Το καρτέλ σιτηρών κερδοσκοπεί σε βάρος όλων

 

Ρεκόρ  σε πωλήσεις και κέρδη καταγράφουν οι τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που εμπορεύονται σιτηρά παγκοσμίως ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τις εταιρίες Archer-Daniels-Midland Company, Bunge, Cargill και Louis Dreyfus, που είναι ευρύτερα γνωστές και ως ABCD  από τα αρχικά τους. Αυτές οι τέσσερις εταιρίες-κολοσσοί ελέγχουν περίπου το 70-90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των προϊόντων αυτών σε δεκάδες χώρες του κόσμου…

Το καρτέλ των σιτηρών «προβλέπει» ότι ως το 2024 η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά αυξάνοντας τις πωλήσεις και την αισχροκέρδεια τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο  Olivier De Schutter, συμπρόεδρος του IPES-Food (η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων) και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών «είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένες από τις αγορές ενέργειας και ακόμη λιγότερο διαφανείς γι’ αυτό και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κερδοσκοπίας».



Τον περασμένο Οκτώβριο οι τέσσερις πολυεθνικές εμπορίας σιτηρών αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το διεθνές εμπόριο σιτηρών ώστε να το «ελέγχουν» καλύτερα μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και blockchain. Βραχυπρόθεσμα το blockchain και το AI θα χρησιμοποιηθούν για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης μετά την εμπορία ελαιούχων σπόρων και κόκκων. Μακροπρόθεσμα, η ABCD σχεδιάζει να ενσωματώσει τεχνολογία blockchain σε διάφορα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού που περιλαμβάνει αποθήκευση, αποστολή και εμπειρία πελατών.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου