Του Δημήτρη Σκουτέρη *
Σύμφωνα με τους αναλυτές η μείωση του αριθμού των πλοίων που φτάνουν εφοδιασμένα με κινεζικές εισαγωγές είναι πιθανό να επηρεάσει σύντομα τα ράφια των super market των ΗΠΑ. Μετά τις προειδοποιήσεις των επικεφαλής των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Κινέζος, όμως, πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ρητά και κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι διεξάγονται συνομιλίες. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει και να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.
Άλλωστε τον Σι Τζινπίνγκ τον συνοδεύει η φήμη ενός από τους ισχυρότερους ηγέτες που γνώρισε η Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Έτσι, αν η Κίνα εκτιμήσει ότι οι δασμοί του Trump υπηρετούν μια τακτική εκφοβισμού των ΗΠΑ σε βάρος αυτού του Ασιατικού γίγαντα, σχεδιάστηκαν δε για να υπονομεύσουν την παγκόσμια εικόνα της , δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν προ μιας αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι που ο Τραμπ πιθανότατα δεν είχε σκεφτεί. Σε μια συγκέντρωση για τον εορτασμό των 100 ημερών της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθούσε να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη των ΗΠΑ ότι η Κίνα απλώς θα υποχωρούσε και αναγκαστικά ή όχι θα αποδέχονταν τους δασμούς.
Ενώ οι δασμοί φαίνεται να είναι το κύριο όπλο στον εμπορικό πόλεμο, η Κίνα μπορεί να έχει περισσότερα τακτικά όπλα για να ανταποδώσει τον Τραμπ και την οικονομία των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι ποιά μπορεί να είναι αυτά; Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν ότι η Ουάσινγκτον θα τιμωρούσε την Κίνα για την έλλειψη προθυμίας της να διαπραγματευτεί άμεσα επιβάλλοντας περισσότερους δασμούς, αλλά τώρα πλέον είναι σαφές ότι είναι ο Τραμπ αυτός που διακαώς είναι πρόθυμος να κάνει μια συμφωνία και προσπαθεί να πείσει την Κίνα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ τώρα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά. Μάλιστα να επισημάνουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα «Μη Βιώσιμο».
Τα κινεζικά όπλα αξιοποίησης της Αγροτικής παραγωγής και της Ενέργειας
Η Κίνα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ από την πρώτη προεδρία του Τραμπ, όταν ο πρόεδρος της Αμερικής είχε ξεκινήσει τον εμπορικό πόλεμο. Αυτά είναι άσχημα νέα για την Ουάσινγκτον, καθώς η Αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα. Είναι ένας από τους λίγους τομείς για τους οποίους μπορεί να ειπωθεί αυτό. Οι κινεζικοί δασμοί αντιποίνων ύψους 125% αναμένεται να βλάψουν την κερδοφορία του αυτού του τομέα.
Επιπροσθέτως οι δασμοί της Κίνας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί αγρότες. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται, η Κίνα χρησιμοποιεί γραφειοκρατικά εμπόδια για να περιορίσει την είσοδο αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και ως πιθανό διαπραγματευτικό εργαλείο. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει καθυστερήσει τις ανανεώσεις των απαραίτητων αδειών εξαγωγής των Αμερικανών Χοιροτρόφων και αρνήθηκε να ανανεώσει τις άδειες των πτηνοτρόφων επικαλούμενη λόγους «Υγείας και Ασφάλειας».
Είναι προφανές ότι οι ενέργειες του Πεκίνου σχεδιάστηκαν για να πλήξουν την οικονομία. Πλήττουν μάλιστα την οικονομία Πολιτειών των ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον Τραμπ.. Ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται στην Νεμπράσκα, την Αϊόβα και το Κάνσας, οι οποίες έχουν σημαντικές αγροτικές κοινότητες. Το Πεκίνο λοιπόν εστιάζει την αντίδρασή του στους Δασμούς του Τράμπ στοχεύοντας «την τσέπη» των ψηφοφόρων του.
Από τις 444 κομητείες των ΗΠΑ που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ως εξαρτώμενες από την Αγροτική παραγωγή , το 77% ψήφισε Τραμπ κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024. Έτσι, οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσει ο τομέας αυτός λόγω των ίδιων των ενεργειών του Τραμπ είναι πιθανό να του στερήσει την υποστήριξη μιας σημαντικής πολιτικής βάσης. Και με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, ο Τραμπ πρέπει να είναι προσεκτικός όταν κοντράρεται με το Πεκίνο.
Μια άλλη κολυμβήθρα υποστηρικτών του Τραμπ που το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να υπονομεύσει είναι οι ψηφοφόροι που εμπλέκονται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ ήταν κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κίνα. Η Κίνα διέκοψε την οποιαδήποτε εισαγωγή Φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ από τις αρχές Φεβρουαρίου 2025 και έχει αναζητήσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές , όπως την Ινδονησία-την Αυστραλία-το Μπρουνέι. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να μπορέσουν να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο στην Κίνα σύντομα, και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον ενεργειακό κλάδο – μία από τις κύριες πολιτικές βάσεις υποστήριξης του Τραμπ.
Περιορισμός στις εξαγωγές ορυκτών από την Κίνα
Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ πηγάζει από τον περιορισμό που επέβαλλε η Κίνα στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορυκτά σπάνιων γαιών , συγκεκριμένα το σαμάριο, το γαδολίνιο, το τέρβιο, το δυσπρόσιο, το λουτέτσιο, το σκάνδιο και το ύττριο. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται στους τομείς της πράσινης-της καθαρής ενέργειας , της αυτοκινητοβιομηχανίας , αλλά κυρίως οι Αμερικανοί ενδιαφερόμενοι για την απόκτησή τους είναι το στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.
Αυτά τα κρίσιμα ορυκτά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων, πυραύλων και συστημάτων ραντάρ. Η Κίνα έχει ουσιαστικά το μονοπώλιο στην εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τέτοιες δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές τους που επέβαλλε η Κίνα είναι πιθανό βραχυπρόθεσμα (μέχρι να ανοίξει η αγορά της Ουκρανίας) να επηρεάσουν την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ , ενώ το Πεκίνο αναπτύσσει ταχύτερα την παραγωγή πυρομαχικών αλλά κυρίως την στρατιωτική τεχνολογία του.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και πολλοί οίκοι της χρηματοπιστωτικής οικονομίας που βλέπουν αναπόφευκτη μια σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος πιθανότατα να προέβλεψε περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών από την Κίνα. Άλλωστε, το Πεκίνο είχε απαγορεύσει την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών στην Ιαπωνία και το 2010 λόγω μιας διαμάχης για την χρήση αλιευτικών μηχανότρατων και σταμάτησε την εξαγωγή των μετάλλων της «διπλής χρήσης» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πολιτικής και στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως το γάλλιο, το γερμάνιο και το βολφράμιο.
Τι ακολουθεί από εδώ και πέρα ;
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα προσπαθεί να ξεπεράσει την ονομαζόμενη κρίση ακινήτων. Ο Τραμπ πιθανότατα περίμενε ότι η Κίνα θα υποχωρούσε λόγω της υφιστάμενης πίεσης και θα προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν υπολόγισε τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις της πλειοψηφίας των Κινέζων, που τους καθιστά μια σπουδαία καταναλωτική δύναμη. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μέχρι τις 11 Απριλίου, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα κορυφώθηκαν στο 145% , ενώ τα αντίποινα της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα έφτασαν στο 125%.
Αν και σαφώς αντιδρά, η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο πουλώντας Αμερικάνικα ομόλογα υποχρεώνοντας τα επιτόκια των Ηνωμένων Πολιτειών σε αύξηση και κατά συνέπεια, το κόστος δανεισμού της χώρας. Αλλά σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Σι δεν βιάζεται έχει επιλέξει να παίζει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι. Άλλωστε, η θητεία του Τραμπ ως προέδρου θα λήξει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Το μόνο που έχει να κάνει ο Σι είναι να δείξει υπομονή και ένας πιο φιλικός πρόεδρος των ΗΠΑ ( της σχολής Κίσινγκερ) μπορεί να εμφανιστεί.
* Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com,
https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94 , @dim1956.bsky.social, @skouterisd, https://skouterisd.webnode.gr/oikonomia/
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου