Εφαρμόζεται από σήμερα (21/9) η CETA

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά, η CETA, τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κινημάτων, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν τον αγώνα τους. Το Γαλλικό Πρακτορείο παραθέτει εννέα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το αμφιλεγόμενο κείμενο:

1. Σχεδόν πλήρης εφαρμογή
Η συμφωνία, που αφορά περισσότερα από 510 εκατομμύρια Ευρωπαίους και 35 εκατομμύρια Καναδούς, θα εφαρμοστεί βεβαίως προσωρινά, αλλά σχεδόν πλήρως. Οι τελωνειακοί δασμοί ανάμεσα στον Καναδά και στην ΕΕ για τα προϊόντα θα καταργηθούν κατά 98% από την πρώτη ημέρα.

2. Η επικύρωση της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη
Η CETA, που έχει επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο, θα καταστεί οριστική μόλις ψηφιστεί από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια  της Ευρώπης, μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μόνο πέντε χώρες –η Λετονία, η Δανία, η Ισπανία, η Κροατία και η Μάλτα– την έχουν προσώρας επικυρώσει. Αν ένα κοινοβούλιο ψηφίσει «όχι», η συμφωνία ναυαγεί επί της αρχής.

3. Φόβοι για τη γεωργία
Η CETA θα διευκολύνει τις εξαγωγές τυριών και αλκοόλ προς τον Καναδά. Όμως οι ευρωπαίοι αγρότες φοβούνται, αντίθετα, ότι τα καναδικά προϊόντα δεν θα τηρούν τις ελάχιστες υγειονομικές απαιτήσεις. Ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς όπως των κοτόπουλων θα παραμείνουν ως εκ τούτου υπό πλήρη προστασία, ενώ άλλοι (όπως του βοδινού, του χοιρινού, των καλαμποκιού) θα υπόκεινται σε ποσοστώσεις.

Τα κινήματα κατά της CETA

Το δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών εξέδωσε τα βασικά συμπεράσματα από την Πανευρωπαϊκή συνάντηση των κινημάτων κριτικής των εμπορικών συμφωνιών CETA TTIP TiSA, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες.

Σ' αυτή συμμετείχαν 114 εκπρόσωποι φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, αγροτών, εργαζομένων και αυτοδιοίκησης από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA (δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών) εκπροσώπησε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Εμμανουήλ.

Εκτιμήθηκαν ως σημαντικές επιτυχίες του Πανευρωπαϊκού κινήματος:

  • H συγκέντρωση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριών (3) εκατομμυρίων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών που διεκδικούν διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και υπεράσπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κατακτήσεων της Ευρώπης, καθώς και η δικαίωση του αγώνα με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα γνώμης των Ευρωπαίων πολιτών, ενάντια στην απορριπτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Η ανάπτυξη του αγώνα των 151 Ευρωπαϊκών δήμων και Περιφερειών που κήρυξαν τις περιοχές τους ελεύθερες από τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες που ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες διαχείρισης των νερών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
  • Η ανάπτυξη των αγώνων Ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων που διεκδικούν την υπεράσπιση της κοινοτικής αρχής της προφύλαξης, την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και βιολογικών προϊόντων και πολιτικές τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, ενάντια στην καλλιέργεια και εμπορία μεταλλαγμένων και ορμονούχων προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Η μη εφαρμογή των εταιρικών δικαστηρίων των Πολυεθνικών εταιρειών κατά την προσωρινή εφαρμογή της CETA από 1-7-2017 έως 30-6-2020, έως ότου εκδικαστεί η νομιμότητα και η συμβατότητά τους με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
  • Η αναγνώριση από την Ε.Ε. υπό την πίεση του κινήματος, ότι οι διεθνείς εμπορικές συνθήκες της Ε.Ε. εμπίπτουν στο άρθρο 4 της συνθήκης της Λισαβόνας και είναι μικτής αρμοδιότητας της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων.
  • Η δημιουργία και ο δημόσιος διάλογος του Προοδευτικού φόρουμ των συνεργαζόμενων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Πρασίνων, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ριζοσπαστών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση εναλλακτικής δημοκρατικής στρατηγικής της Ευρώπης για διεκδίκηση όρων δίκαιου εμπορίου και για αντιμετώπιση των ελίτ του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Τα μέλη του κινήματος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων Seattle to Brussels (S2B), διεκδικώντας ένα εμπόριο που δεν θα στοχεύει στην κερδοσκοπία των Πολυεθνικών, αλλά στη διασφάλιση εργασίας για όλους, σε ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό η εμπορική πολιτική πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, τις συμφωνίες για την βιοποικιλότητα και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Διεκδικούμε:

Α) Ένα δίκαιο και διαφανές πολυμερές διεθνές εμπόριο σεβασμού του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, με την συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και των κοινοβουλίων και με συντονισμό μας με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Β) Tην μη έγκριση της CETA από τα Εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ.

Γ) Μία δημοκρατική Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Δ) Υποστήριξη της Βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.

Ελλάδα: Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ενημερώνουμε, ότι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, συνήλθε τo Πανελλαδικό Δίκτυο «STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας», όπου συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων των Διατλαντικών Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και την Προσωρινή Εφαρμογή της CETA (21 Σεπτεμβρίου 2017).

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την πλευρά του Βελγίου για τη νομιμότητα της CETA καθώς και τα αποτελέσματα της μελέτης της Ειδικής Επιτροπής στη Γαλλία, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος και διεθνούς δικαίου (8 Σεπτεμβρίου 2017) για τις επιπτώσεις της CETA (και γενικότερα των εμπορικών συμφωνιών νέας γενιάς) στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, αποφασίσαμε να σας ζητήσουμε:
1. Να συγκαλέσετε την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες σε συνεδρίαση άμεσα, ώστε να συζητηθεί συνολικά η Συμφωνία και η Προσωρινή Εφαρμογή της και να εκδοθεί το Πόρισμα της Επιτροπής, που είναι και ο τελικός στόχος αυτής της Επιτροπής.
2. Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταθέσουν γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με την προσφυγή του Βελγίου, ζητάμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει θέση και να ζητήσετε ενημέρωση από την Κυβέρνηση σχετικά με τις παρατηρήσεις και τη στάση που θα κρατήσει. Το αντικείμενο της προσφυγής αφορά τη συμβατότητα
του Investment Court System (ICS, Σύστημα Εταιρικής Επιδιαιτησίας) που περιλαμβάνει η CETA, με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματα των κρατών-μελλών. Το σύστημα εταιρικής επιδιαιτησίας αμφισβητεί τους δημόσιους θεσμούς επιδιαιτησίας, είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και το νομοθετικό σώμα δεν μπορεί παρά να επιτελέσει το ρόλο του ζητώντας, τουλάχιστον, ενημέρωση.
3. Να αναθέσετε την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της CETA στην Ελλάδα, πριν κληθεί η Ελληνική Βουλή να πάρει θέση επί της συμφωνίας CETA.
Πηγή: artinews

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου