Η Ελλάδα στον «πάτο» της ΕΕ για τα εργασιακά δικαιώματα – Οι 10 χειρότερες χώρες του κόσμου

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Τα στοιχεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Ελλάδα βρέθηκε για το 2023 μεταξύ των χειρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) για την παγκόσμια κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η ITUC κατέταξε 149 χώρες με βάση το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία.

Η έκθεση κατατάσσει 6 κατηγορίες με το «σκορ» της μεγαλύτερη παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, ξεκινώντας από τη βαθμίδα 1 (σποραδική παραβίαση των δικαιωμάτων) και φτάνοντας στη βαθμίδα 5+ (καμία εγγύηση των δικαιωμάτων λόγω της κατάρρευσης του κράτους δικαίου).

Μεταξύ των 6 κατηγοριών, η Ελλάδα βρέθηκε για το 2023 στην βαθμίδα 4, όπου οι εργαζόμενοι ανέφεραν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Η έκθεση αναφέρει πως σε αυτή την κατηγορία «η κυβέρνηση και/ή οι εταιρείες καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη συντριβή της συλλογική φωνής των εργαζομένων, θέτοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα υπό απειλή».

Καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται πάνω από τη βαθμίδα 4, ενώ μαζί με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται και οι Ουγγαρία, Ρουμανία.

Σημειώνεται πως η ITUC αποστέλλει ερωτηματολόγια στα εθνικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο για να αναφέρουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτές καταγράφονται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο και επαληθεύονται. Στη συνέχεια, κάθε χώρα αναλύεται σε σχέση με 97 δείκτες που βασίζονται στις συμβάσεις και τη νομολογία της ITUC για τη δημιουργία ενός δείκτη που αντανακλά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο νόμο και την πράξη.

Ακολουθούν οι 10 χώρες του κόσμου με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση, στην κατηγορία 5+.

Μπαγκλαντές


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου