«Εκκληση στις κυβερνήσεις να στείλουν αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής του το Ιδρυμα Μπούμπουρα, τονίζοντας πως οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για την ελευθερία». Ετσι παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από διάφορα ΜΜΕ η ανακοίνωση του συγκεκριμένου ιδρύματος, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία.
Η «έκκληση» δημοσιεύθηκε την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι στέλνει πυρομαχικά μέσω Πολωνίας, ενώ πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών. Καθώς μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, «φωνές» σαν αυτή του «Ιδρύματος Μπούμπουρα» ρίχνουν λάδι στην εμπλοκή της χώρας μας και βαφτίζουν «μάχη για την ελευθερία» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σκοτώνει και τον ουκρανικό λαό, στο έδαφος των ανταγωνισμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.
Ποιο είναι όμως αυτό το «Ιδρυμα Μπούμπουρα»; Πρόεδρός του είναι ο Παντελής Μπούμπουρας με καταγωγή από τη Λήμνο, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Ο ίδιος, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας «GEFEST» που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 1997, σε συνεργασία με τη «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στην Ελλάδα. Προβάλλεται ιδιαίτερα για το «φιλανθρωπικό έργο» του ιδρύματος στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, το οποίο – όπως φαίνεται – δεν αφορά μόνο ελληνόφωνες χορωδίες και δωράκια σε παιδιά της ομογένειας…
* * *
Το 2016 αντιπροσωπεία του ιδρύματος βρέθηκε στη λεγόμενη «Ζώνη Διεξαγωγής της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης» στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου δώρισε υλικοτεχνικό εξοπλισμό στην 30ή Αυτόνομη Μ/Κ Ταξιαρχία και το «Τάγμα Ντονμπάς». Δηλαδή, στις ουκρανικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων είναι και τα περίφημα φασιστικά τάγματα (Αζόφ, Αϊνταρ κ.ά.) που επιχειρούν ενάντια στους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Δωρεές σαν αυτή, που επαναλήφθηκαν, πρόσφεραν στον Π. Μπούμπουρα την παρασημοφόρησή του από το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας το 2016, ενώ το 2018 ο επιχειρηματίας βραβεύτηκε και από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «ανθρωπιστική συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού.
Το συγκεκριμένο ίδρυμα «δίνει τα ρέστα του» εδώ και χρόνια για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην Ουκρανία. Το 2017 εγκαινίασε, μαζί με το γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, τους «διατλαντικούς διαλόγους του Κιέβου», μια πλατφόρμα «για την ανταλλαγή προτάσεων σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς τη Συμμαχία», την οποία υποστήριξε το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Κίεβο. Το τελευταίο τέτοιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Οδησσό («The Odessa debate»), με συνεργάτες και πάλι το ΝΑΤΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί, ο γιος του Παντελή Μπούμπουρα, και μέλος του ΔΣ του ιδρύματος, δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια των Διατλαντικών Διαλόγων, εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ μπόρεσαν να ξεκινήσουν έναν σαφή διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση και να συζητήσουν τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στη χώρα μας».
Στο συνέδριο συμμετείχαν διπλωμάτες και υπουργοί από τις ΗΠΑ, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων κυβερνητικών οργανώσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι «Συζητήσεις της Οδησσού» το 2019, καθώς, όπως μας ενημερώνει το Ιδρυμα Μπούμπουρα, πέρα από υπουργούς και διπλωμάτες, συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας και των ΗΠΑ! Και ο νοών νοείτω…
* * *
Το ίδρυμα έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για να στηρίξει την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας: Το 2017 και το 2018 χρηματοδότησε τη συμμετοχή Ουκρανών στο πρόγραμμα «Ανερχόμενοι Ηγέτες» της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ, με σκοπό την «απόκτηση νέων δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους». Τους απόφοιτους του προγράμματος υποδέχθηκαν σε εκδήλωση μια σειρά κρατικών αξιωματούχων της Ουκρανίας, όπως η Μπάρμπορα Μαρονκόβα, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και ο Πέτερ Βάγκνερ, επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία.
Ο «φιλάνθρωπος» επιχειρηματίας έχει αναλάβει και ρόλο συνδέσμου της Ουκρανίας με την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2018, βρέθηκε στην Αθήνα ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στ. Πιτσιόρλα, συμμετείχε σε ειδική σύσκεψη στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ είχε συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ Γ. Κύρτσο και Νίκη Τζαβέλλα, αλλά και με την Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο τότε του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ενας άλλος σταθμός της επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν ήταν και η «αμοιβαία στήριξη σε θέματα διεθνούς πολιτικής», ήταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπου υπήρξε συνάντηση με την επιτετραμμένη της.
* * *
Μια ακόμα ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Μπούμπουρα»: Τον Μάη του 2017, το φορτηγό πλοίο «MEKONG SPIRIT» κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές και στα 16 μέλη του πληρώματος απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εφοδιασμό τρομοκρατών με εκρηκτικές ύλες και παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από ένα e-mail που έλαβε το αρχηγείο του Λιμενικού από μια ανύπαρκτη εταιρεία, με την επωνυμία «African Brindge Shipping». Εκεί αναφερόταν ότι παραλήπτης των εκρηκτικών στο Σουδάν ήταν εταιρεία καταχωρημένη στις μαύρες λίστες των υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Στο πλοίο εντοπίστηκαν 81 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είχαν φορτωθεί από το λιμάνι της Σμύρνης. Την υπόθεση αυτή πολλοί τη συσχέτισαν με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων χρυσού του Σουδάν. Το «Ιδρυμα Μπούμπουρα» όχι μόνο ανέλαβε τα έξοδα διαβίωσης των 15 μελών του πληρώματος (ο 16ος ήταν ο καπετάνιος που κρίθηκε προφυλακιστέος) για όσους μήνες τους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, αλλά προσέλαβε και τον δικηγόρο που τους αθώωσε, ενώ στη συνέχεια διαμεσολάβησε για την επιστροφή τους στην Ουκρανία!
* * *
Αυτή η «φωνή», η πλήρως στρατευμένη στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με διασυνδέσεις στον κρατικό μηχανισμό Ουκρανίας και Ελλάδας, με όλες τις κυβερνήσεις, παρουσιάζεται σήμερα από τα ΜΜΕ ως ένας «Ελληνας της διασποράς» που καλεί σε βοήθεια για λογαριασμό των ομογενών στην Ουκρανία… Και επειδή τα σχόλια περισσεύουν, υπάρχει η συνέντευξή του στον ρ/σ «Real Fm», την Τρίτη 1 Μάρτη, όπου μίλησε αμέσως μετά από έναν κάτοικο της Μαριούπολης που κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να φύγει κανείς από την πόλη, επειδή στους δρόμους κυκλοφορεί «η ταξιαρχία Αζόφ, που είναι Ουκρανοί φασίστες, και άμα σε πιάσουν σε σκοτώνουν».
Ο Μπούμπουρας λοιπόν χαρακτήρισε «φασιστικά ψέματα» τα όσα ακούγονται για την ταξιαρχία Αζόφ (που είναι αναγνωρισμένο πλέον σώμα της ουκρανικής εθνοφρουράς) και πρόσθεσε πως τα διαδίδουν «πράκτορες πληρωμένοι με ρωσικά ρούβλια». «Δεν υπάρχουν αυτά, έχω πάει χιλιάδες, εκατοντάδες φορές στη Μαριούπολη, δεν υπάρχει αυτό», είπε χαρακτηριστικά, προδίδοντας το άγχος του να κουκουλώσει αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο κι αυτός (προφανώς) κρυφό καμάρι…
*Στη φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μπούμπουρα» βραβεύεται από τον δήμαρχο της Οδησσού το 2018
Από τη στήλη Αποκαλυπτικά του Ριζοσπάστη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου