Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Η μεγάλη κοροϊδία με τα μπόνους της ντροπής


Την ώρα που οι στρατιωτικοί σε μάχιμες θέσεις και μονάδες εισπράττουν 0,55 λεπτά επιπλέον ωριαία νυχτερινή αποζημίωση, στο υπουργείο «βρέχει λεφτά» για λίγους και ημέτερους.

  • Ποια είναι τα υποτιθέμενα 16 «ορόσημα έργων» που πληρώνονται ακριβά για την υλοποίησή τους.
  • Ποια είναι τα 656 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα μοιραστούν 820.220 ευρώ.
  • Απόστρατοι δεν θα εισπράξουν φέτος «χριστουγεννιάτικο μέρισμα» από τα Μετοχικά τους Ταμεία.
  • Από 1/1/ 2025 νεοεισερχόμενος σε υπηρεσία Βούλγαρος Δεκανέας θα λαμβάνει μισθό 1.100 ευρώ κι ο Έλληνας Ανθυπολοχαγός προερχόμενος από την Σχολή Ευελπίδων θα λαμβάνει 950 ευρώ.
  • 112 παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο εξάμηνο του 2024.
  • 37.000 ευρώ στην Opinion poll πλήρωσε το ΓΕΕΘΑ για έρευνα για τις αιτίες των παραιτήσεων στο στράτευμα.
Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Στη τελευταία ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «αύξηση» στη νυχτερινή αποζημίωση των στρατιωτικών από 2,77 ευρώ την ώρα το ποσό που θα λαμβάνουν αυξάνεται στα 3,32 ευρώ. Η ανακοίνωση προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στο στράτευμα και η δικαιολογία από την κυβέρνηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι καλύτερο.

Η ίδια δικαιολογία χρησιμοποιείται κάθε φορά που στρατιωτικοί θέτουν το ζήτημα των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. Η απάντηση «δεν υπάρχουν χρήματα» επαναλαμβάνεται χωρίς περιστροφές.

Οι Data Journalists, αποκαλύπτουν με έγγραφα ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «βρέχει λεφτά» αλλά θα τα εισπράξουν λίγοι στρατιωτικοί οι οποίοι δεν υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες, σε πλοία και σε κρίσιμες επιχειρησιακές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

820.220 ευρώ θα μοιραστούν σε 656 στελέχη που υπηρετούν σε υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών έχει δημιουργηθεί «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων συνδεόμενο με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής». Με βάση αυτό το σύστημα καθορίστηκε «ανταμοιβή για το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής  (ΕΣΚΥΠ) έτους 2023, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο ποσό των 820.220 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δύναται να λάβει μέγιστος αριθμός 656 ατόμων ,που απασχολήθηκε στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης 16 έργων-στόχων του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης 2023».

Διαβάζοντας το απόσπασμα του εγγράφου του ΥΠΕΘΑ μπορεί να υποθέσει οποιοσδήποτε πως αυτά τα «16 έργα» θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για την Άμυνα της χώρας. Θα είχαν να κάνουν με κάποιο από τα προγράμματα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τα οποία ήδη έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα να πετάει.

Διαβάζοντας τους πίνακες που έχουν στη διάθεση τους οι Data Journalists, διαπιστώνει κανείς ότι κανένα από τα έργα-στόχοι δεν έχουν να κάνουν με τίποτα εξαιρετικό και ιδιαίτερο που θα προσθέσει κάτι στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αυτονόητες εργασίες που έκαναν οι διευθύνσεις που θα εισπράξουν τα 882.220 ευρώ για το προσωπικό τους. Πόσο αυτονόητες;

Μερικά παραδείγματα:

  • Στόχος: Αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Έργο: Συμβόλαιο αξιοποίησης επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Ορόσημο έργου: Δημοσίευση προκήρυξης σε Διαύγεια , ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Για ένα απλό συμβόλαιο και την …ανάρτηση του στο διαδίκτυο, δίνεται …μπόνους 19.074,88 ευρώ! 

  • Στόχος: Εγγύηση της ασφάλειας της χώρας
  • Έργο: Πρόσληψη ΕΠΟΠ
  • Ορόσημο έργου: Έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών για το έτος 2023.
  • Έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
  • Έκδοση εγκυκλίων πρόσληψης.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί μπόνους 28.612,33 ευρώ.

Από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, προκύπτουν πολλά απίθανα «ορόσημα έργων» προκειμένου να «δικαιολογηθούν» διάφορα «μπόνους» για προσωπικό που υπηρετεί στο ΥΠΕΘΑ.




Όταν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στον Έβρο ή σε ακριτικά νησιά αμείβονται με 3,32 ευρώ την ώρα για τις νυχτερινές τους υπηρεσίες, είναι δύσκολο να κατανοήσουν τη λογική των «μπόνους» για «έργα ορόσημα» σαν κι αυτά που αναφέρονται στους πίνακες.


Ακατανόητο θα τα θεωρούν κι όσοι απόστρατοι ενημερώθηκαν πως φέτος δεν θα εισπράξουν το «χριστουγεννιάτικο μέρισμα» από τα Μετοχικά τους Ταμεία.

Όλα αυτά την ώρα που το στράτευμα «πονάει» όλο και περισσότερο από τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών. Πρώτη αιτία για τη «μεγάλη φυγή» ήταν και παραμένει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην αγοραστική δύναμη και με το κόστος ζωής να αυξάνεται συνεχώς, όλο και περισσότερα στελέχη των ΕΔ αναγκάζονται να καλύπτουν από την τσέπη τους υπηρεσιακά έξοδα και μετακινήσεις, ενώ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους αρκετοί στρέφονται σε δεύτερες δουλειές. Βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις σε ιατρική περίθαλψη και δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα για τις οικογένειές τους, ειδικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση και τη φροντίδα των παιδιών τους. Οι υποχρεωτικές υπηρεσιακές απαιτήσεις, όπως η συντήρηση στολών, επιβαρύνουν επιπλέον τα ήδη περιορισμένα οικονομικά τους, ενώ οι όποιες αποζημιώσεις είναι ανεπαρκείς ή καθυστερούν.

Επιπλέον, από 1/1/ 2025 νεοεισερχόμενος σε υπηρεσία Βούλγαρος Δεκανέας θα λαμβάνει μισθό 1.100 ευρώ ενώ Έλληνας Ανθυπολοχαγός προερχόμενος από την Σχολή Ευελπίδων θα λαμβάνει 950 ευρώ.

Δεν χρειάζεται και πολύ μελέτη για να καταλάβει οποιοσδήποτε για ποιον λόγο παραιτούνται μαζικά οι στρατιωτικοί, ωστόσο το ΓΕΕΘΑ πλήρωσε 37.000 ευρώ στην ιδιωτική εταιρεία Opinion poll για να κάνει τρίμηνη έρευνα για τις αιτίες των παραιτήσεων.

Στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε  112 παραιτήσεις, ακριβώς τις διπλάσιες από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (57). Ίσως χειρότερα να είναι τα ποιοτικά δεδομένα των παραιτήσεων, όπου παντού παρουσιάζονται αυξήσεις που τρομάζουν. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο ίσως να είναι το γεγονός ότι τέλη Ιουλίου είχαμε ήδη φτάσει στον αριθμό των περσινών παραιτήσεων.

Το ένα πρόβλημα δημιουργεί το άλλο και όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών οι μαζικές παραιτήσεις έχουν αρχίσει να προκαλούν σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης (burn out), σε όσους προς το παρόν παραμένουν στις θέσεις τους.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου