Του Κωστή Μηλολιδάκη
Στη συνομιλία του πλαστού Ζελένσκι (Vovan & Lexus) με την Christine Lagarde (ανάρτηση στις 16/3/2023) αξίζει να γίνουν κάποια σχόλια, αν μη τι άλλο για να αντιληφθούμε την τύφλα που κατέχει τις Ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες, οι οποίες πλέον παίζουν κεντρικό ρόλο στις ζωές μας.
(Α) Ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινός και πλέον έχει περάσει στο σύνολο των καταναλωτικών προϊόντων–κάτι ψελλίζει για το ότι ξεκίνησε με τα μέτρα για τον COVID, αλλά δεν άκουσα να λέει για το αδίστακτο τύπωμα χαρτονομίσματος που πλέον συνεχίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για την πληρωμή της “θανατηφόρας βοήθειας” που αποστέλλει η ΕΕ στο Κίεβο. Ο μηχανισμός μέσω του κονδυλίου ‘ειρήνευσης’ είναι αυτούσιος ο μηχανισμός τυπώματος χαρτονομίσματος που ακολούθησε η ΕΚΤ κατά την περίοδο της πανδημίας.
(Β) Μιλά επίσης για χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ–εύκολα αυτό μεταφράζεται σε στασιμοπληθωρισμό. Δεν εξηγεί πώς αυτό θα ξεπεραστεί.
(Γ) Για τη Ρωσία, θεωρεί ότι η οικονομία της διασώθηκε και αναπτύσσεται (και μάλιστα με συγκριτικά πολύ χαμηλό πληθωρισμό) χάρις στις εξαιρετικά επιδέξιες κινήσεις της κυβερνήτριας της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Δεν λέει όμως ότι οι κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες αισίως έχουν φτάσει στο νιοστό πακέτο, ήταν βλακώδεις και δεν μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, την οποία πίστευαν ότι θα συντρίψουν ήδη με το πρώτο πακέτο. Ουσιαστικά, δεν λέει ότι οι άχρηστοι που κυβερνούν τις χώρες-κολαούζους των ΗΠΑ στην ΕΕ και, ακόμη περισσότερο, οι ακόμη πιο άχρηστοι της παχυλά αμοιβόμενης ευρωπαϊκής αριστοκρ… ουπς, γραφειοκρατίας ήθελα να πω, δεν καταλαβαίνουν γρι από την κατάσταση της Ρωσίας. Και το χειρότερο είναι ότι επιμένει ότι τελικά, κάποια μέρα, οι κυρώσεις θα δουλέψουν έστω και αν (“είναι αλήθεια”, λέει) μέχρι τώρα έχουν αποτύχει.
(Δ) Η κα Λαγκάρντ ανακάλυψε ότι η Ρωσία συνεχίζει να πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μάλλον θα πρέπει να πάρει το βραβείο Νόμπελ για την περίφημη αυτή ανακάλυψη. Με την ευκαιρία, μιλά για πωλήσεις της Ρωσίας στην Ινδία και την Κίνα, αλλά δεν λέει κουβέντα ότι μέσω αυτών των χωρών (κυρίως της Ινδίας) αγοράζουν πλέον οι χώρες της ΕΕ το πετρέλαιό τους. Μόνο που το πληρώνουν πολύ ακριβότερα από όσο θα πλήρωναν αν το αγόραζαν απευθείας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοδικού σπιράλ των τιμών και την υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
(Ε) Η απάντηση της Λαγκάρντ για το αν η επιβολή οροφής τιμών στο Ρωσικό πετρέλαιο λειτουργεί αποτελεί αριστούργημα κωμικής ευρηματικότητας: Φυσικά και λειτουργεί, απαντά στον ‘Ζελένσκι’, αλλά προσθέτει: “εσείς κι εγώ γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι είναι εξαιρετικά καλοί στον να ξεπερνούν τις κυρώσεις”. Εδώ μιλά για τον στόλο τάνκερ που δημιούργησε η Ρωσία καθώς και την ανάπτυξη του τομέα των ασφαλίσεων της χώρας, οπότε οι κυρώσεις που συνδέονται με την οροφή πάνε περίπατο. Βρε τους άτιμους τους Ρώσους… Αλλά κάνει μόκο για τα συμπεράσματα που οφείλει να συνάγει η ΕΕ. Και πώς να μιλήσει γι’ αυτά όταν οι Αμερικανοί δεν της το επιτρέπουν;
(ΣΤ) Ο “Ζελένσκι” την ρωτά πώς μπορούν να βελτιώσουν τις κυρώσεις ώστε να πιάνουν τόπο. Η Λαγκάρντ λέει ιστορίες χωρίς νόημα εδώ. Το βασικό είναι ότι πρέπει να πιεστούν οι τρίτες χώρες για να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ (και τους υπόλοιπους κολαούζους), και ότι η συνάντηση των G20 που θα γίνει στην Ινδία στο άμεσο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Προσέξτε την φρασεολογία: “πρέπει να πιεστούν οι ηγέτες των απείθαρχων χωρών να σέβονται τους κανόνες”.
(Ζ) Ερώτηση “Ζελένσκι”: Ποια χώρα της ΕΕ υποφέρει περισσότερο λόγω των κυρώσεων; Απάντηση: Οι χώρες της Βαλτικής δέχονται τεράστιο χτύπημα. Αν όμως εξετάσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν η Ελλάδα και η Ιταλία (κοινώς, η Αθήνα να προετοιμάζεται για νέα μνημόνια μετά τις εκλογές).
(Η) Ερώτηση: Πόσο ψηλά θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη φέτος; Απάντηση: Έχουμε αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις μας! Άρα είναι δύσκολο να σας πω. Ο “Ζελένσκι” συμφωνεί μαζί της, πράγμα που κάνει την Λαγκάρντ να ψιλογελάσει και να κουνήσει το κεφάλι της καταφατικά (κοινώς, μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια)
(Θ) Η Λαγκάρντ λέει καθαρά ότι “δεν έχει σημασία ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει [από τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ]. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο τέλος της μέρας πρέπει η Ουκρανία να κερδίσει!”. Κοινώς, ας καεί η Ευρώπη, ας υποφέρουν οι λαοί της, αρκεί να κερδίσουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία. “Στο τέλος της μέρας, λέει, όπως στα καουμπόικα έργα, κερδίζει αυτός που έχει το πιο μεγάλο όπλο. Και στον κόσμο αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο όπλο το έχουν οι ΗΠΑ”. Καθαρότερη διατύπωση της εθελοδουλίας των ευρωπαϊκών ελίτ δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
(Ι) Ο “Ζελένσκι” της κάνει κομπλιμέντα για την ευφυΐα της και την ομορφιά της, τα οποία υποδέχεται με αυτάρεσκο γελάκι. Στη συνέχεια της θέτει ερωτήσεις για το ηλεκτρονικό ευρώ. Από τις απαντήσεις φαίνεται ότι η Λαγκάρντ φοβάται την εξάρτηση της Ευρώπης από πληρωμές σε ξένα νομίσματα και βλέπει το e-euro ως μια απάντηση στο πρόβλημα. Επίσης φαίνεται ότι η εισαγωγή του θα είναι ένας τρόπος ασφυκτικού ελέγχου των συναλλαγών: Αν όλα γίνονται ηλεκτρονικά, ο μεγάλος αδελφός θα ξέρει τα πάντα. Ο “Ζελένσκι” εδώ την καταλαμβάνει εξ απροόπτου προτείνοντας το επόμενο ευρωπαϊκό νόμισμα να είναι τα καυσόξυλα, που θα χρησιμεύουν επίσης και για να ζεσταίνεται κάποιος. Αντιλαμβάνεται όμως ότι την χάνει, οπότε προσθέτει ότι αυτό είναι ένα αστείο που κυκλοφορούν οι Ρώσοι, οπότε η Λαγκάρντ καθησυχάζεται και απαντά στον ‘πρόεδρο’ ότι οι Ρώσοι “να πάνε να χαθούν”.
(ΙΑ) Ο “Ζελένσκι” καταγγέλλει στην Λαγκάρντ ότι ο προηγούμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο, έκλεψε τα δάνεια που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ (κοινώς τάφαγε). Η Λαγκάρντ απαντά: “Εσείς γνωρίζετε τόσο καλά όσο κι εγώ ότι στην χώρα σας υπήρχαν μερικοί περίεργοι τύποι που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση [με τα δάνεια του ΔΝΤ], που είχαν τους ιδιωτικούς στρατούς τους και τα δικά τους συστήματα και που εκμεταλλεύτηκαν σίγουρα αυτά που έδινε το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ ως βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά ξέρετε, δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία και αν δεν είχαν δοθεί αυτά τα δάνεια η Ουκρανία θα καταστρεφόταν”.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου