Δυναμική διαδήλωση στην Αθήνα κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και μελών συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2017 πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέσω των Λεωφόρων Κηφισίας και Μεσογείων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη», «Το μόνο χρέος που έχουμε εμείς είναι το χρέος της Ανατροπής» και «Ξύπνα πολίτη σου παίρνουνε το σπίτι, σου παίρνουνε την χώρα, τι περιμένεις τώρα», ενώ υπήρχαν και διερχόμενοι πολίτες που χειροκροτούσαν και επιδοκίμαζαν.

Στην πορεία έδωσαν δυναμικό «παρών» με πανό της κινητοποίησης και μέλη της πρωτοβουλίας «Δρόμος Ανοιχτός», που συμμετέχουν στο Κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Η πορεία ανακόπηκε στην κατάληξη της διαδρομής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης - στην πάροδο εισόδου από Λ. Μεσογείων - από δύο σιδερόφρακτες διμοιρίες των πραιτοριανών ένστολων μισθοφόρων του καθεστώτος και οι διαδηλωτές, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιο χώρο, παρέμειναν μπροστά στις δύο λεωφορειο-κλούβες φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα. Μετά από πιέσεις, οι ένστολοι μισθοφόροι επέτρεψαν μόνο σε λίγα μέλη του συντονιστικού των συλλογικοτήτων να περάσουν για να επιδώσουν το κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους στην «ηγεσία» του υπουργείου. Κατά την συνάντησή της με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου, η επιτροπή των συλλογικοτήτων ζήτησε μετ’ επιτάσεως την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, εις τρόπον ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση του κτιρίου από τους διαδηλωτές, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον επικεφαλής.

Το ψήφισμα

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν εν συντομία τα αιτήματα των συλλογικοτήτων και επιδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

«Με το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέπεται η εν κρυπτώ υφαρπαγή της περιουσίας κάθε πολίτη, κάθε επαγγελματία. Περιορίζονται έως εξαφανίζονται οι εγγυήσεις δημοσιότητας κατά την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. Ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με ένα κλικ χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει άμεσα με την παρουσία του πώς έγινε η διαδικασία, αν τελικά βρέθηκε υπερθεματιστής κ.λπ.

Σε συνδυασμό με τον τροποποιημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες κάθε οφειλέτη να προστατεύσει με νομικά μέσα τα δικαιώματά του, που απαξιώνει χωρίς κανένα περιορισμό την αξία κάθε ακινήτου, ανοίγει ο δρόμος στον κάθε "δανειστή", στο κάθε αρπαχτικό έναντι ενός ευτελούς τιμήματος να ιδιοποιηθεί περιουσίες που δημιουργήθηκαν με πολύχρονους κόπους και στερήσεις από κάθε εργαζόμενο ή μικροεπαγγελματία, ή αγρότη.

Για την χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν  ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια. Ευθύνεται από τη μια η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις πωλήσεις επισφαλών προϊόντων, τα κρυφά έξοδα, οι τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Το δημόσιο χρέος, που διογκώθηκε για να σωθούν οι τράπεζες με τις συνεχείς σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις, φορτώθηκε στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων.

Ζητάμε: 

-Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
-Την κατάργηση των τροποποιήσεων στον ΚΠολΔικ (κεφάλαιο της εκτέλεσης, άρθρα 904-1054) που επέφερε ο νόμος 4355/2015, την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών, προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και ΔΕΚΟ, μέχρι την αποκατάσταση των εισοδηματικών αδικιών και των κοινωνικών παροχών, την κατάργηση της ληστρικής  επιδρομής με τη φοροληστεία και την παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
-Την κατάργηση των μνημονιακών νόμων (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, του Ν. 4346/2015 και του 4354/2015 που θεσμοθετεί τη μεταβίβαση δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
-Τη γενικευμένη ρύθμιση των δανείων με κοινωνικά κριτήρια και απαλλαγή των οφειλετών από άδικα βάρη με τη λογική γενναίας «Σεισάχθειας». Τη διευκόλυνση αποπληρωμής του υπολοίπου σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες και την προϋπόθεση εξασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
Συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών»

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στον χώρο μέχρι το βράδυ και μετά την ενημέρωση από τα μέλη του συντονιστικού, αποχώρησαν με την κοινή δέσμευση για νέα πιο δυναμική κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες!

Αγρεύων εξ Αγριάς

1 σχόλιο :

  1. Μπράβο τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται παντού...
    Τη θα πει γενεά Σεισάχθεια ; εγώ γνωρίζω ότι Ο όρος Σεισάχθεια είναι σύνθετος από το "σείω" (ταρακουνώ) + "άχθος" (βάρος, χρέος). Ουσιαστικά σήμαινε την "αποτίναξη των βαρών"....
    Άρα Σεισάχθεια για να αποκτήσουμε την ελευθερια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή