H Koμισιόν διέλυσε το αφήγημα της ΝΔ για προεκλογικές παροχές


Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της ΝΔ καθώς χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε τα επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026.

Επί του πρακτέου το πρόβλημα τώρα είναι με βάση ποιο προεκλογικό αφήγημα θα πορευτεί η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές;

Φυσικά για να λέμε την αλήθεια το ίδιο πρόβλημα το έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός στο… πρόγραμμά του τάζει τα πάντα.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται να μιλήσει καθόλου για την οικονομία καθώς τα στελέχη του γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται να κυβερνήσουν και συνεπώς δε χρειάζεται να εκτεθούν…

Το πιο πιθανό είναι πως θα αποφύγουν επιμελώς όλοι να μιλήσουν για οικονομία καθώς η επίσημη δικαιολογία θα είναι πως όλα αυτά έχουν ειπωθεί και αναλυθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των πρώτων εκλογών.
Γιατί η Κομισιόν στην έκθεση της το λέει ξεκάθαρα: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Για όποιον καταλαβαίνει αυτά τα «λεπτά» ελληνικά ξέρει πως αυτό σημαίνει αύξηση φόρων ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν τίποτε στο όνομά τους και τα εισοδήματα τους δεν ξεπερνούν τα 5000 € που είχε πει η Θεανώ Φωτίου, χαρακτηρίζοντας το ως το όριο με το οποίο καθορίζεται η μεσαία τάξη.
Συνεπώς η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει άρδην. Θα επικεντρωθεί στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος για να καταστεί «σύγχρονο και λειτουργικό» και «για να πάμε όλοι μαζί μπροστά»…

Με λίγα λόγια αυτό που θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό είναι να της δοθεί όχι η αυτοδυναμία (αυτή την έχει εξασφαλίσει) αλλά η παντοδυναμία των 180 βουλευτών (κάτι πολύ δύσκολο να συμβεί αλλά από την άλλη κανείς δεν περίμενε και το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής).
Σε ότι αφορά την Κομισιόν υπενθυμίζεται ότι:

To Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σάββατο 29 Απριλίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο κείμενο: «Σημειώνεται ότι καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν περιλαμβάνονται τυχόν που έχουν ανακοινωθεί, ενώ παραμένει ο στόχος του 0,7% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023».
Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη έκθεσή της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού εξαμήνου για την οικονομία, τονίζει ότι οι εν λόγω εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2024, ζητεί να ακολουθηθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Επιπρόσθετα τονίζει προς την Ελλάδα την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού.

Ως βασική γραμμή προβλέπεται η διασφάλιση της καθοδικής πορείας του χρέους τα επόμενα χρόνια ή η παραμονή του σε συνετό επίπεδο ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ!

Η Ελλάδα λόγω του υψηλού χρέους δεν εντάσσεται στον γενικό κανόνα με αποτέλεσμα να υποχρεούται από φέτος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ υπάρχει και η εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση του υπερβάλλοντος «ταμειακού» χώρου.

Σημειώνεται ότι ήδη η Κομισιόν έχει εκδώσει εκθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και και για πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Μέσα σε όλα αυτά αν κάποιος μπορεί να δει «ελαφρύνσεις» και «ευημερία» για τον ελληνικό λαό, είναι καλοδεχούμενος να μας το πει…

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου