματος στο κόκκινο και το «μπούκωμα» των κλινικών– των υπόλοιπων παιδιατρικών νοσοκομείων έχει ήδη οδηγήσει πολλούς γονείς να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Τουλάχιστον, όσους μπορούν να παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα στα παιδιά τους. Για τους υπόλοιπους θα δούμε.

Το ίδιο, ακριβώς, δεν έχει συμβεί από την έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο του 2020; Έχει γίνει πλέον συνήθεια για τους γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, η ξαφνική μετατροπή ολόκληρων παθολογικών ή χειρουργικών κλινικών σε «κλινικές covid» με μία απόφαση της εκάστοτε διοίκησης και των ΔΥΠΕ. Έτσι, με το 95% των υποδομών του ιδιωτικού τομέα να παραμένουν ως και σήμερα covid-free, αρκετοί είναι οι πολίτες που στρέφονται εκεί ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα.

Όσο για την διαβόητη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την ανάσχεση της πανδημίας; Αυτό πρέπει να ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της τρέχουσας κρίσης, αφού η μεταφορά ασθενών του ΕΣΥ σε αυτές έγινε (όπου τους δέχτηκαν βέβαια) με «ξένα κόλλυβα». Παντελής άρνηση των κλινικαρχών να δεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό (μην τυχόν και φανεί η κλινική «μολυσμένη» στην πιάτσα και χάσουμε πελατεία) και οι ειδικευόμενοι να τρέχουν να κάνουν επίσκεψη χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τις ιδιωτικές κλινικές.

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του ΕΣΥ δεν ήταν καθόλου τυχαία και λειτούργησε από την πρώτη στιγμή προς όφελος των επιχειρηματιών της Υγείας. Η αλλαγή του χαρακτήρα του σε «χαράκωμα για την πανδημία» είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι ότι η κυβέρνηση ουδέποτε προχώρησε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά αρκέστηκε σε ανανεώσεις συμβάσεων των επικουρικών εργαζόμενων, κλείσιμο των «τρυπών» με αγροτικούς ιατρούς και προσλήψεις αποφοίτων Ιατρικής με τρίμηνες συμβάσεις. Παρά το φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, τα αποτελέσματα των παραπάνω πολιτικών επιλογών ήταν δραματικά: Εξουθένωση του προσωπικού στις δημόσιες δομές, τεράστιες αναμονές στα επείγοντα (που σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν και εστίες υπερμετάδοσης) και προγράμματα εφημέρευσης που βγαίνουν κάθε μήνα οριακά και ενίοτε με εκβιασμούς των διοικήσεων.

Η κυβέρνηση παρά τα αλλεπάλληλα πρωθυπουργικά διαγγέλματα και τους όρκους ότι «η υγεία για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» έκανε τελικά ό,τι περνάει από το χέρι της για να λειτουργήσει προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων της υγείας στη χώρα μας

Η δε απόλυση χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών στις αρχές του φθινοπώρου –και εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων– αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα. Με πρόσχημα την «ασφάλεια» των ασθενών βρήκαν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου στο πιο νευραλγικό τομέα της χώρας αυτήν τηνστιγμή και να μην ανοίξει και ρουθούνι. Και φτάσαμε τώρα για να βγουν οι εφημερίες να εφημερεύουν ακόμα και ειδικευόμενοι με θετικό τεστ μετά από πενταήμερη καραντίνα!

Και αν τα παραπάνω ήταν τα «χοντρά» που έστειλαν πολύ κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση με τα τεστ φρόντισε να βγάλει ακόμα λίγο ξύγκι από την ταλαιπωρημένη μύγα. Στην αρχή με τους ανεμβολίαστους και έπειτα για όλο τον πληθυσμό, το πάρτι που στήθηκε με τα self-rapid τεστ και τα PCR δεν είχε προηγούμενο. Με επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε κανόνες στην ελεύθερη αγορά» άφησαν τον πληθυσμό απροστάτευτο από τους προμηθευτές των τεστ με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις απευθείας οι πολίτες το κόστος εξετάσεων που κανονικά θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν.

Πανδημίζοντας…

• Συνεχίζεται το χαράτσι των 100 ευρώ στους άνω των 60 που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από το 1967.
• Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα. Εδώ πάντως, στας Ευρώπας, τον σκέφτονται για όλη την κοινωνία.
• Μείωση μισθού θα έχουν οι γονείς-εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που το παιδί τους νοσήσει από κορωνοϊό και χρειάζεται τη δια ζώσης φροντίδα τους. Άλλο ένα «φιλολαϊκό» μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκης που οι μητέρες θα το νιώσουν λίγο παραπάνω.
• Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική περίθαλψη στην Ελλάδα κατέχει το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General), το μαιευτήριο Λητώ και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επίσης το ίδιο επενδυτικό fund προσέλαβε, τον Οκτώβριο του 2020, την κόρη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Σοφία, σαν investors relation manager στα κεντρικά γραφεία του στο Λονδίνο. Επίσης το ίδιο fund μέσα στο 2020 αγόρασε και την Εθνική Ασφαλιστική. Είπατε κάτι για το ποιοι κάνουν τους πλασιέ;

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου