Του Κωνσταντίνου Σιδέρη
Η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια των οπαδών του Υπαρκτού Μητσοτακισμου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα είναι η διακίνηση του αφηγήματος ότι "ο Πρωθυπουργός αγνοούσε" πως ακόμα και Υπουργοί του ακολουθούσαν παλαιοκομματικές πρακτικές, και άρα τώρα που το έμαθε θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, "παρά το πολιτικό κόστος".
Το αφήγημα αυτό θέλει να διαχωρίσει τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως δήθεν "παιδαγωγικό" (!!) αφού όπως ισχυρίζονται οι φανατικοί οπαδοί του Υπαρκτού Μητσοτακισμου ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές τύπου "Τσοβόλα δώστα όλα", ούτε συναλλάσσεται με Γκρούεζες και άλλους τέτοιους εκπροσώπους των περίφημων "διαχρονικών παθογενειών".
Ας υποθέσουμε ότι όντως ο Πρωθυπουργός μας, είναι άλλης πάστας πολιτικός που απλά ατύχησε κατα την επιλογή Υπουργών και έπεσε στα δίχτυα του αδίστακτου Αυγενάκη και των παμπόνηρων κομματόσκυλων που εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια του άμεμπτου και υπεράνω υποψίας γαλαζοαιματου ηγέτη της Κυβέρνησης.
Καταρχάς ο κάθε λογικός άνθρωπος που έχει έστω και ελάχιστη εμπειρία από διοίκηση, γνωρίζει ότι η επιλογή στελεχών δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ακόμα και οι πιο έμπειροι έχουν κάνει λάθος προσλήψεις. Πόσο μάλλον ένας Πρωθυπουργός που εκτός των τυπικών προσόντων του υποψηφίου Υπουργού έχει να λάβει υπόψιν του και διάφορες άλλου τύπου ισορροπίες όπως την επιρροή στο εκλογικό σώμα πχ.
Άρα το να κάνει λάθος ο ΠΘ στην επιλογή ενός Υπουργού δεν είναι ούτε παράξενο ουτε δείχνει οπωσδήποτε ανικανότητα. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στον καλύτερο.
ΟΜΩΣ, ενα άλλο βασικό καθήκον ενός επικεφαλής, είναι ο έλεγχος των υφιστάμενων του. Η παρακολούθηση του έργου τους και βέβαια η αξιολόγηση κατά πόσον υλοποιούνται τα όσα έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν.
Σύμφωνα λοιπόν με τους νόμους που έφερε αμέσως μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 2019 θεσπίστηκε το περίφημο Επιτελικό Κράτος, το οποίο πέρα από την ρητορική είναι μια τεράστια οργανωτική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και βέβαια της ίδιας της Κυβέρνησης.
Με βάση τον Νόμο 4622/2019 καθορίζεται λεπτομερώς η στρατηγική μετάβαση προς ένα πιο «επιτελικό» ή «κεντρικά συντονισμένο» κράτος, όπου η πολιτική διαμορφώνεται και εποπτεύεται από έναν ισχυρό κεντρικό πυρήνα.
Μάλιστα, ο τότε Υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης, μας είχε αναλύσει τους πέντε βασικούς στόχους του Νόμου 4622:
(i) την εγκαθίδρυση πολιτικής κανονικότητας,
(ii) την προγραμματική διακυβέρνηση και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου,
(iii) τη διάκριση της πολιτικής και της υπηρεσιακής διοίκησης,
(iv) τη μεγάλης κλίμακας διαφάνεια μέσω μιας ενιαίας αρχής διαφάνειας, και
(v) την καλή νομοθέτηση.
Όσον αφορά λοιπόν την "παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου" θεσπίστηκε το Τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο ανά εξάμηνο ώστε να αξιολογείται ο κάθε Υπουργός. Παράλληλα όμως αναδιοργανώθηκε και η Προεδρία της Κυβέρνησης η οποία διαρθρώνεται μεταξύ άλλων και από τις ακόλουθες Γενικές Γραμματείες:
Α. Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μια αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό που υποστηρίζει το έργο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε άλλα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, και συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεών τους.
Β. Γενική Γραμματεία Συντονισμού με αποστολή τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος αναδείχθηκε σε μείζονα στόχο του Νόμου 4622/2019. Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν την πρόταση και τον προγραμματισμό δημόσιων πολιτικών, την παρακολούθηση, συντονισμό και αξιολόγηση της εφαρμογής τους, την επίλυση διαφωνιών μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, και τη σύνταξη του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.
Γ. Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου: Αυτή η Ειδική Γραμματεία συστάθηκε εντός της Προεδρίας της Κυβέρνησης με ευθύνη για την αποτελεσματική και αδιάλειπτη λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και την επεξεργασία δεδομένων προς υποστήριξη του Πρωθυπουργού.
Επομένως, είναι ολοφάνερο ότι με όλες αυτές τις υποδομές ο ΠΘ όχι απλά είχε εικόνα αλλά μπορούσε να γνωρίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τον βαθμό εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Όταν λοιπόν υπάρχουν καταγγελίες τουλάχιστον από το 2021 για τα αίσχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι φύσει αδύνατον να μην είχε φτάσει κάποια στιγμή στα αυτιά του καλοκάγαθου Πρωθυπουργου μας κάτι από όλα αυτά. Δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε για την απομάκρυνση στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατέδειξαν αρμοδιως τις παρανομίες. Άλλωστε ένας από τους Προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ που ωθήθηκε σε παραίτηση από Υπουργό που ενοχλήθηκε από τους ελέγχους, στην συνέχεια προσελήφθη ως Σύμβουλος του ίδιου του ΠΘ! Ούτε τότε κατάλαβε; Τι τον εμπόδισε τότε να συστήσει την Task Force που εξήγγειλε σήμερα, ώστε να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά;
Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γνώριζε πολύ καλά τι γινόταν και δεν έκανε τίποτα επί έξι ολόκληρα χρόνια. Από κει και έπειτα, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε ήταν ο ίδιος ενορχηστρωτής (με ο,τι αυτό συνεπάγεται) είτε είναι απλά αφελής και άρα παντελώς ανικανος για την θέση του Πρωθυπουργού.
Εν ολίγοις, τα περί "πολιτικού λόγου άλλης γενιάς" που δήθεν πρεσβεύει ο ΠΘ και όλες οι σχετικές δικαιολογίες, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά είναι και πρόκληση στην νοημοσύνη των πολιτών.
Παραπομπές:
(1) ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4622 Τεύχος A’ 133/07.08.2019
Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
(2) Αχιλλέας Γραβάνης: Λόγος άλλης πολιτικής γενιάς
(3) Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς κουκούλωσαν τέσσερις καταγγελίες για 1.300 ΑΦΜ και ενισχύσεις 32 εκατ. ευρώ
(4) Α. Διαμαντοπούλου στο ΕΡΤNews για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όταν φεύγει ένας πρόεδρος οργανισμού και γίνεται σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός το ξέρει μια χαρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου