Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός διέπραξαν συστηματικά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συμπεριλαμβανομένης της «εξόντωσης», κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, διαπίστωσε ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η έκθεση είναι η πρώτη σε βάθος έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα, και βασίζεται σε λεπτομερείς συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες. Επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής είναι η Νοτιοαφρικανή Navi Pillay, πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση «διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου, της δολοφονίας ή της σκόπιμης θανάτωσης, της σκόπιμης καθοδήγησης επιθέσεων κατά αμάχων και αντικειμένων αμάχων, της βίαιης μεταφοράς, της σεξουαλικής βίας, της προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας και [της σεξουαλικής και έμφυλης βίας] που ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».
Η επιτροπή διαπίστωσε ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την έκθεση «διαπράχθηκαν εξόντωση, δολοφονία, διώξεις λόγω φύλου με στόχο Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια, βίαιη μεταφορά, βασανιστήρια και απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».
Η έκθεση αυτή προσδίδει περαιτέρω βαρύτητα στις κατηγορίες του Καρίμ Χαν, επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ενώ η γενοκτονία της Γάζας το 2023-24 έχει κοινά στοιχεία με τις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, είναι εντελώς διαφορετικού μεγέθους και έντασης. Η έκθεση υποστηρίζει ότι «η στρατιωτική επιχείρηση και επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν η πιο μακρά, μεγαλύτερη και αιματηρή από το 1948. Έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών».
Σημειώνει ότι «οι εχθροπραξίες μεταξύ 2005 και 2023 είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερο από το ένα δέκατο των θανάτων που έχουν σημειωθεί από τις 7 Οκτωβρίου». Προσθέτει: «Η Επιτροπή παρατήρησε επίσης μια αυξητική τάση στον αριθμό των θανάτων γυναικών και παιδιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εχθροπραξίες».
Ο μαζικός αριθμός των νεκρών αμάχων οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λόγια της Επιτροπής, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δώσει [στον ισραηλινό στρατό] γενική εξουσιοδότηση να στοχεύει ευρέως και αδιακρίτως περιοχές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».
Οι συστηματικοί μαζικοί βομβαρδισμοί Παλαιστινίων αμάχων συνοδεύονται από μια σκόπιμη προσπάθεια να λιμοκτονήσει ο πληθυσμός της Γάζας και να υποταχθεί σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την πείνα ως μέθοδο πολέμου, επηρεάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας για τις επόμενες δεκαετίες, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά». Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου.
Η έκθεση καταλήγει:
«Κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτής της έκθεσης, παιδιά έχουν ήδη πεθάνει λόγω οξέος υποσιτισμού και αφυδάτωσης. Μέσω της πολιορκίας που επέβαλε, το Ισραήλ έχει καταστήσει όπλο την παρακράτηση ζωτικών αγαθών, διακόπτοντας τις προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και άλλων βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό συνιστά συλλογική τιμωρία και αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού, τα οποία αποτελούν σαφείς παραβιάσεις του [διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου].»
Η έκθεση τεκμηριώνει τον συστηματικό αποκλεισμό της εισόδου τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος δικαιολογήθηκε με την ανακήρυξη από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ «μιας πλήρους πολιορκίας… χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς καύσιμα. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως».
Η επιτροπή σημείωσε δηλώσεις των ισραηλινών αρχών που σκοπεύουν «να κρατήσουν όμηρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας για την επίτευξη πολιτικών και στρατιωτικών στόχων», ενέργειες που αποσκοπούν στην πραγματοποίηση «της συλλογικής τιμωρίας ολόκληρου του πληθυσμού για τις πράξεις λίγων, μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ενώ τα αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ διέπραξαν μαζικούς βιασμούς, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιτροπή «δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς αυτούς» και ότι «διαπίστωσε πως ορισμένοι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, ανακριβείς ή αντιφατικοί με άλλα στοιχεία ή δηλώσεις και τους απέκλεισε από την αξιολόγησή της».
Σημαντικά, η έκθεση τεκμηριώνει επίσης την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της 7ης Οκτωβρίου και τη σκόπιμη στοχοποίηση ισραηλινών πολιτών από τον ισραηλινό στρατό εκείνη την ημέρα.
Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η αντίδραση του ισραηλινού στρατού στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν «σημαντικά καθυστερημένη και, σε πολλά σημεία, εντελώς ανεπαρκής». Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός είχε στην κατοχή του τα λεπτομερή σχέδια μάχης της Χαμάς για την επίθεση. Την ημέρα της επίθεσης, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν σκόπιμα από τα σύνορα.
Μόλις έφτασαν οι ισραηλινές δυνάμεις, άρχισαν να επιτίθενται σε ισραηλινούς ομήρους και άλλους αμάχους. Η έκθεση αναφέρει:
«Η Επιτροπή τεκμηρίωσε μία δήλωση από ένα πλήρωμα άρματος μάχης των ISF, που επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα είχε εφαρμόσει την οδηγία Hannibal πυροβολώντας ένα όχημα για το οποίο υποπτεύονταν ότι μετέφερε απαχθέντες στρατιώτες των ISF [Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας].»
Η οδηγία Hannibal αποσκοπεί στην αποτροπή της σύλληψης Ισραηλινών από εχθρικές δυνάμεις, ακόμη και με κόστος τη ζωή τους, και υπονοεί ότι οι IDF θα πρέπει να σκοτώνουν Ισραηλινούς αντί να τους αφήνουν να πέσουν στα χέρια της Χαμάς.
Η έκθεση συνεχίζει:
«Η Επιτροπή επαλήθευσε επίσης πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι, σε τουλάχιστον δύο άλλες περιπτώσεις, οι ISF είχαν πιθανότατα εφαρμόσει την Οδηγία Hannibal, με αποτέλεσμα τη δολοφονία έως και 14 Ισραηλινών πολιτών. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά ελικοπτέρου των ISF ενώ απήχθη από μαχητές από το Νιρ Οζ στη Γάζα. Σε μια άλλη περίπτωση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα πυρά ισραηλινών αρμάτων σκότωσαν μερικούς ή όλους τους 13 αμάχους ομήρους που κρατούνταν σε ένα σπίτι στο Be’eri.»
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα:
«Οι ισραηλινές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τους αμάχους στο νότιο Ισραήλ σχεδόν σε κάθε μέτωπο. Αυτό περιελάμβανε την αποτυχία να αναπτύξουν ταχέως επαρκείς δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία των αμάχων και την εκκένωσή τους από μη στρατιωτικές τοποθεσίες στις 7 Οκτωβρίου. Σε αρκετές τοποθεσίες, οι ISF εφάρμοσαν τη λεγόμενη “οδηγία Χάνιμπαλ” και σκότωσαν τουλάχιστον 14 Ισραηλινούς πολίτες.»
Η έκθεση σημειώνει:
«Οι δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων αντανακλούσαν την πολιτική και την πρακτική της πρόκλησης εκτεταμένων καταστροφών, της θανάτωσης μεγάλου αριθμού αμάχων και της βίαιης μεταφοράς.»
Η έκθεση αυτή καθιστά σαφές ότι παρά τη συστηματική εκστρατεία συκοφάντησης από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, οι συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις κατά της γενοκτονίας στη Γάζα δεν υποκινούνται από αντισημιτισμό αλλά από την αντίθεση σε μια τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι δράστες αυτού του μαζικού εγκλήματος πολέμου δεν βρίσκονται απλώς στο Ισραήλ, αλλά και στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συστηματικά χρηματοδοτήσει, εξοπλίσει και υποστηρίξει πολιτικά τη γενοκτονία. Έχει παράσχει πάνω από 100 ξεχωριστές αποστολές όπλων στο Ισραήλ και έχει υπερασπιστεί κάθε μία από τις σκόπιμες σφαγές αμάχων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στη Νουσεϊράτ το περασμένο Σαββατοκύριακο που σκότωσε 274 ανθρώπους.
Πηγή: INFO-WAR
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου