Πως ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία


Ο υπ’ ατμόν νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και διεθνείς συζητήσεις.

Με μια ανάρτηση στην προσωπική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατηγού Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ειρήνη μέσω της δύναμης, αλλά η τοποθέτησή του προκάλεσε αμφιβολίες και ερωτήματα για τις προοπτικές του σχεδίου και τη δυνατότητά του να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η επιλογή του Κιθ Κέλογκ, ενός βετεράνου στρατηγού και πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, δεν ήταν τυχαία. Το ειρηνευτικό του σχέδιο, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο μέσω του ινστιτούτου πολιτικής America First, αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Κέλογκ επικρίνει τη διαχείριση της σύγκρουσης από τον Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή και καθυστερημένη, και προτείνει μια νέα προσέγγιση που βασίζεται στη μείωση της αμερικανικής ανάμειξης και την αναζήτηση ενός διπλωματικού συμβιβασμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναστολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη σταδιακή άρση των κυρώσεων στη Ρωσία υπό όρους και τη μετατροπή της βοήθειας προς την Ουκρανία σε δάνεια. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών, ενώ η ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών από την Ουκρανία θα πρέπει να επιδιωχθεί αποκλειστικά μέσω διπλωματικών οδών. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, με αντάλλαγμα οικονομικά και γεωπολιτικά κίνητρα προς τη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι δεν λέει “όχι”… Η ΕΕ;

Την ώρα που στη δημόσια σφαίρα γίνεται πλέον όλο και περισσότερο λόγος για το σχέδιο που ενδέχεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο SkyNews, όπου σε μια στροφή 180ο σε σχέση με το παρελθόν, παρέθεσε τους όρους του για το τέλος της σύγκρουσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να τεθούν σε προστασία «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» – επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων αργότερα «μέσω της διπλωματίας».

Στη συνέντευξη, ο Ζελένσκι κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραχωρήσεις από την πλευρά του Κιέβου εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ακόμη κι αν, προσωρινά, οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, πιθανότατα θα θεωρήσει το σχέδιο υπονόμευση της (όποιας) ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στην Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έχουν επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση της Ουκρανίας, μπορεί να δουν την αμερικανική αποστασιοποίηση ως απειλή για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης. Η αναστολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μάλιστα, θα θεωρηθεί από πολλούς ως παραχώρηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας στη Ρωσία μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή.

Δόγμα Τραμπ ή Μονρόε;

Το σχέδιο του Κιθ Κέλογκ και η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία σηματοδοτούν μια τομή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, στρέφοντας την προσοχή από την Ευρώπη προς την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα. Ωστόσο, η πρόταση προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας και τη συνοχή της Δύσης. Η πιθανή αντίδραση της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι το σχέδιο μπορεί να συναντήσει έντονες αντιστάσεις. Ενώ η φιλοσοφία της “ειρήνης μέσω της δύναμης” μπορεί να ακούγεται ελκυστική, η πρακτική εφαρμογή της παραμένει αβέβαιη, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση ή σε περαιτέρω περιπλοκές στη διεθνή σκηνή.

Πηγή: neostrategy.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου